Τελευταία Νέα
Πολιτική

8 μέρες πριν τις εκλογές: Ντεμαράζ της ΝΔ σε αναποφάσιστους για την αυτοδυναμία, η κρίση με την Αλβανία και οι τουρκικές εκλογές

8 μέρες πριν τις εκλογές: Ντεμαράζ της ΝΔ σε αναποφάσιστους για την αυτοδυναμία, η κρίση με την Αλβανία και οι τουρκικές εκλογές
Όσο κοντεύουμε προς τις εκλογές οι αναποφάσιστοι μοιράζονται στα δύο κόμματα περισσότερο, αλλά και σε μικρότερα αφού βλέπουμε ότι για παράδειγμα επανέρχεται στο προσκήνιο η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου
Oι τελευταίες δημοσκοπήσεις, όπως αυτή της Metron Analysis στο Mega, δείχνουν να παγιώνεται μία διαφορά ασφαλείας ανάμεσα στα δύο κόμματα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ άνω των 6 μονάδων και φτάνει και τις 8,2 μονάδες με τη μέθοδο της εκτίμησης ψήφου. Αυτό δείχνει ότι τελικά όσο κοντεύουμε προς τις εκλογές οι αναποφάσιστοι μοιράζονται στα δύο κόμματα περισσότερο, αλλά και σε μικρότερα αφού βλέπουμε ότι για παράδειγμα επανέρχεται στο προσκήνιο η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Άνοδος της αντισυστημικής Ζωής Κωνσταντοπούλου

Η άνοδος της Πλεύσης δείχνει ότι το κόμμα παίρνει δυσαρεστημένους του ΣΥΡΙΖΑ που τον θεωρούν πλέον συστημικό κόμμα. Όπως επίσης έρχεται στο προσκήνιο ένα κόμμα από τα δεξιά το κόμμα ΝΙΚΗ. Όλα αυτά λειτουργούν υπέρ της ΝΔ.
Μεγαλώνουν το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός και μειώνουν τον πήχη της αυτοδυναμίας της ΝΔ, η οποία είναι πολύ κοντά να το πετύχει. Ειδικά αν όντως πιάσει ένα ποσοστό γύρω στο 36%, η υπόθεση αυτοδυναμία θα είναι διαδικαστική στις δεύτερες εκλογές.

Στάσιμο το ΠΑΣΟΚ, πτωτικά η Ελληνική Λύση

Παρόλο που αυξάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό του, η ΝΔ αυξάνει περισσότερο.
Το ΠΑΣΟΚ μένει στάσιμο και αυτό δεν είναι καλό νέο για την Χαριλάου Τρικούπη, θα έπρεπε να συσπειρώνει κόσμο γύρω του και να αυξάνει τα ποσοστά του. Θα πασχίσει πολύ να πιάσει ένα διψήφιο ποσοστό.
Μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας βρίσκεται η Ελληνική Λύση, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις Metron Analysis και Kappa Reseach δείχνουν ότι τα ποσοστά της μειώνονται. Στο debate ο Κ. Βελόπουλος έκανε ότι περνούσε από το χέρι του να συσπειρώσει το παραδοσιακό κοινό της δεξιάς γύρω του. Μάλλον του έκανε κακό η διαγραφή στελεχών.

Το «αδύνατο» σενάριο συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ για τις υποκλοπές

Το debate δεν άλλαξε τις πολιτικές ισορροπίες, εκτιμούν κυβερνητικές πηγές.
Το σενάριο συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ με σύνθημα την κάθαρση στο θέμα υποκλοπών που ουσιαστικά υφάνθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα φαίνεται να εξασθενεί. Ουσιαστικά το απέκλεισε ο ίδιος ο Ανδρουλάκης. Το ΠΑΣΟΚ ένα κόμμα που έχει ταλαιπωρηθεί από Ειδικό Δικαστήριο στον ιδρυτή του, δεν θα μπορούσε εύκολα να συναινέσει σε ένα τέτοιο σενάριο. Άλλωστε, ήταν πολύ δύσκολο να γίνει καθώς το ΚΚΕ δεν θα έδινε ποτέ ψήφο
ανοχής σε ένα τέτοιο σχήμα ενώ και ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι ιδιαίτερα ασταθής ως εταίρος. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι δεύτερες εκλογές θα πρέπει να θεωρούνται σχεδόν σίγουρες.

Η διπλωματική κρίση Ελλάδας - Αλβανίας

Παράλληλα, η υπόθεση Μπέλερη και οι κινήσεις Μητσοτάκη σε ευρωπαϊκό επίπεδο δημιουργούν ένα θετικό μείγμα για τη ΝΔ ενόψει εκλογών.
Οι αυστηρές προειδοποιήσεις, αλλά και τα τηλεφωνήματα Μητσοτάκη στην Ursula Von Der Laien δίνουν πατριωτικούς πόντους στην κυβέρνηση. Όταν υπάρχει εθνικό γεγονός- έστω και μικρό- όπως τώρα που έχουν κρίση στις σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας υπάρχει συσπείρωση υπέρ του κυβερνώντος κόμματος. Το είδαμε στα γεγονότα του φράκτη αλλά και την περίοδο του Oruc Reis.

Βλέπει με ενδιαφέρον τι γίνεται στην Τουρκία

Το Μαξίμου έχει στραμμένο το βλέμμα του και στις τουρκικές εκλογές.
Την Κυριακή μπορεί να δούμε αλλαγή σκυτάλης στην τουρκική προεδρία με τον Kilicdaroglu, ο οποίος δεν συμμερίζεται την στροφή της Τουρκίας προς τη Ρωσία, την οποία καλλιέργησε εδώ και καιρό ο Εrdogan. Η στροφή προς τη Ρωσία και η εν γένει συμπεριφορά του Erdogan είχε βολέψει την ελληνική κυβέρνηση αφού η απομάκρυνση από τις ΗΠΑ στερούσε στην Tουρκία τα νέα F16, τον εκσυγχρονισμό των παλιών τύπων και φυσικά τα F35.

Τελικά ποιος συμφέρει την Ελλάδα;

Αν ο Kilicdaroglu δείξει σαφή στροφή προς τις ΗΠΑ και γίνει το «καλό παιδί» του ΝΑΤΟ ενδεχομένως να άνοιγε ένα νέο κεφάλαιο και στα εξοπλιστικά. Οπότε αναδύεται το ερώτημα, τελικά μήπως την Ελλάδα την συμφέρει να παραμείνει στο τιμόνι της χώρας ο Erdogan; Πάντως, οι τουρκικές εκλογές έχουν ένα ενδιαφέρον για την Ελλάδα καθώς εάν σχηματιστεί κυβέρνηση στην Τουρκία, η Ελλάδα θα είναι ακόμα, τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο με υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Οι τελευταίες πινελιές στην Πειραιώς για τον προεκλογικό αγώνα

Οι τελευταίες πινελιές του στρατηγείου στη Πειραιώς σε σχέση με τον προεκλογικό αγώνα είναι οι εξής: Ο Πρωθυπουργός τη Δευτέρα θα βρεθεί στο Ηράκλειο Κρήτης όπου θα πραγματοποιήσει ομιλία σε συγκέντρωση που θα γίνει στο Κηποθέατρο Καζαντζάκης. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να κάνει συγκέντρωση και ομιλία στην Θεσσαλονίκη και θα κλείσει στην Αθήνα. Επίσης, μέσα σε αυτό το διάστημα θα γυρίσει πολλούς κρίσιμους
δήμους της Αθήνας όπως π.χ το μεγάλο δήμου Ζωγράφου ενώ στο πρόγραμμα είναι και ο Πειραιάς. Το στοίχημα αυτής της εβδομάδας που έρχεται είναι να πειστούν οι απέχοντες να πάνε να ψηφίσουν.

Σωτήρης Πίκουλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης