Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τραγωδία στα Τέμπη: Στις…ράγες της συγκάλυψης κινείται η κυβέρνηση – Επαίσχυντη η τροπολογία για το ακαταδίωκτο

Τραγωδία στα Τέμπη: Στις…ράγες της συγκάλυψης κινείται η κυβέρνηση – Επαίσχυντη η τροπολογία για το ακαταδίωκτο
Η εν λόγω τροπολογία για το ακαταδίωκτο δίνει προστασία στα τρία μέλη της επιτροπής ειδικών για τα αίτια της τραγωδίας
Σχετικά Άρθρα
Οργή έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνηση να παράσχει το ακαταδίωκτο στα μέλη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, που έχει αναλάβει τη διερεύνηση της σιδηροδρομικής τραγωδίας της 28ης Φεβρουαρίου 2023 στα Τέμπη.
Η εν λόγω τροπολογία για το ακαταδίωκτο κατατέθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (29/3/2023) και δίνει προστασία στα τρία μέλη της επιτροπής, που όρισε η ίδια η κυβέρνηση, η οποία καλείται να δώσει εξηγήσεις, αφού είναι φανερό πως κινείται στις ράγες της συγκάλυψης των βαθύτερων αιτίων της τραγωδίας.
Η επαίσχυντη τροπολογία προβλέπει συγκεκριμένα πως τα μέλη «δεν έχουν καμία ευθύνη, ούτε διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της λειτουργίας της, εκτός αν ενήργησαν με δόλο».

Έντονες αντιδράσεις για την τροπολογία

Επισημαίνεται στη ρύθμιση πως, σε περίπτωση που τα μέλη της επιτροπής διώκονται για πιθανό δόλο, η υποστήριξη και εκπροσώπησή τους δύναται να ανατίθεται σε λειτουργό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ή σε δικηγόρο της επιλογής τους, η αμοιβή του οποίου καταβάλλεται από το ίδιο το Δημόσιο, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Δημοκρατία».
Ειδικότερα, στην τροπολογία προβλέπεται ότι «ο πρόεδρος και τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την διερεύνηση και ανάδειξη των συστημικών προβλημάτων και δυσλειτουργιών αναφορικά με το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών στις 28 Φεβρουαρίου 2023, που συστήθηκε και συγκροτήθηκε με την υπ. αρ. 71651/6.3.2023 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Μεταφορών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ασκούν τα καθήκοντά τους ανεξάρτητα και αμερόληπτα.
Δεν δέχονται οδηγίες και υποδείξεις, δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν η ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της λειτουργίας της ως άνω επιτροπής, εκτός αν ενήργησαν με δόλο».
Παρά τις αντιδράσεις, ιδίως εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση απέφυγε να δώσει εξηγήσεις, με το Αδωνι Γεωργιάδη να πετάει θεαματικά την μπάλα στην εξέδρα, αρνούμενος να απολογηθεί.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ μας κατηγόρησε για συγκάλυψη. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να έρχεται στο βήμα και να λέει ότι η Δικαιοσύνη είναι υποχείριο της Νέας Δημοκρατίας; Είναι πρωτοφανές να καταδικάζεται κάποιος 13-0 από τα δικαστήρια.

Τι φοβάται η κυβέρνηση;

Ο αρμόδιος υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος  ισχυρίστηκε πως «είθισται να λειτουργεί έτσι για να θωρακιστεί η ανεξαρτησία της επιτροπής», ενώ δήλωσε άγνοια για το αν η ρύθμιση ήρθε ύστερα από αίτημα των ίδιων των μελών ή αν αποτέλεσε πρωτοβουλία της κυβέρνησης.
Σφοδρή ήταν η κριτική της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση για την επίμαχη τροπολογία ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας διερωτήθηκε τι φοβάται η κυβέρνηση και φέρνει τέτοια ρύθμιση.
«Ψηφίζεται το ακαταδίωκτο αυτών των ανθρώπων. Τι φοβάστε; Φοβάστε να μη διωχθούν για την αλήθεια; Τι φοβάστε και τι φοβούνται οι ίδιοι; Την αλήθεια δεν θα διερευνήσουν; Σας το ζήτησαν ή το προσφέρετε από μόνοι σας;» ρώτησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. δίχως να λάβει απάντηση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε πως η ψήφιση ακαταδίωκτου για την επιτροπή που σύστησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το δυστύχημα των Τεμπών είναι το τελευταίο σκαλοπάτι της συγκάλυψης.
«Η δικαιολογία ωστόσο του αρμόδιου υφυπουργού Μιχάλη Παπαδόπουλου, πως ψηφίζουν το ακαταδίωκτο για να “θωρακίσουν την ανεξαρτησία” της επιτροπής, που οι ίδιοι όρισαν για να τους ελέγξει, είναι το τελευταίο σκαλοπάτι της αναξιοπρέπειας και μιας αδιανόητης προσβολής στα θύματα και στις οικογένειές τους» επισήμανε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Απαντώντας, ο Αδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στο Μάτι, σχολιάζοντας πως ο ελληνικός λαός δεν πάσχει από συλλογική αμνησία και καταγγέλλοντας «θλιβερό κοινοβουλευτικό σόου» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το βλέμμα στην προσεχή κάλπη.
Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, προειδοποιώντας πως κανένα μέτρο δεν θα κρύψει το έγκλημα που συνέβη στα Τέμπη.
Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης είπε, απευθυνόμενος στη ΝΔ, πως «ξέρετε ότι η γενιά των Τεμπών εκεί έξω θα σας μαυρίσει»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης