Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Θα σταθούμε στο πλευρό της Τουρκίας και της Συρίας

Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Θα σταθούμε στο πλευρό της Τουρκίας και της Συρίας
Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή για μια διεθνή διάσκεψη δωρητών υποστήριξε ο πρωθυπουργός
Σχετικά Άρθρα
Την θέση πως η Ελλάδα θα σταθεί στο πλευρό της Τουρκίας και της Συρίας διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.
Ο κ.Μητσοτάκης εξέφρασε την οδύνη του εκ μέρους του ελληνικού λαού για τις τραγικές απώλειες, και επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα σταθεί στο πλευρό των δύο λαών, με παροχή άμεσης βοήθειας για τον εντοπισμό επιζώντων στα συντρίμμια και με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας για να υποστηριχθούν εκατοντάδες χιλιάδες, ενδεχομένως και εκατομμύρια, άνθρωποι που θα βρεθούν χωρίς σπίτια.
«Η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή προκειμένου να οργανωθεί μία διάσκεψη δωρητών στις Βρυξέλλες για να βρεθούν πρόσθετοι οικονομικοί πόροι για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση των περιοχών» είπε ο πρωθυπουργός.

Στήριξη στην Ουκρανία

Αναφερόμενος στον πόλεμο της Ουκρανίας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι στη σημερινή συνεδρίαση των Ευρωπαίων ηγετών θα είναι παρών ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky.
«Θα επαναλάβουμε ακόμα μία φορά την αμέριστη στήριξή μας στην Ουκρανία, για την προάσπιση της εδαφικής της ακεραιότητας.
Η στήριξη της ευρωπαϊκής οικογένειας σε αυτή την προσπάθεια θεωρείται δεδομένη» υπογράμμισε προσθέτοντας ότι θα δοθεί στον ουκρανικό λαό η δυνατότητα να διαπραγματευθεί μία δίκαιη ειρήνη με τον ρωσικό εισβολέα.
«Με τους όρους όμως που η ίδια θα θέσει», διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

Μετανάστευση

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης σε δύο κρίσιμα, όπως είπε, ζητήματα της ατζέντας της σημερινής συνεδρίασης, το μεταναστευτικό και τις επιδοτήσεις για την πράσινη μετάβαση.
«Η μετανάστευση, ειδικά η παράνομη, δείχνει έντονες τάσεις σημαντικής αύξησης τον τελευταίο χρόνο», είπε προσθέτοντας ότι η Ελλάδα συνεχίζει να αγωνίζεται έτσι ώστε η ΕΕ να κάνει περισσότερα για να προστατέψει τα εξωτερικά της σύνορα.
«Ως χώρα το κάνουμε ήδη, αλλά προσβλέπουμε σε ακόμα μεγαλύτερη ευρωπαϊκή υποστήριξη», υποστήριξε ο κ.Μητσοτάκης αναφέροντας πως ως χώρα θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε πρόσθετους ευρωπαϊκούς πόρους ώστε να έχουμε όλα τα μέσα στη διάθεσή μας για να φυλάξουμε τα σύνορά μας.
Εξηγώντας τι σημαίνει το «με όλα τα μέσα», ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε την ανάγκη η ΕΕ να χρησιμοποιήσει φυσικά εμπόδια όπως ο φράχτης στον Έβρο.
Παράλληλα, πρέπει, όπως είπε, να επιταχυνθούν οι πολιτικές επιστροφών ώστε όσοι δεν δικαιούνται άσυλο να επιστρέφουν στις χώρες προέλευσης.
«Μιλάμε για συντονισμένη δράση στο μεταναστευτικό.
Χρειάζονται χρηματοδοτικά εργαλεία για τη φύλαξη των συνόρων.
Θα πρέπει και ο φράχτης να είναι στα μέσα φύλαξης;
Λέμε, ναι» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.

Πράσινες επιδοτήσεις

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας και τις επιδοτήσεις για την πράσινη μετάβαση, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι είναι μία συζήτηση που έχει γίνει επιτακτική μετά τις αποφάσεις των ΗΠΑ.
Όπως είπε, η Ελλάδα υποστηρίζει επί της αρχής την χαλάρωση του πλαισίου των κρατικών ενισχύσεων, διευκρινίζοντας ότι πρέπει να γίνει με ένα τρόπο που θα είναι προσωρινός, στοχευμένος και να μην φέρνει σε δύσκολη θέση χώρες που δεν έχουν τόσο δημοσιονομικό χώρο ώστε να υποστηρίξουν τις εθνικές τους επιχειρήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης