Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δένδιας: Ηλεκτρική διασύνδεση Ασίας - Ευρώπης, EastMed και επενδύσεις στο επίκεντρο της συνάντησης με τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ

Δένδιας: Ηλεκτρική διασύνδεση Ασίας - Ευρώπης, EastMed και επενδύσεις στο επίκεντρο της συνάντησης με τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ
Συνάντηση Ν. Δένδια με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Eli Cohen
Σχετικά Άρθρα
Ανθεκτική εταιρική σχέση σε στρατηγικό επίπεδο έχουν η Ελλάδα και το Ισραήλ, που βασίζεται στα κοινά συμφέροντα και τις συγκλίνουσες οπτικές σε πολλές προκλήσεις, καθώς και στον κοινό σεβασμό σε μια διεθνή τάξη που στηρίζεται στους διεθνείς κανόνες και σ' ένα κοινό όραμα για τη γειτονιά τους, δήλωσε από τα Ιεροσόλυμα ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Eli Cohen.
Μάλιστα, ο κ. Δένδιας τον ευχαρίστησε για την ξεκάθαρη δήλωσή του π για τον σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, σημειώνοντας πως οι στενοί δεσμοί φιλίας και ο αμοιβαίος σεβασμός δημιουργεί ένα θετικό περιβάλλον για τις διμερείς σχέσεις.
Διαμήνυσε ότι αναθεωρητισμός και οι παραβιάσεις των αρχών του Διεθνούς Δικαίου είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, προσθέτοντας πως η διεθνής κοινότητα στέλνει και πρέπει να στείλει το πιο ισχυρό μήνυμα καταδίκης τους.
Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα από την Τουρκία, «η οποία συστηματικά παραβιάζει το έδαφός μας, τον εναέριο χώρο, χρησιμοποιεί υβριδικές τακτικές, κλιμακώνει τις εντάσεις, συμπεριλαμβανομένων ανοικτών απειλών εισβολής ή (εκτόξευση) βαλλιστικού πυραύλου στην Αθήνα» και συμπλήρωσε πως τέτοιες συμπεριφορές είναι απειλή για τη διεθνή τάξη που βασίζεται στους κανόνες.
Σχετικά με τις συνομιλίες που είχαν, ο κ. Δένδιας γνωστοποίησε ότι συζήτησαν τρόπους ενδυνάμωσης της συνεργασίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος και ανέφερε ενδεικτικά, την ενέργεια, την άμυνα, τις επενδύσεις, την καιτονομία, τον τουρισμό, την εφοδιαστική αλυσίδα, τη διαχείριση κρίσεων, το περιβάλλον, τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Μάλιστα, αποτυπώνοντας τα περιθώρια ανάπτυξης των διμερών σχέσεων σημείωσε χαρακτηριστικά ότι ο ουρανός είναι το όριο.
Σε ό,τι αφορά την τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ με την προσθήκη των ΗΠΑ, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως έχουν την ευκαιρία να συζητούν για περιφερειακά θέματα και να οραματίζονται τι μπορεί να επιτευχθεί περαιτέρω, ενώ χαρακτήρισε εξαιρετική ιδέα την τριμερή με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στο ενεργειακό μέτωπο

Στον ενεργειακό τομέα ως πεδίο συνεργασίας, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι συζήτησαν για την ηλεκτρική διασύνδεση Ασίας - Ευρώπης με καλώδιο που θα συνδέει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα, για τον EastMed, αλλά και τη συνεργασία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Επιπλέον, συζήτησαν για τις επενδύσεις, με τον ΄Έλληνα ΥΠΕΞ να διαμηνύει πως η Ελλάδα θέλει να προσελκύσει περισσότερες.
Ακόμη, έμφαση έδωσε ο κ. Δένδιας στον ρόλο της Ελλάδας ως κράτους - μέλους της ΕΕ για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και ΕΕ, ενώ εξέφρασε τις ελληνικές ανησυχίες όσον αφορά τις εξελίξεις στα χριστιανικά μέρη της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ και υπογράμμισε τη σημασία για την Ελλάδα της προστασίας των δικαιωμάτων του Ελληνορθόδου Πατριαρχείου.
Τέλος, ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε το Ισραήλ για την υποστήριξη της ελληνικής υποψηφιότητας για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την περίοδο 2025-2026, εξέφρασε τα ειλικρινή συλλυπητήριά του για τα θύματα της πρόσφατης «φρικτής τρομοκρατικής επίθεσης» στο Ισραήλ και καταδίκασε κάθε ενέργεια αντισημιτισμού, ενώ συνεχάρη το Ισραήλ για τη συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών με τον Λίβανο, κάνοντας λόγο για εξαιρετικά νέα για την περιοχή.
Σημειώνεται ότι ο κ. Δένδιας προσκάλεσε τον Ισραηλινό ομόλογό του να επισκεφτεί την Ελλάδα και ιδίως την Κέρκυρα, την ιδιαίτερη πατρίδα του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης