Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης στη Bild: Άστοχη η σύγκριση με τον Trump… Δεν έχω πυκνά ξανθά μαλλιά - Θα πιέσω την ΕΕ για το θέμα του φράχτη

Μητσοτάκης στη Bild: Άστοχη η σύγκριση με τον Trump… Δεν έχω πυκνά ξανθά μαλλιά - Θα πιέσω την ΕΕ για το θέμα του φράχτη
«Ένα τείχος είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για τα χερσαία σύνορα» δήλωσε ο πρωθυπουργός στη γερμανική εφημερίδα Bild
Σχετικά Άρθρα
Στη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα Bild, εστιάζοντας στον φράχτη στον Έβρο. Ο ίδιος, δε, απέρριψε τη σύγκριση με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, σχολιάζοντας χαριτολογώντας ότι η σύγκριση είναι άστοχη, διότι... δεν έχει πυκνά ξανθά μαλλιά.
«Πρώτα απ' όλα, δεν έχω πυκνά ξανθά μαλλιά, επομένως, πιστεύω ότι η σύγκριση δεν είναι πολύ εύστοχη. Αυτό, όμως, που κάναμε από την αρχή, όταν ανέλαβα τη διακυβέρνηση, ήταν να επιβάλουμε μια αυστηρή αλλά νομίζω δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Να σας θυμίσω ότι έξι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας βρεθήκαμε ουσιαστικά αντιμέτωποι με μια οργανωμένη εισβολή παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα, δηλαδή σε ευρωπαϊκό έδαφος» είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στη σύγκριση του με τον Trump.
«Δεν θα το αποκαλούσα τείχος, ένα προστατευτικό εμπόδιο, ένας φράχτης. Είναι ένα μέρος, όχι η μόνη λύση στο μεταναστευτικό πρόβλημα, αλλά σίγουρα είναι μια συνιστώσα που μειώνει σημαντικά την παράνομη μετανάστευση» σχολίασε αναφερόμενος στον φράχτη στον Έβρο.

Η χρηματοδότηση

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση της επέκτασης του φράχτη στον Έβρο, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε ότι «υπάρχει μια γενική σύγχυση σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως προς το τι ακριβώς μπορεί να χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκά κονδύλια. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή, μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε τεχνολογικά εργαλεία που πλαισιώνουν το τείχος, δεν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε το ίδιο το τείχος. Ανεξάρτητα από το τι θα κάνει ή δεν θα κάνει η Ευρώπη, έχω πει δημοσίως ότι θα χτίσουμε τον δικό μας φράχτη, ακόμη και αν πρέπει να χρηματοδοτηθεί από τον Έλληνα φορολογούμενο».
Παράλληλα, επεσήμανε ότι δεν είναι δίκαιο η Ελλάδα να πληρώσει μόνη της για τον χάρτη. «Είμαστε ένα κράτος που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Δεχόμαστε σημαντικές μεταναστευτικές πιέσεις. Προσδοκούμε βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε τελική ανάλυση, χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα για τη μετανάστευση και χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα για τη στήριξη των κρατών πρώτης γραμμής. Επομένως, είναι πολύ άδικο, από τη μία πλευρά, να ζητάμε από την Ελλάδα να αναλάβει το δύσκολο έργο της προστασίας των εξωτερικών συνόρων και στη συνέχεια να κατηγορούμε την Ελλάδα όταν κάνει τη δουλειά για λογαριασμό άλλων» είπε χαρακτηριστικά.

O Macron έχει πειστεί

Πάντως, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, έχει πειστεί για την ανάγκη χρηματοδότησης του φράχτη. «Θεωρώ ότι ο Macron έχει πειστεί. Αλλά, θα το ξαναπώ, εν τέλει έχω την υποχρέωση έναντι των πολιτών να προστατεύσω την επικράτειά μας και να διασφαλίσω ότι δεν θα υπάρξει ποτέ επιστροφή σε μία κατάσταση όπου ο καθένας θα μπορούσε να εισέλθει χωρίς ίχνος σεβασμού στους κανόνες της χώρας μου. Αυτό είναι που λέω. Θα πιέσω την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, θα κατασκευάσουμε τον φράχτη με εθνικούς πόρους. Είναι ακριβό, αλλά είναι απολύτως εφικτό για μια χώρα όπως η Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά.

Δεν γίνονται επαναπροωθήσεις

Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε τα περί επαναπροωθήσεων. «Δεν κάνουμε επαναπροωθήσεις. Ωστόσο, αποτρέπουμε παράνομες εισόδους στη θάλασσα. Είμαι πολύ σαφής ως προς αυτό και πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτό εμπίπτει στο πλαίσιο των κανονισμών της ΕΕ. Ταυτόχρονα όμως, έχουμε σώσει χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα που κινδύνευαν να πνιγούν. Θέλω να είμαι πολύ σαφής σχετικά με αυτό και θέλω επίσης να το εξηγήσω στους αναγνώστες σας: όσο λιγότερους ανθρώπους έχουμε στη θάλασσα, τόσο μικρότερες είναι οι πιθανότητες να έχουμε πνιγμούς στη θάλασσα» υποστήριξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης