Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι δύο μισθοί του Weber στις Βρυξέλλες - Euractiv: Γιατί θα περιέλθει σε δύσκολη θέση εάν ο Μητσοτάκης χάσει τις εκλογές

Οι δύο μισθοί του Weber στις Βρυξέλλες - Euractiv: Γιατί θα περιέλθει σε δύσκολη θέση εάν ο Μητσοτάκης χάσει τις εκλογές
Αξιωματούχοι του ΕΛΚ ανησυχούν για το στυλ ηγεσίας του Manfred Weber, τις μονομερείς προσπάθειες του για συνεργασία με τη Meloni, αλλά και τον τρόπο που εγκρίθηκε ο δεύτερος μισθός του
Σχετικά Άρθρα
Βαρύ φαίνεται πως είναι το κλίμα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για τον Manfred Weber. Μάλιστα, τo Euractiv επικαλούμενο και «πηγές» από το ΕΛΚ συνδέει το μέλλον του Weber και με το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών, δεδομένου ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας από τους ένθερμους υποστηρικτές του.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο Weber συναντήθηκε τη περασμένη Δευτέρα (6/2/2023) με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ανησυχίες για τον τρόπο ηγεσίας του Weber

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, αξιωματούχοι του ΕΛΚ εκφράζουν ανησυχίες για το στυλ ηγεσίας του Weber, τις μονομερείς προσπάθειες συνεργασίας του με την ακροδεξιά πρωθυπουργό της Ιταλίας, Giorgia Meloni, αλλά και για τον τρόπο που αποφασίστηκε ο δεύτερος μισθός του, που σύμφωνα με το ΕΛΚ είναι «σημαντικά χαμηλότερος από 20.000 ευρώ».
Αξιωματούχος του ΕΛΚ δήλωσε στο Euractiv ότι υπάρχει απογοήτευση στο κόμμα, καθώς κάποιες κινήσεις και δηλώσεις του Weber έγιναν χωρίς ο ίδιος να συμβουλευτεί τους εταίρους του στο Κόμμα.
Euractiv.JPG
Οι συζητήσεις Weber με Meloni

Ένα παράδειγμα είναι οι πρόσφατες συζητήσεις με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Giorgia Meloni, της οποίας το κόμμα Brothers of Italy συνδέεται με τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR).
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Weber συναντήθηκε με τη Meloni στη Ρώμη στις 5 Ιανουαρίου και συζήτησε την πιθανή συνεργασία σε επίπεδο ΕΕ. Αυτό προκάλεσε μια έντονη αντίδραση από άλλους εταίρους του ΕΛΚ.
«Δεν υπάρχει λόγος περαιτέρω συνεργασίας με τα άλλα κόμματα της ιταλικής κυβέρνησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εφόσον συνεργάζονται με ανοιχτά αντιευρωπαϊκές δυνάμεις όπως το γερμανικό AfD», δήλωσε στο Euractiv ο Jürgen Hardt, εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής του CDU/CSU.
Ενώ η ιταλική κυβέρνηση συνασπισμού περιλαμβάνει επίσης το αδελφό κόμμα του ΕΛΚ Forza Italia, οι θέσεις των δύο άλλων κομμάτων του ιταλικού συνασπισμού (Brothers of Italy και Lega) «είναι σε μεγάλο βαθμό ασυμβίβαστες με αυτές του ΕΛΚ», πρόσθεσε ο ίδιος.
Σύμφωνα με αξιωματούχο του ΕΛΚ, η κίνηση του Weber να πραγματοποιήσει συνομιλίες με τη Meloni «ούτε συζητήθηκε ούτε εγκρίθηκε σε επίπεδο Κόμματος ΕΛΚ».
«Υπάρχει ξεκάθαρη πλειοψηφία κατά της συνεργασίας με τη Meloni», είπε ο αξιωματούχος, επαναλαμβάνοντας ότι τέτοιες πολιτικές κινήσεις απαιτούν εκ των προτέρων συντονισμό.

Ο δεύτερος μισθός του Weber

Παράλληλα, αξιωματούχοι εξέφρασαν -μιλώντας στο Euractiv, ανησυχίες σχετικά με με τον μισθό που λαμβάνει ο Weber από τότε που έγινε πρόεδρος του κόμματος ΕΛΚ στις 31 Μαΐου πέρυσι, εκτός από τη θέση του ως αρχηγού της Ομάδας ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ένας αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν υπήρξε προηγούμενη εσωτερική διαβούλευση και απόφαση για τον μισθό, αν και αυτό διαψεύστηκε από εκπρόσωπο του ΕΛΚ.
«Η αμοιβή του προέδρου εγκρίθηκε από την προεδρία του ΕΛΚ τον Σεπτέμβριο του 2022 και την πολιτική συνέλευση του ΕΛΚ τον Νοέμβριο του 2022 στη Λισαβόνα», δήλωσε στο Euractiv εκπρόσωπος του ΕΛΚ, προσθέτοντας ότι «η μηνιαία αμοιβή προ φόρων είναι σημαντικά κάτω των 20.000 ευρώ».

Ο μισθός του Θανάση Μπακόλα, πρώην συμβούλου του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο ίδιος εκπρόσωπος υποστήριξε ότι τα ίδια όργανα –η προεδρία του ΕΛΚ και η πολιτική συνέλευση– ενέκριναν και τον μισθό του Θανάση Μπακόλα, πρώην συμβούλου του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος διορίστηκε γενικός γραμματέας του ΕΛΚ τον περασμένο Ιούνιο.
Πηγή του ΕΛΚ με γνώση του θέματος δήλωσε στο Euractiv, ότι «η προεδρία του ΕΛΚ μόλις ενημερώθηκε, δεν έγινε ούτε ψηφοφορία ούτε συζήτηση για τις αμοιβές του Weber και του γενικού γραμματέα».
Η πηγή είπε ότι σε εκείνη τη συνάντηση στη Λισαβόνα «δεν υπήρξε καθόλου συζήτηση».

Το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών

Ο αξιωματούχος του ΕΛΚ εξήγησε ότι ο Weber έχει επί του παρόντος δύο ισχυρούς υποστηρικτές στο κόμμα: τον Μητσοτάκη και τον Αυστριακό καγκελάριο, Karl Nehamme.
«Πολλά θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών που αναμένονται το καλοκαίρι […] Αν ο Μητσοτάκης χάσει, τότε ο Weber θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση», είπε ο αξιωματούχος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Weber πιθανότατα θα δυσκολευτεί να διατηρήσει και τις δύο θέσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης