Τελευταία Νέα
Πολιτική

Προεκλογική βόμβα για το ΕΛΚ Gate - Euractiv: Στενοί σύμβουλοι του Μητσοτάκη χρυσοπληρώνονται στην αυλή... του Weber

Προεκλογική βόμβα για το ΕΛΚ Gate -  Euractiv: Στενοί σύμβουλοι του Μητσοτάκη χρυσοπληρώνονται στην αυλή... του Weber
Συνταρακτική αποκάλυψη ένα μήνα μετά την επιδρομή των αστυνομικών αρχών στα γραφεία του ΕΛΚ για υπόθεση διαφθοράς
Σχετικά Άρθρα
Έλληνες σύμβουλοι και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη εργάζονται για τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμμα (ΕΛΚ) Manfred Weber, αποκαλύπτει το Euracitv.
Πρόκειται για μία αποκάλυψη που έρχεται χρονικά ένα μήνα μετά την επιδρομή που πραγματοποίησαν στα γραφεία του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες, βελγικές και γερμανικές αρχές, οι οποίες διερευνούν υπόθεση διαφθοράς και πιο συγκεκριμένα συμβόλαια ύψους 300 χιλιάδων ευρώ τα οποία υπεγράφησαν κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα για τις ευρωεκλογές του 2019.
Είναι μία αποκάλυψη που έρχεται να εμπλέξει και τον Έλληνα πρωθυπουργό στην υπόθεση.
Οι επίμαχοι συνεργάτες του Weber, δηλαδή ο Έρικ Θανόπουλος-Παρκς και ο Γιώργος Μπότσης εκτός του ότι είναι από τους πλέον στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν έρθει πρόσφατα στο προσκήνιο, εξαιτίας της εμπλοκής του ονόματός τους είτε σε σκάνδαλα, είτε σε συμβάσεις με φορείς του Δημοσίου συνολικού κόστους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του φέρει τίτλο «Weber’s Greek connection casts shadow ahead of elections in Athens» ένα δίκτυο «ισχυρών ελλήνων πολιτικών συμβούλων που εργάζονται για τον ηγέτη του ΕΛΚ και διαθέτουν άψογες διασυνδέσεις με τον πρωθυπουργό έχει αναδειχθεί ενόψει των ελληνικών εκλογών της επόμενης εβδομάδας».

Αλληλοβοήθεια

Στο δημοσίευμα γίνεται εκτενής αναφορά στις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν εντός του ΕΛΚ, αφότου ο Weber ανέλαβε επικεφαλής της ευρωομάδας στις 31 Μαΐου 2022.
Μια εξ’ αυτών των αλλαγών ήταν «ο Θανάσης Μπακόλας, πρώην ανώτερος σύμβουλος του Μητσοτάκη», ο οποίος διορίστηκε γενικός γραμματέας του ΕΛΚ.
Mια εβδομάδα αφότου ο Weber ανέλαβε τα καθήκοντά του, «μια ομάδα τεσσάρων “εμπειρογνωμόνων” κλήθηκε να αξιολογήσει το τότε προσωπικό του ΕΛΚ.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή του ΕΛΚ, δύο από αυτούς – ο ελληνοαμερικανός σύμβουλος ψηφιακών μέσων Ερικ Παρκς και ο Γεράσιμος Ζαγορίτης-, απέκτησαν συμβάσεις μετά από μια σειρά αλλαγών στο προσωπικό της έδρας του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες».
Μάλιστα, στο δημοσίευμα σημειώνεται πως ο Μητσοτάκης, «ήταν ένας από τους τρεις κεντροδεξιούς ηγέτες που υπέγραψαν την υποψηφιότητα του Weber για την ηγεσία του ΕΛΚ.
Από την πλευρά του, ο Γερμανός πολιτικός υποστήριξε δημοσίως τον Μητσοτάκη, παρά τις πρόσφατες αναφορές για τις υποκλοπές δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων από το ελληνικό κράτος».

Κάτι δεν πήγαινε καλά

Σύμφωνα με πηγές του Euractin, «ένας άλλος έλληνας, ο Γιώργος Μπότσης, συμμετείχε στην οργάνωση των προσφάτων συνεδριάσεων της συνέλευσης του ΕΛΚ στη Λισαβόνα, το Ελσίνκι και το Μόναχο. Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης έχουν αναφέρει ότι ο Μπότσης θεωρείται έμπιστος συνεργάτης του Μητσοτάκη».
Ακόμη, «δύο ανεξάρτητες πηγές δήλωσαν στο euractiv.com ότι ο Παρκς ενημέρωσε το προσωπικό του ΕΛΚ στις 24 Φεβρουαρίου ότι αυτή θα ήταν η τελευταία ημερήσια συνεδρίαση “μέχρι νεωτέρας”, γεγονός που δείχνει ότι κάτι δεν πήγαινε καλά».
Παράλληλα, ο Γεράσιμος Ζαγορίτης «είναι βετεράνος μιας σειράς εκστρατειών στην ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο και ήταν μέλος της ψηφιακής πολεμικής αίθουσας της επιτυχημένης εκστρατείας Spitzenkandidat του Jean Claude Juncker για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2014». Μάλιστα, «σε κατάλογο συμμετεχόντων που είδε το Euractiv αναφέρεται ο Ζαγορίτης ως “διευθυντής επικοινωνίας” του ΕΛΚ, αν και επισήμως δεν ήταν αυτός ο ρόλος του».
Σύμφωνα με υψηλόβαθμες πηγές στο Ευρωκοινοβούλιου τις οποίες επικαλείται το Euractiv, «το τμήμα του Κοινοβουλίου που είναι αρμόδιο για τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων αμφισβήτησε πρόσφατα τους όρους και το περιεχόμενο των συμβάσεων που αφορούσαν τις δύο εταιρείες στις οποίες το κόμμα του ΕΛΚ είχε αναθέσει δραστηριότητες σε εξωτερικούς συνεργάτες.
»Οι εταιρείες δεν εδρεύουν στην Ελλάδα, αλλά οι ιδιοκτήτες τους είναι Έλληνες», δήλωσε πηγή του Κοινοβουλίου». Μια ακόμη πηγή του Euractiv δήλωσε ότι ένα από τα επίμαχα πρόσωπα, «προσφέρει επίσης συμβουλευτικές υπηρεσίες στο κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας».
Αξίζει να σημειωθεί, πως σύμφωνα με όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά αναφορικά με την επιδρομή των αρχών στα γραφεία του ΕΛΚ, το πρόσωπο στο οποίο έχει επικεντρωθεί η έρευνα των βελγικών και των γερμανικών αρχών, είναι αυτό του Mario Voigt, πρώην επικεφαλής ψηφιακής καμπάνιας του ΕΛΚ στις ευρωεκλογές του 2019, ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών στην Θουριγγία και άνθρωπος που ήταν πολύ κοντά στον Weber.
Ο Voigt σύμφωνα με το euractiv.com, εξετάστηκε από τις γερμανικές αρχές για την απόδοση ενός συμβολαίου σε μια εταιρεία στη Θουριγγία της Γερμανίας.
Υπόκεινται σε οικονομικό έλεγχο

Ο Μπακόλας δήλωσε ότι «το ΕΛΚ υπόκειται σε πολύ αυστηρό έλεγχο όλων των συμβάσεων και των προσφορών. Όλες οι συμβάσεις εξετάζονται και εκκαθαρίζονται από διαπιστευμένα ελεγκτικά γραφεία, εσωτερικούς ελεγκτές, καθώς και από τις οικονομικές αρχές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Από τον Ιούλιο του 2004, όταν οι νέοι κανονισμοί της ΕΕ τους επέτρεψαν να λαμβάνουν ετήσια χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η συνολική χρηματοδότηση της ΕΕ που διατίθεται στα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα αυξήθηκε από 6,5 εκατομμύρια ευρώ το 2004 σε 46 εκατομμύρια ευρώ το 2021.
Αν και τα κόμματα επιτρέπεται να αντλούν ένα μικρό μέρος της χρηματοδότησης από τα κόμματα - μέλη τους, η συντριπτική πλειονότητα των εσόδων τους προέρχεται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και ως εκ τούτου τα κόμματα υποχρεούνται να αιτιολογούν τα ποσά ετησίως.



weber.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης