Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Αναδιάταξη της δομής της κυβέρνησης την επόμενη μέρα, εφόσον οι πολίτες μας εμπιστευτούν ξανά

Μητσοτάκης: Αναδιάταξη της δομής της κυβέρνησης την επόμενη μέρα, εφόσον οι πολίτες μας εμπιστευτούν ξανά
"Σίγουρα θα υπάρχουν περισσότερες γυναίκες στην κυβέρνηση, " αποκαλύπτει ο Κ. Μητσοτάκης
Σχετικά Άρθρα
«Η αυτοδυναμία της ΝΔ αποτελεί αναγκαιότητα για τη χώρα», τονίζει ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως η κάλπη της 21ης Μαΐου θα κρίνει ποιον θέλουν οι πολίτες στο τιμόνι της χώρας και «ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα θα μας φέρει κοντά στον στόχο μας και θα ακυρώσει τις παγίδες της ακυβερνησίας και των περιπετειών που κρύβει η απλή αναλογική».
Ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «RealNews», αναφέρει πως «η πρότασή μου είναι απολύτως καθαρή: εξηγώ με πολύ σαφή τρόπο γιατί πιστεύω ότι η αυτοδυναμία της Ν.Δ. είναι αναγκαιότητα για τη χώρα. Ο σχηματισμός κυβέρνησης δεν έχει να κάνει μόνο με το αν βγαίνει το άθροισμα των αριθμών. Προϋποθέτει προγραμματικό πλαίσιο και συναινέσεις. Βλέπετε κάτι τέτοιο σήμερα; Δεν υπάρχει κι ούτε μπορεί να δημιουργηθεί σε 3 ημέρες. Γι’ αυτό μιλάω και για τερατογένεση, ακούγοντας όσα συζητούν στην αντιπολίτευση για κυβερνήσεις ηττημένων, ανοχής και ό,τι άλλο προκύψει μέχρι τις εκλογές. Από εκεί και πέρα, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, θα παραλάβω την εντολή την οποία θα μου έχει εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός και ανάλογα με το αποτέλεσμα θα καθορίσω τις κινήσεις μου».
Ο ίδιος κάνει λόγο για αναδιάταξη της κυβέρνησης, εφόσον οι πολίτες τον εμπιστευθούν ξανά.
«Το στίγμα της δεύτερης διακυβέρνησης θα είναι όπως λέει και το σύνθημά μας: Σταθερά, Τολμηρά, Μπροστά. Σταθερότητα σε ένα αβέβαιο διεθνές περιβάλλον, μεγαλύτερη τόλμη για αλλαγές που θα οδηγήσουν την Ελλάδα μπροστά, ώστε να γίνει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Σήμερα έχουμε την πρόσθετη εμπειρία μιας κυβερνητικής θητείας στη διάρκεια της οποίας κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε σειρά εξωγενών κρίσεων, αλλά και πληθώρα προβλημάτων. Έχουμε και την ωριμότητα και τη διάθεση για μια ακόμη πιο δημιουργική τετραετία. Ήμασταν έτοιμοι και το 2019, αλλά είμαστε ακόμη πιο έτοιμοι τώρα. Σχεδιάζουμε πράγματι αναδιάταξη στη δομή της κυβέρνησης την επόμενη μέρα, εφόσον οι πολίτες μας εμπιστευθούν ξανά. Και σίγουρα θα υπάρχουν περισσότερες γυναίκες στην κυβέρνηση. Πήρατε ήδη μια «γεύση» από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας»,  αναφέρει χαρακτηριστικά.

Για το πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ακόμη, μιλά για ανεφάρμοστο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
«Οι υποσχέσεις που μοιράζει ο κ. Τσίπρας για την επόμενη τετραετία, όπως ήδη σας ανέλυσα, υπερβαίνουν τα 83 δισ. ευρώ. Τα όσα παρουσιάζει ο κ. Τσίπρας ως πρόγραμμα, εάν ποτέ υλοποιούνταν, θα οδηγούσαν σε μεγάλη αύξηση των φόρων, σε αδυναμία ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και εποπτείας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τελικά σε νέα μνημόνια και χρεοκοπία. Δεν θα βλέπαμε επενδυτική βαθμίδα «ούτε με το κιάλι». Με μια φράση, αυτή θα ήταν η δεύτερη φορά στη συμφορά», σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη.
Τονίζει ότι «το συνολικό κόστος των υποσχέσεών του (Τσίπρα) για την τετραετία, φθάνει στα 83 δισ. ευρώ. Και κάθε ημέρα που περνάει προσθέτει κι άλλα, με τη βεβαιότητα ότι δεν θα κληθεί να τα εφαρμόσει. Αρχικά είχε εξαγγείλει μέτρα που φτάνουν στα 11,5 δισ. ευρώ ετησίως και συνολικά 46 δισ. ευρώ στην τετραετία. Προσέθεσε στη συνέχεια υποσχέσεις για αύξηση των κρατικών δαπανών στην Υγεία στο 7,5% του Α.Ε.Π. και στην Παιδεία στο 5% του Α.Ε.Π., τα οποία αθροίζονται στα 36 δισ. ευρώ. Ετσι προκύπτουν τα 83 δισ. Εχω την κοστολόγηση για ένα-ένα μέτρο. Θα σταθώ, μόνον, στα πιο μεγάλα ποσά. Η αύξηση των μισθών όλων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10%, από τον πρώτο χρόνο, και η θέσπιση μηχανισμού ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής θα κοστίσει 8,3 δισ. Το αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ για όλους, ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, εργαζόμενους με μπλοκάκι, κοστίζει 1,8 δισ. Η μείωση του Φ.Π.Α. στα τρόφιμα στον χαμηλότερο συντελεστή κοστίζει 5,9 δισ. Η μείωση των Ε.Φ.Κ. στα καύσιμα στον κατώτερο συντελεστή της Ε.Ε. κοστίζει 8 δις., η επιστροφή όλων των αναδρομικών 2,5 δισ.
Σταματάω εδώ κι έχω στη διάθεσή σας τον πλήρη κατάλογο. Θυμάστε όταν στη Βουλή ρώτησα τον κ. Τσίπρα «πόσο στοιχίζει η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα;», η απάντηση ήταν: «Αυτή τη δουλειά θα κάνουμε τώρα;». Δεν γνώριζε πόσο στοιχίζει το εμβληματικότερο μέτρο που προτείνει! Εμείς ό,τι λέμε, το έχουμε κοστολογήσει».
Σημειώνει δε, πως «δεν πιστεύω λέξη από αυτά που λέει προεκλογικά ο κ. Τσίπρας κι έχω κάθε λόγο να το λέω, κρίνοντας από τον τρόπο που πολιτεύεται όλα αυτά τα χρόνια. Είναι ο ίδιος που λέει ότι ανάμεσα σε αυτά που λέγονται σήμερα και σε αυτά που λέγονται μετεκλογικά μεσολαβούν οι εκλογές. Άρα, αυτό που λέει ουσιαστικά είναι: μην ακούτε τι λέμε σήμερα, μετά τις εκλογές θα γίνουν άλλα. Έχω προειδοποιήσει και το επαναλαμβάνω: αν βγαίνουν οι αριθμοί, ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να σχηματίσει κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και με συμμετοχή ή ανοχή από τον κ. Βαρουφάκη. Και πρέπει να έχουν κατά νου οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ ότι μπορεί να ψηφίσουν Ανδρουλάκη και να προκύψει Τσίπρας «από την πίσω πόρτα».

Ο Ανδρουλάκης έχει προσωπική εμμονή μαζί μου

Ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν έχει έρθει ποτέ να τον συναντήσει και μάλιστα, το απέφυγε και τις δύο φορές που του απηύθυνε πρόσκληση, αμέσως μετά την εκλογή του, πολλούς μήνες πριν προκύψει το ζήτημα των παρακολουθήσεων.
«Τώρα λέει σε όλους τους τόνους ότι πρωθυπουργός δεν θα είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, αλλά κάποιος «άγνωστος Χ» που θα επιλέξει εκείνος και θα τον αποκαλύψει όταν το κρίνει. Ο κ. Ανδρουλάκης, δείχνει να έχει προσωπική εμμονή μαζί μου. Μου επιτίθεται συνέχεια με βαρύτατους χαρακτηρισμούς και θεωρεί ότι το πρόβλημα είμαι εγώ και όχι η Νέα Δημοκρατία. Λέει ότι θα μπορούσε να συνεργαστεί και με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά με άλλον πρωθυπουργό. Αυτό φαίνεται προσωπικό και μάλλον εμμονικό μαζί μου», επισημαίνει ο κ. Μητσοτάκης.
Προσθέτει πως «παράλληλα με τα παραπάνω, και σε επίπεδο προτάσεων, σε κάποια θέματα έχουμε συγκλίσεις, αλλά σε μια σειρά κρίσιμα ζητήματα έχουμε σημαντικές διαφορές, οι οποίες μπορείτε να αντιληφθείτε ποιες συνέπειες θα είχαν στην προσπάθεια εφαρμογής σημαντικών μεταρρυθμίσεων. Το ΠΑΣΟΚ, π.χ., δεν τολμά να αναφερθεί στην αλλαγή του άρθρου 16 για τη δημιουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Δεν ψήφισε την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Είναι δύο μόνο, αλλά απολύτως ενδεικτικά παραδείγματα στον τρόπο προσέγγισης των αλλαγών που πρέπει να γίνουν στη χώρα».

Για το debate 

Τέλος, για το debate των 6 στις 10 Μαΐου, που θα γίνει στις 21:00 στην ΕΡΤ, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει πως οι πολίτες δεν περιμένουν μία τηλεμαχία για να γνωρίσουν τη δράση και την αξιοπιστία κάθε αρχηγού, όμως θα είναι μία καλή ευκαιρία να ανοίξουν όλοι τα χαρτιά τους για την επόμενη ημέρα και πρωτίστως να πει η αντιπολίτευση τι εννοεί με τον όρο «προοδευτική διακυβέρνηση».
Τονίζει πως «στον περιορισμένο χρόνο μιας συζήτησης και στο πλαίσιο που έχει καθοριστεί, σε ό,τι με αφορά -γιατί ο καθένας θα έχει διαφορετική επιδίωξη-, αναλόγως και των ερωτήσεων που θα τεθούν, θα απευθυνθώ με ειλικρίνεια στους πολίτες, όπως το κάνω πάντα, μιλώντας γι’ αυτά που κάναμε, για λάθη και παραλείψεις, αλλά κυρίως για το σχέδιό μας για το μέλλον. Αλλά έχει μεγάλη σημασία, αφού οι εκλογές γίνονται με το σύστημα της απλής αναλογικής, να αντιληφθούν οι πολίτες ποια κυβέρνηση θα έχει η χώρα την επόμενη μέρα. Εμείς μιλάμε για αυτοδυναμία. Να μας πουν, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας, ο κ. Ανδρουλάκης, ο κ. Βαρουφάκης ποια είναι επιτέλους αυτή η «προοδευτική διακυβέρνηση». Ποιοι θα την αποτελούν και τι πρόγραμμα θα έχει. Θα βρισκόμαστε όλοι μαζί γύρω από το ίδιο τραπέζι και είναι ευκαιρία να αποτυπωθεί η πρόταση διακυβέρνησης του καθενός».

Για Τουρκία

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σημειώνει πως δημιουργήθηκε ένα πιο θετικό κλίμα μετά τους σεισμούς, όμως με την σημερινή προσέγγιση και τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας δεν μπορεί να είναι κανείς ιδιαίτερα αισιόδοξος.
«Γι΄αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό ποιος θα βρίσκεται στο τιμόνι της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια. Ποιος μπορεί να αναπτύξει τις διεθνείς της συμμαχίες. Ποιος μπορεί να ενισχύσει την αποτρεπτική της ικανότητα. Μπορεί να το κάνει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ. με τον Μητσοτάκη Πρωθυπουργό ή μια κυβερνητική βαβέλ, έχοντας στο τιμόνι τον κ. Τσίπρα; Σε αυτά τα τέσσερα χρόνια η Ελλάδα έγινε πιο ισχυρή. Ενίσχυσε τις διεθνείς της συμμαχίες, ενίσχυσε τις ένοπλες δυνάμεις της. Κράτησε μια αποφασιστική στάση απέναντι στην Τουρκία -όσο και αν ενόχλησε αυτό τον κ. Erdogan - έχοντας πάντα ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου. Αν στη γειτονική χώρα, μετά τις εκλογές τους, επικρατήσει η λογική, πιστεύω ότι η Τουρκία θα συνειδητοποιήσει ότι έχει να κερδίσει περισσότερα αν επαναπροσεγγίσει και συνεργαστεί με την Ελλάδα, την Ευρώπη και γενικότερα τη Δύση», εξηγεί.
Προσθέτει πως «εφόσον ο ελληνικός λαός μάς εμπιστευθεί ξανά στο τιμόνι της χώρας, θα προσπαθήσω να οικοδομήσουμε μία θετική ατζέντα σε ζητήματα όπου μπορούμε να έχουμε αμοιβαίο όφελος, όπως το εμπόριο, ο πολιτισμός, το περιβάλλον. Αλλά για να υπάρχει ουσιαστική βελτίωση στις σχέσεις μας, η Τουρκία πρέπει να δεχθεί ότι λύνουμε τις διαφορές μας με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Και ότι ουσιαστικά έχουμε μια μεγάλη διαφορά, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συζητήσω άλλα θέματα με την Τουρκία. Ούτε, προφανώς, ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, ούτε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αποστρατικοποίηση των νησιών. Ελπίζω ότι η Τουρκία θα ανταποκριθεί. Όπως έχω πει, είμαστε συνεπείς σε αυτά που λέμε, αλλά δεν είμαστε αφελείς».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης