Τελευταία Νέα
Πολιτική

O Μητσοτάκης θα επιστρέψει τη διερευνητική εντολή - Εκλογές στις 25/6 - Τηλεφωνήματα στους πολιτικούς αρχηγούς

O Μητσοτάκης θα επιστρέψει τη διερευνητική εντολή - Εκλογές στις 25/6 - Τηλεφωνήματα στους πολιτικούς αρχηγούς
Από το αποτέλεσμα της κάλπης είναι σαφές ότι δεν προκύπτει προϋπόθεση για τον σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, σύμφωνα με τον Κ. Μητσοτάκη
Σχετικά Άρθρα
(upd) Την πρόθεσή του να επιστρέψει το απόγευμα της Δευτέρας 22/5 τη διερευνητική εντολή που έλαβε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Σακελλαροπούλου, καθώς θεωρεί πως δεν υπάρχει προϋπόθεση για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή,  επανέλαβε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, τηλεφωνικά στους πολιτικούς αρχηγούς.
Ειδικότερα, ο  κ.  Μητσοτάκης, επικοινώνησε τηλεφωνικά, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που έλαβε,  με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Α.Τσίπρα, τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Ν.Ανδρουλάκη, τον γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ .Κουτσούμπα και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κ. Βελόπουλο.
Επανέλαβε ότι θεωρεί πως δεν υπάρχει προϋπόθεση για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή και θα επιστρέψει τη διερευνητική εντολή το απόγευμα.
Ακόμη, μετέφερε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι η κυβέρνηση θα προτείνει την επίσπευση της σύγκλησης και διάλυσης της νέας Βουλής, ώστε οι δεύτερες βουλευτικές  να γίνουν στις 25 Ιουνίου.

Η συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο

Στο Προεδρικό Μέγαρο μετέβη νωρίτερα για να παραλάβει τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες ώρες μετά τη σαρωτική νίκη της ΝΔ στις εκλογές της Κυριακής 21/5, λέγοντας πως «το μήνυμα της κάλπης ήταν σαφές, θεωρώ ότι δεν υπάρχει καμία προϋπόθεση σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα Bουλή».
Χαρακτήρισε το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα προωθητικό βήμα ωριμότητας, εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η συμμετοχή των πολιτών σε αυτές τις εκλογές αυξήθηκε σε σχέση του 2019 και δήλωσε ότι το απόγευμα θα επιστρέψει την διερευνητική εντολή.
km1_1.JPG
Όπως είπε απευθυνόμενος στην Κ. Σακελλαροπούλου «θεωρώ ότι οι χθεσινές εκλογές ήταν ένα προωθητικό βήμα ωριμότητας για τη δημοκρατία μας. Συγκρατώ ως πολύ θετική εξέλιξη το γεγονός ότι αυξήθηκε η συμμετοχή σε σχέση με τις εκλογές του 2019, το γεγονός ότι, παρά τους περιορισμούς, για πρώτη φορά ψήφισαν συμπολίτες μας οι οποίοι κατοικούν μόνιμα στο εξωτερικό, τα αποτελέσματα εκδόθηκαν σε χρόνο ρεκόρ και βέβαια πιστεύω ότι το μήνυμα της κάλπης ήταν με τη σειρά του απολύτως σαφές.
Θεωρώ ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία προϋπόθεση για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή και θέλω βέβαια να επισημάνω ότι, αν ίσχυε χθες το εκλογικό σύστημα το οποίο θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές, η Νέα Δημοκρατία θα είχε ήδη μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία η οποία θα ξεπερνούσε τις 170 έδρες. Θεωρώ λοιπόν χρέος μου να συμβάλω κι εγώ ώστε να ξεπεράσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα αυτό το εμπόδιο, όπως απεδείχθη τελικά στην πράξη, της απλής αναλογικής. Γι’ αυτό και προτίθεμαι να σας επιστρέψω τη διερευνητική εντολή σήμερα το απόγευμα, έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε νέες εκλογές, εφόσον επιβεβαιωθεί η πρόβλεψή μου ότι είναι αδύνατη η συγκρότηση κυβέρνησης, το συντομότερο δυνατό, ενδεχομένως και στις 25 Ιουνίου, αν καταφέρουμε να συντμήσουμε τις συνταγματικά προβλεπόμενες προθεσμίες».
mitsotakis_-ptd.JPG
Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Σακελλαροπούλου, υποδεχόμενη τον Κ. Μητσοτάκη στο Προεδρικό Μέγαρο ανέφερε ότι πριν από λίγο ο Πρόεδρος της Βουλής της παρέδωσε τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα και τον κάλεσε για να του παραδώσει την πρώτη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Μετά τα όσα της ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, σημείωσε ότι «το Σύνταγμα είναι σαφές και οι συνθήκες ως τώρα, η προεκλογική περίοδος και η διενέργεια των εκλογών, κατέδειξαν ότι όλοι σεβόμαστε τους κανόνες. Είμαι βέβαιη ότι όλοι θα συμβάλουν, ο καθένας από την πλευρά του, με την τήρηση φυσικά των προβλεπόμενων διαδικασιών, να φτάσουμε το ταχύτερο δυνατόν στο καλύτερο αποτέλεσμα για τον τόπο».
Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης στο Μαξίμου είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων.

Τι προηγήθηκε

Τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα της 21ης Μαΐου επέδωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας, στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Σακελλαροπούλου.
Μισή ώρα νωρίτερα, η υπηρεσιακή Υπουργός Εσωτερικών, καθηγήτρια Καλλιόπη Σπανού, διαβίβασε στο γραφείο του προέδρου της Βουλής, Κ. Τασούλα,  τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών της 21ης Μαΐου 2023 και τον αριθμό των εδρών που καταλαμβάνουν τα κόμματα της νέας Βουλής. Ο κ. Τασούλας συνεχάρη την κ. Σπανού για την απρόσκοπτη και άψογη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας.
«Bάσει Συντάγματος είμαι επιφορτισμένος να σας ανακοινώσω την δύναμη των κομμάτων στη Βουλή, όπως αυτή προκύπτει από την ενημέρωση που μου έκανε προ ολίγου στο γραφείο μου η υπηρεσιακή υπουργός εσωτερικών κα Σπανού.
Η ενημέρωση ήταν πλήρης. Οι εκλογές έγιναν κατά κοινή παραδοχή μέσα σε ένα κλίμα που εγγυήθηκε -πάλι θα αναφερθώ στο Σύνταγμα, κυρία Πρόεδρε, γιατί ξέρω ότι είναι η κορωνίδα του πολιτεύματός μας- εγγυήθηκε λοιπόν η Πολιτεία την ελεύθερη και ανόθευτη διεξαγωγή τους, και κατά κοινή παραδοχή έτσι έγιναν οι εκλογές, με τη λήξη της τετραετίας. Τα αποτελέσματα, με συντριπτική ενσωμάτωση, που φτάνει το 99,7%, βρίσκονται εδώ και τυπικά θα σας τα παραδώσω για να δρομολογήσετε τις μετέπειτα εξελίξεις που άπτονται των αρμοδιοτήτων σας.
Επιτρέψτε μου, λοιπόν, εδώ είναι τα αποτελέσματα από το Υπουργείο Εσωτερικών. Είναι μεγάλη η ενσωμάτωση, η δύναμη των κομμάτων είναι απαράλλαχτη, δεν υπάρχει περίπτωση αυτή να αλλάξει και έχουμε και τα ονόματα των βουλευτών που εκλέγονται», ανέφερε ο κ. Τασούλας στην Κ. Σακελλαροπούλου.
ptd1_1.JPG
«Eίναι πολύ ευχάριστο που και η προεκλογική περίοδος κύλησε ομαλά και με τις συνήθειες ενός δημοκρατικού διαλόγου. Στη λειτουργία της Δημοκρατίας πάντα υπάρχουν οι σχετικές εντάσεις, αλλά δεν νομίζω ότι ξεπεράστηκαν κάποια όρια. Οι εκλογές που είναι το πιο κρίσιμο -και η προετοιμασία και η μέρα η χθεσινή- κύλησαν με απόλυτη ομαλότητα και χάρη και στην πρόοδο της τεχνολογίας είχαμε ήδη από αρκετά νωρίς τη δυνατότητα να έχουμε αποτελέσματα. Και τώρα, όπως λέτε κι εσείς, η Υπουργός έφερε σχεδόν οριστικά αποτελέσματα σε ένα συντριπτικό ποσοστό. Επομένως από εδώ και πέρα το Σύνταγμα έχει με μεγάλη σαφήνεια προδιαγράψει την πορεία των πραγμάτων. Φυσικά θα ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία και όλα εύχομαι να πάνε κατ’ ευχήν», δήλωσε η κα Σακελλαροπούλου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης