Πολιτική

Παρασκηνιακές μεθοδεύσεις Μητσοτάκη - Ντογιάκου για να μην αποκαλυφθούν τα αίτια της τραγωδίας στα Τέμπη

Παρασκηνιακές μεθοδεύσεις Μητσοτάκη - Ντογιάκου για να μην αποκαλυφθούν τα αίτια της τραγωδίας στα Τέμπη
Θεσμικά απαράδεκτη η επιστολή Μητσοτάκη στον Ντογιάκο
Σχετικά Άρθρα

Με μία νέα απαράδεκτη θεσμικά κίνηση, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρά σε υποδείξεις προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο, 'ωστε να προτεραιοποιήσει την έρευνα για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και να ενσωματώσει στην δικογραφία το πόρισμα της κυβερνητικής επιτροπής που έχει συσταθεί για τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών.
Πρόκειται για άλλο ένα δείγμα των κυβερνητικών μεθοδεύσεων προκειμένου να μην πέσει φως στην υπόθεση που συγκλονίζει τη χώρα, όσον αφορά τα πραγματικά αίτια της τραγωδίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει ότι το πόρισμα της επιτροπής θα κοινοποιηθεί στις εισαγγελικές αρχές που διεξάγουν την έρευνα ώστε να καταστεί μέρος της δικογραφίας.
Η παρέμβαση Μητσοτάκη είναι απαράδεκτη, καθώς η δικαιοσύνη θα έπρεπε να δρα ανεξάρτητα και είναι η μόνη αρμόδια να αποδώσει τις όποιες ευθύνες για την τραγωδία.
Εν τω μεταξύ, μετά τις αντιδράσεις του νομικού κόσμου, την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών Λάρισας δρομολογεί ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Στ. Δασκαλόπουλος, ο οποίος, με έγγραφό του ζητά από το Σώμα να λάβει απόφαση για να ανατεθεί σε εφέτη-ανακριτή η έρευνα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης.
Να σημειωθεί επίσης ότι η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος μελετά τη δυνατότητα νομικής παρέμβασης στην υπόθεση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών.

Καταπέλτης η Βασιλική Θάνου για την επιστολή Μητσοτάκη σε Ντογιάκο

;Άλλωστε, δριμύ κατηγορώ εξαπέλυσε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου ε.τ. Βασιλική Θάνου αναφορικά με την επιλογή του πρωθυπουργού να συστήσει κυβερνητική επιτροπή που θα διερευνήσει τις κυβερνητικές ευθύνες για τα Τέμπτη αλλά και για την Επιστολή την οποία απέστειλε ο Μητσοτάκης στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο, καλώντας τον να ενσωματώσει στην δικογραφία το πόρισμα της συγκεκριμένης επιτροπής.

 Είπε συγκεκριμένα:

Οι δικαστικές αρχές είναι οι μόνες αρμόδιες, σύμφωνα με το Σύνταγμα και το νόμο, για να κρίνουν ποιοι και κατά πόσον ευθύνονται για την τραγωδία των Τεμπών.
Η συγκρότηση και ενεργοποίηση οποιασδήποτε επιτροπής και η σύνταξη πορίσματος, για την υπόθεση αυτή, παραβιάζει το Σύνταγμα και συνιστά καταφανή προσπάθεια επηρεασμού της δικαστικής κρίσης.
Επίσης παραβίαση της συνταγματικής αρχής της διάκρισης των εξουσιών αποτελεί η σημερινή επιστολή – υπόδειξη του προέδρου της εκτελεστικής εξουσίας – πρωθυπουργού προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για ανάθεση σε ανακριτή – εφέτη και για συνέχιση της ποινικής έρευνας, παράλληλα με την έρευνα της διορισθείσας από την κυβέρνηση επιτροπής εμπειρογνωμόνων, της οποίας το πόρισμα θα καταστεί μέρος της δικογραφίας!
Οι δικαστικές αρχές οφείλουν να διενεργούν τις κατά τους νόμους απαιτούμενες ενέργειες, ανεξάρτητα από προτροπές και υποδείξεις οιουδήποτε. 

Πρόεδρος δικηγορικού συλλόγου ζητά την άμεση παραίτηση Ντογιάκου

Αίσθηση προκάλεσε και η παρέμβαση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργος Μπέσκος.
Ζητά την παραίτηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών.
«Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου οφείλει να κάνει το αυτονόητο, όπως έκανε και ο υπουργός Υποδομών στον οποίο υπηρετούσε ως μετακλητός σύμβουλος ο γιος του.
Όταν διατάσσει εισαγγελική παραγγελία για διερεύνηση ποινικών ευθυνών, όσο ψηλά και αν είναι, όπως ανέφερε για την τραγωδία που ζούμε, που υπάρχει ενδεχόμενο πέρα από πολιτικών και ποινικών ευθυνών σε στελέχη πολιτικά ή μη του υπουργείου Υποδομών, η σχέση που είχε το συγγενικό του πρόσωπο με τον εν λόγω υπουργό (σχέση μετακλητού του) δίνει λαβές για σχόλια και κρίσεις που δεν συνάδουν με την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και ενδεχομένως να δημιουργούν στους πολίτες αμφιβολίες σχετικά με την πορεία της ποινικής διερεύνησης στην οποία έχει εκ της θέσεώς του και την ανώτατη εποπτεία», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Να κάνει το αυτονόητο

«Ως πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου, αλλά και ως δικηγόρος, θεωρώ πως δεν πρέπει να υπάρχει καμιά υπόνοια σε αυτή την έρευνα και οφείλει να κάνει το αυτονόητο.
Άλλωστε όταν υπηρετείς αυτόν τον ανώτατο θεσμό, οφείλεις να διαφυλάττεις το κύρος και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και να μην υπάρχει η παραμικρή εμπλοκή και σχέση με πολιτικά πρόσωπα του ίδιου του εισαγγελέα ή πρώτου βαθμού συγγενικών του προσώπων.
Και εδώ δυστυχώς υπήρχε…
Η πράξη σας αυτή θα αποτελέσει μια αρχή και ένα παράδειγμα για να αλλάξει η αντίληψη των νέων ανθρώπων για “κακιά χώρα”.
Άλλωστε η Δικαιοσύνη είναι ο βασικότερος πυλώνας του δημοκρατικού πολιτεύματος και το καταφύγιο για κάθε δοκιμαζόμενο πολίτη, ειδικά σε αυτή την τραγωδία», σημειώνει ο κ. Μπέσκος.

Η επιστολή Μητσοτάκη στον Ντογιάκο

Epistoli_1.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης