Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πόρισμα - φωτιά του ΣΔΟΕ για τη Νικολάου - Ζημιά 2 εκατ. ευρώ από απευθείας αναθέσεις - Πυρά ΣΥΡΙΖΑ, τι ζητά από Μητσοτάκη

Πόρισμα - φωτιά του ΣΔΟΕ για τη Νικολάου - Ζημιά 2 εκατ. ευρώ από απευθείας αναθέσεις - Πυρά ΣΥΡΙΖΑ, τι ζητά από Μητσοτάκη
Ο Κ. Μητσοτάκης «οφείλει άμεσα να αποπέμψει από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ την κυρία Νικολάου, την οποία ο ίδιος είχε παρουσιάσει περιχαρής πριν μερικούς μήνες», σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά Άρθρα
«Τριγμούς» στην πολιτική σκηνή προκαλεί πόρισμα του ΣΔΟΕ, σύμφωνα με το οποίο προκλήθηκε ζημιά 2 εκατ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο από τις απευθείας αναθέσεις σε ιδιωτικές εταιρείες με πρόσχημα την προστασία από τον κορωνοϊο την περίοδο 2020 – 2021 της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής επί ημερών της Σοφίας Νικολάου, που είναι υποψήφια της ΝΔ στις εκλογές.
Πρόκειται για πόρισμα του ΣΔΟΕ, που  αποκαλύπτει η εφημερίδα Documento την Κυριακή 19/2, δείχνοντας το «πάρτι» των απευθείας αναθέσεων (– που περιέχονταν και σε μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν το Μάιο του 2021 κατά της Σ. Νικολάου, τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι Π. Πολάκης, Χρ. Σπίρτζης και Θ. Ξανθόπουλος) - επί των ημερών της Σοφίας Νικολάου σε εταιρείες που μόλις έχουν ιδρυθεί και πωλούν τα ίδια προϊόντα (μάσκες, rapid test, γάντια κτλ) στη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής (ΓΓΑΠ) ακόμη και τέσσερις φορές παραπάνω από ότι σε άλλους φορείς του Δημοσίου.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης οφείλει άμεσα να αποπέμψει από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ τη  Νικολάου

«Και με τη βούλα του ΣΔΟΕ πλέον επιβεβαιώνεται το πλιάτσικο της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο δημόσιο χρήμα», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, καλώντας τον πρωθυπουργό «να αποπέμψει από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ την κυρία Νικολάου, την οποία ο ίδιος είχε παρουσιάσει περιχαρής πριν μερικούς μήνες».
Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «το πόρισμα του ΣΔΟΕ, που δημοσιεύει η εφημερίδα Documento, για τις απευθείας αναθέσεις της άλλοτε γενικής γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής και πλέον υποψήφιας βουλευτή της ΝΔ στην Εύβοια, Σοφίας Νικολάου, κάνει λόγο για ζημιά 2 εκατ. ευρώ του Δημοσίου κατά την περίοδο Μάρτιος 2020 - Μάρτιος 2021».
Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «την ώρα που η ελληνική κοινωνία βίωνε την υγειονομική τραγωδία της πανδημίας, κάποιοι έβρισκαν την ευκαιρία για «χρυσές δουλειές» σε βάρος των φορολογουμένων και υπέρ κάποιων ημέτερων, με προμήθειες υγειονομικού υλικού ακόμη και από γυμναστήρια και μίνι μάρκετ».
Κατόπιν αυτών, αναφέρει ότι «με τις απευθείας αναθέσεις και τους κλειστούς διαγωνισμούς να αγγίζουν πλέον τα 9 δισ. ευρώ, μετά και το πόρισμα του ΣΔΟΕ, ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί άλλο να κρύβεται» και «οφείλει άμεσα να αποπέμψει από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ την κυρία Νικολάου, την οποία ο ίδιος είχε παρουσιάσει περιχαρής πριν μερικούς μήνες».
Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός πρέπει «και να ζητήσει συγνώμη από την κοινωνία που δεν μπορεί να βγάλει ούτε τον μισό μήνα, ενώ οι εκλεκτοί του έχουν ρημάξει τα δημόσια ταμεία, οι ημέτεροι θησαυρίζουν και ο ίδιος αρνείται να μειώσει τον ΦΠΑ στο ψωμί και το γάλα, λέγοντας πως ‘δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα'».

Ηλιόπουλος: Να απαντήσει η ΝΔ αν θα έχει την Νικολάου στα ψηφοδέλτιά της, που ζημίωσε το Δημόσιο με 2 εκατ. ευρώ

Το «ερώτημα για την επόμενη μέρα είναι αν θα έχουμε ένα πολιτικό προσωπικό που θα σέβεται το δημόσιο χρήμα ή αν θα βλέπουμε περιστατικά σαν του Πάτση και του Χειμάρα ή σαν αυτό που βλέπουμε στο Documento, με βάση το οποίο πόρισμα του ΣΔΟΕ έδειξε ότι η κ. Νικολάου έχει ζημιώσει το Δημόσιο με πάνω από 2 εκ. ευρώ από απευθείας αναθέσεις», σημείωσε ο υπεύθυνος στρατηγικής επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος.
Ο κ. Ηλιόπουλος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1», απευθυνόμενος στον Παύλο Μαρινάκη της ΝΔ, τον ρώτησε: «Αναρωτιέμαι αν η κ. Νικολάου θα είναι στα ψηφοδέλτια της ΝΔ.
Εκτός και αν η κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος είναι προϋπόθεση για να μπει κανείς στα ψηφοδέλτια της ΝΔ…».

Πολάκης: Το λιγότερο που έχει να κάνει ο Μητσοτάκης για το τσουνάμι πλιάτσικου είναι να παραδώσει το τιμόνι της χώρας

"Το λιγότερο που έχει να κάνει ο Μητσοτάκης για το τσουνάμι πλιάτσικου στο δημόσιο χρήμα από τους βουλευτές και τα στελέχη του είναι να παραδώσει το τιμόνι της χώρας", αναφέρει σε δήλωσή του στην εφημερίδα Documento ο  Συντονιστής του Τομέα Διαφάνειας, βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Παύλος Πολάκης.
Ο κ. Πολάκης
υπογραμμίζει πως "οι σημερινές αποκαλύψεις αναφορικά με το πόρισμα του ΣΔΟΕ που επιβεβαιώνει πλήρως της ζημιά ύψους 2 εκατ. ευρώ
που προκάλεσε στο δημόσιο η πρώην γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, δικαιώνπουν τον Τομέα Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τον Αλέξη Τσίπρα και εμένα με τους συνεδέλφους βουλευτές Ξανθόπουλο και Σπίρτζη, που έχοντας ως βασική μας αρχή το "Δικαιοσύνη παντού" καταθέσαμε σχετική μηνυτήρια αναφορά σε βάρος της.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί πλέον να κρύβεται πίσω από τα γνωστά επιχειρήματα "δεν ήξερα τι γινόταν", καθώς όχι μόνο ήξερε τις παράνομες πράξεις της εν λόγω κυρίας, αλλά και την επιβράβευσε  ανακηρόσσοντάς την επίσημα και με πανηγυρικό τρόπο υποψήφια βουλευτή της ΝΔ στην Εύβοια".

Το δημοσίευμα

Η πορισματική αναφορά εκδόθηκε στις 15 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο παραγγελίας της Οικονομικής Εισαγγελίας. Η παραγγελία αφορούσε τη διακρίβωση της τέλεσης του αδικήματος της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος εκ μέρους της πρώην γενικής γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σ. Νικολάου, αναφορικά με τη σύναψη 28 συμβάσεων που αφορούν την προμήθεια αγαθών και την παροχή υπηρεσιών στα καταστήματα κράτησης της χώρας την περίοδο 30 Μαρτίου 2020 έως και 30 Μαρτίου 2021. Μάλιστα, οι ελεγκτές για να διαπιστώσουν αν οι συμβάσεις που σύναψε η ΓΓΑΠ ήταν "υπερβολικές και δυσανάλογες με το πραγματικό κόστος σε σύγκριση με τις τιμές της αγοράς" διενεργήθηκε έρευνα στη Διαύγεια και στο ΚΗΜΔΗΣ, αναζητώντας αντίστοιχες συμβάσεις του δημοσίου την περίοδο εκείνη. Διαπίστωσαν ότι πληρώθηκαν τα ίδια υλικά και υπηρεσίες από τη ΓΓΑΠ επί της Νικολάου ακόμη και 4 φορές παραπάνω σε σχέση με άλλους φορείς του δημοσίου, όπως το αρχηγείο της ΕΛΑΣ και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. 
Συνολικά 49 συμβάσεις που μπήκαν στο μικροσκόπιο των ελεγκτών του ΣΔΟΕ είχαν κοστολογηθεί πολύ παραπάνω συγκριτικά με άλλους φορείς του δημοσίου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Documento, κάποιες εταιρίες εμφανίζονται να τροποποιούν το καταστατικό τους,  αφού πρώτα έχουν συνάψει σύμβαση με τη ΓΓΑΠ, καθώς καμία σχέση δεν είχαν με τα προιόντα ή τις υπηρεσίες που έπρεπε να παρέχουν και μάλιστα, ενδεικτικό είναι το παράδειγμα μιας εκ των αναθέσεων που δόθηκε σε εταιρεία που ίδρυσε ημέρα Κυριακή υπάλληλος γυμναστηρίου στην Κηφισιά. Επιπλέον, κάποιες άλλες ενώ δηλώνουν συγκεκριμένες διευθύνσεις ως έδρα, όταν οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ κάνουν έφοδο διαπιστώνουν ότι ουδέποτε λειτουργούσαν εκεί.
Μάλιστα, στην περίπτωση μιας εταιρείας το ακίνητο είχε δεσμευτεί από τράπεζα λόγω χρεών, ενώ στην περίπτωση εταιρείας  που είχε προμηθεύσει μάσκες στα σωφρονιστικά καταστήματα οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ αντί για μάσκες, εντόπισαν χριστουγεννιάτικα είδη.  
Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ διαπιστώνουν συγκεκριμένο μοτίβο λειτουργίας μεταξύ των αντισυμβαλλόμενων μερών. Οι εταιρίες υπογράφουν τις συμβάσεις με τη ΓΓΑΠ, αλλά στη συνέχεια αναθέτουν παρανόμως σε άλλες εταιρίες την υλοποίηση του έργου που είχαν αναλάβει, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις το έργο δεν υλοποιείται ποτέ, αφού οι εταιρίες δεν έχουν καν την απαιτούμενη νόμιμη άδεια λειτουργίας.
Στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ μπήκαν 49 συμβάσεις, που έγιναν από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021 σε εξωφρενικές τιμές, καθώς είχαν κοστολογηθεί πολύ παραπάνω σε σχέση με άλλων φορέων του δημοσίου, από τις οποίες οι 28 συμβάσεις περιλαμβάνονταν στη μηνυτήρια αναφορά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (Π. Πολάκη, Χρ. Σπίρτζη και Θ. Ξανθόπουλου), με βάση την οποία διατάχθηκε ενδελεχής έλεγχος,  και αφορούν την προμήθεια αγαθών και την παροχή υπηρεσιών στα καταστήματα κράτησης της χώρας την περίοδο 30 Μαρτίου 2020 έως 3/3/2021.
Σε 1.937.948  ευρώ ανέρχεται , σύμφωνα με το πόρισμα των ελεγκτών του ΣΔΟΕ, η ζημιά του υπέστη το ελληνικό δημόσιο από τις δεκάδες απευθείας της ΓΓΑΠ επί των ημερών της Σ. Νικολάου. 
doc.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης