Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Για κυβερνήσεις συνεργασίας δεν αρκεί να βγαίνουν τα κουκιά – Συγκλίσεις, αλλά και σημαντικές διαφορές με ΠΑΣΟΚ

Μητσοτάκης: Για κυβερνήσεις συνεργασίας δεν αρκεί να βγαίνουν τα κουκιά – Συγκλίσεις, αλλά και σημαντικές διαφορές με ΠΑΣΟΚ
"Σε κάποια ζητήματα διαπιστώνουμε συγκλίσεις, όμως σε κρίσιμα θέματα έχουμε σημαντικές διαφορές" με το  ΠΑΣΟΚ, αναφέρει ο Κ. Μητσοτάκης
Η κάλπη θα καθορίσει ποιος θα κυβερνήσει και «η μόνη αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης για σταθερότητα, συνέχεια και συνέπεια είναι η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας», επαναλαμβάνει ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας το αίτημά του για «δεύτερη εντολή στην προκοπή».
«Ένα υψηλό ποσοστό και μία μεγάλη διαφορά από το δεύτερο κόμμα θα κάνουν τα πράγματα πολύ πιο εύκολα στην εξέλιξή τους», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης στην εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα», απαντώντας και στους αναγνώστες της, στο πλαίσιο της οποίας αναφέρει πού εντοπίζει συγκλίσεις με τους πολιτικούς του αντιπάλους και ορίζει τις κινήσεις της επόμενης ημέρας.
Δηλώνει αισιόδοξος για τις εκλογές στις 21/5 και σημειώνει πως «η νέα εντολή του ελληνικού λαού θα μας δώσει και νέα ώθηση να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας», ενώ εξηγεί ότι όταν μιλά για «δεύτερη εντολή στην προκοπή» εννοεί ότι «θα συνεχίσουμε οπλισμένοι με περισσότερη πείρα, αλλά και μεγαλύτερη ορμή στις μεταρρυθμίσεις που έχουμε σχεδιάσει. Για να χτίσουμε μία Ελλάδα παραγωγική, κοινωνική, δίκαιη, ψηφιακή και πράσινη. Μια χώρα πιο ισχυρή. Και σε αυτήν την πορεία, πολύ δύσκολα θα βρεθεί κάποιος να βάλει εμπόδια».

Καθοριστική η κάλπη στις 21/5

Σημειώνει δε, πως «αν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα, όπως δείχνουν όλες οι μετρήσεις, θα λάβω της διερευνητική εντολή. Και ασφαλώς θα καθορίσω τις κινήσεις μου ανάλογα και με το αποτέλεσμα. Εφόσον, όμως, γίνεται λόγος για  κυβερνήσεις συνεργασίας, σπεύδω να τονίσω πως η σύγκλιση των πολιτικών είναι σημαντικότερη από το άθροιμα των εδρών στη Βουλή. Κια τέτοιου τύπου συναινέσεις δεν διαμορφώνονται μέσα σε τρεις ημέρες. Γι΄αυτό και επιμένω ότι δεν αρκεί  να "βγαίνουν τα κουκιά". Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει και σε τερατογενέσεις, σε κυβερνήσεις ηττημένων και νέες περιπέτειες. Θα πρόκειται ουσιαστικά για ακυβερνησία ή και παραλυσία. Κάτι που ίσως κάποιοι να το ονειρεύονται, αλλά το τρέμουν οι πολίτες.
Ο μόνος τρόπος, λοιπόν, για να αποτραπεί ένα τέτοιο εφιαλτικό ενδεχόμενο είναι να βγει η ΝΔ πολύ ισχυρή από την κάλπη της 21ης Μαίου. Γιατί αυτή η κάλπη θα καθορίσει ποιος θα κυβερνήσει. Και βέβαια, θα αποδείξει αν οι πολίτες συμφωνούν με την ξεκάθαρη πρότασή μας για αυτοδλυναμη Ελλάδα, με αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».  

Για κυβερνήσεις συνεργασίας

Εξηγεί και πάλι τους λόγους που δεν πιστεύει στην απλή αναλογική και απορρίπτει τις κυβερνήσεις συνεργασίας , αναφέροντας πως η ιστορική εμπειρία στη χώρα μας το αποδεικνύει.
«Στις μέρες μας που εντείνεται η διεθνής αβεβαιότητα και ο γείτονάς μας γίνεται ολοένα και πιο απρόβλεπτος , σε μια συγκυρία, δηλαδή, που η κυβέρνηση πρέπει να είναι σταθερή και ενιαία ώστε να παίρνει γρήγορες αποφάσεις, πιστεύετε ότι έχουμε περιθώρια για κομματικά παζάρια και ατέρμονες διαβουλεύσεις; Για σκεφτείτε, για παράδειγμα, πώς θα αντιδρούσε σε μια αιφνίδια εθνική κρίση μια κυβέρνηση ηττημένων που οραματίζονται ορισμένοι. Εδώ καλά καλά δεν ξέρουν οι ίδιοι από ποιους θα αποτελείται, ποιος θα τεθεί επικεφαλής και ποιο θα είναι το πρόγραμμά της. Λεπτομέρειες, θα μου πείτε, αν τους βγαίνουν οι αριθμοί μετά τις εκλογές. Για τους πολίτες όμως, αυτή είναι η ουσία», τονίζει ο κ. Μητσοτάκης.
«Πως είναι δυνατόν να σχηματιστεί στην Ελλάδα μέσα σε τρεις ημέρες μια σταθερή κυβέρνηση, όταν η Γερμανία θέλει ολόκληρους μήνες; Σε αυτό το ερώτημα πρέπει να τοποθετηθούν όσοι μιλούν για τέτοιες επιλογές. Εγώ θα πω ότι η μόνη αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης για σταθερότητα, συνέχεια και συνέπεια είναι η αυτοδυναμία της ΝΔ», προσθέτει.

Με ΠΑΣΟΚ συγκλίσεις και διαφορές

Με αφορμή τις αναφορές του για χαοτικές αποστάσεις με τον Αλέξη Τσίπρα και κληθείς να πει αν αυτό ισχύει και για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, απαντά πως «σε αυτή την ερώτηση θα πρέπει να απαντήσει ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος ουδέποτε δέχθηκε να με συναντήσει. Απέρριψε μάλιστα σιωπηλά τις δυο προσκλήσεις που του απηύθυνα, μετά την εκλογή του.Ενώ έκτοτε, τον ακούμε να διακηρύσσει ότι πρωθυπουργός δεν πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, αλλά κάποιος άγνωστος Χ, τον οποίο θα επιλέξει εκείνος. Όχι, δηλαδή, αυτός που θα επιλέξουν οι πολίτες. Αλλά ένα πρόσωπο που μόνο αυτός ξέρει κιαι θα μας το αποκαλύψει όταν θελήσει ο ίδιος. Ομολογώ ότι δεν μπορώ να τον παρακολουθήσω».
«Όσον αφορά τις θέσεις μας, πράγματι σε κάποια ζητήματα διαπιστώνουμε συγκλίσεις, όμως σε κρίσιμα θέματα έχουμε σημαντικές διαφορές. Το ΠΑΣΟΚ, για παράδειγμα, δεν τολμά καν να μιλήσει για αλλαγές στο άρθρο 16 ώστε να δημιουργηθούν μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Δεν ψήφισε, επίσης, και διαφωνεί με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων . Όπως και στην επαναλειτουργία των Ναυπηγείων της χώρας και την  επαναπρόσληψη χιλιάδων εργαζομένων αρχικά διαφώνησε, μετά συμφώνησε », συμπληρώνει ο κ. Μητσοτάκης. 

Προτεραιότητα η αναβάθμιση του ΕΣΥ

Ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει ότι η αναβάθμιση του ΕΣΥ είναι κεντρική προτεραιότητα, σημειώνοντας ότι στην πρώτη θητεία έγιναν βήματα, αλλά η υγεία συνεχίζει να νοσεί. 
Σημειώνει ότι «εκπονούμε ένα συνολικό σχέδιο κινήτρων, όχι μόνο οικονομικών, ώστε το ΕΣΥ να ξαναγίνει ελκυστικό στους γιατρούς και να καλυφθούν τα κενά, ιδίως σε νησιωτικές και ακριτικές περιοχές».
Περαιτέρω, σημειώνει τον προβληματισμό του για τη δυσκολία της παράταξης του να μιλήσει αποτελεσματικά στις νεότερες γενιές, κάνει αναφορά στους συνταξιούχους  λέγοντας μεταξύ άλλων ότι με κυβέρνηση ΝΔ είδαν 1,6 εκατ. από αυτούς αυξήσεις κατά 7,75% μετά από 12 χρόνια, τονίζει ότι με την υπόθεση των υποκλοπών «διδαχθήκαμε πολλά. Αλλάξαμε τον τρόπο λειτουργία της ΕΥΠ και τις διαδικασίες επιλογής του προισταμένου της», για τη Δικαιοσύνη  αναφέρει τις σημαντικές δράσεις που έχουν δρομολογηθεί και πρέπει να είναι ολοκληρωμένες έως το 2027, όπως ο νέος Δικαστικός Χάρτης με 14 νέα δικαστικά Μέγαρα, χηφιοποίηση όλων των αρχείων, κ.α.
Υπογραμμίζει δε, πως θα επιδιώξει αλλαγή του άρθρου 16, καθώς είμαστε η μόνη χώρα στην  Ευρώπη στην οποία υπάρχει συνταγματική απαγόρευση για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Για οικονομία

Μιλώντας για την οικονομία, τονίζει πως το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους πολίτες είναι ο πληθωρισμός και κάνει αναφορά στη στήριξη με μέτρα όπως το "καλάθι του νοικοκυριού", ενώ επαναλαμβάνει πως «αν ο ελληνικός λαός μας εμπιστευτεί ξανά, εγώ θεωρώ ότι θα είναι ζήτημα λίγων μηνών να αποκτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα.  

Για Τουρκία


«Πιστεύω ότι η Τουρκία, ανεξαρτήτως ποιος θα εκλεγεί, πρέπει να λάβει μία βαθιά στρατηγική απόφαση μετά τις εκλογές. Θέλει μια αληθινή επαναπροσέγγιση; Με τη σημερινή προσέγγισή της και με τον σημερινό αναθεωρητισμό της δεν μπορεί να είναι κανείς διαίτερα αισιόδοξος.
Αν η Τουρκία ενδιαφέρεται να συζητήσει με την Ελλάδα, ως καλή γείτονας, πρέπει να δεχθεί ότι λύνουμε τις διαφορές μας με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Και  ότι ουσιαστικά, έχουμε μία διαφορά: την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσω άλλα θέματα», τονίζει ο κ. Μητσοτάκης.
Προσθέτει πως  «εφόσον  μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, θα επιχειρήσω μία απευθείας προσωπική επαφή, είτε με τον κ. Erdogan, είτε με τον κ. Kilicdaroglu. Για να μπορέσουμε να πιάσουμε το "νήμα" της βελτίωσης του κλίματος και ενδεχομένως να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε μια θετική ατζέντα σε ζητήματα που μπορούμε να έχουμε αμοιβαίο όφελος», προσθέτει.
   
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης