Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σκληρή στρατηγική Ανδρουλάκη σε ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ - Κρίσιμη συνεδρίαση στο ΠΑΣΟΚ για τις συνεργασίες στις εκλογές

Σκληρή στρατηγική Ανδρουλάκη σε ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ - Κρίσιμη συνεδρίαση στο ΠΑΣΟΚ για τις συνεργασίες στις εκλογές
Υπάρχει περίπτωση να συγκυβερνήσουμε με τη ΝΔ ή με τον ΣΥΡΙΖΑ, ρωτάνε συγκεκριμένα στελέχη την ηγεσία
Σχετικά Άρθρα
H φράση του Νίκου Ανδρουλάκη που επανέλαβε και στην Κεντρική Επιτροπή και στο Πολιτικό Συμβούλιο ότι θα κινηθούμε για την δημιουργία κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή, έχει βάλει πολλά στελέχη σε μεγάλη σκέψη.
Τι σημαίνει αυτό;
Υπάρχει περίπτωση να συγκυβερνήσουμε με τη ΝΔ ή με τον ΣΥΡΙΖΑ, ρωτάνε συγκεκριμένα στελέχη την ηγεσία.
Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, ο Θόδωρος Μαργαρίτης και ο Φίλιππος Σαχινίδης έθεσαν το θέμα επί τάπητος.
Τα όργανα πρέπει να πάρουν μία απόφαση διότι αυτό το ήξεις αφίξεις έχει φέρει πρόσωπα να εγκαταλείψουν το ΠΑΣΟΚ ενώ στις δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πιέζεται και θα πιεστεί παραπάνω.

Σε 15 μέρες συνεδρίαση για να μιλήσουν για τις συνεργασίες

Όλα θα αποφασιστούν στην συνεδρίαση των αρμόδιων οργάνων που θα γίνουν σε 15 μέρες από τώρα και που θα αποφασιστεί η στρατηγική των συνεργασιών για τον πρώτο γύρο των εκλογών. Αυτό που αφήνει να εννοηθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης σε συνεργάτες του είναι ότι δεν έχει σκοπό να συγκυβερνήσει με κανένα κόμμα. Ωστόσο, επειδή θα λάβει την τρίτη διερευνητική εντολή θα πρέπει να την αξιοποιήσει πολιτικά διότι και από αυτό θα κριθεί σαν κόμμα. Δηλαδή το πως θα διαχειριστεί ένα συνταγματικό εργαλείο που του δίνει ο νόμος.

Εισήγηση Ανδρουλάκη για σκληρούς όρους για συγκυβέρνηση

Σύμφωνα, όμως, με πηγές, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα αποφύγει να συγκυβερνήσει θέτοντας πολύ σκληρούς όρους για την μετεκλογική συνεργασία που κανένα κόμμα δεν θα μπορεί να δεχτεί. Έτσι, λοιπόν, θα μπορέσει να βγάλει από πάνω του την «υποχρέωση» αναίμακτα αφού για παράδειγμα, κανένα από τα άλλα κόμματα δεν θα δεχτεί πρωθυπουργό κοινής αποδοχής ή προγραμματική συμφωνία για καταργήσεις ψηφισμένων νόμων κτλ που σκέφτεται να θέσει. Αυτό, λοιπόν, θα αποθαρρύνει και τα άλλα κόμματα αλλά τουλάχιστον δεν θα καταστεί στα μάτια του κόσμου ότι είναι παράγοντας ακυβερνησίας.

Σκληρή κριτική ΠΑΣΟΚ σε ΣΥΡΙΖΑ

Ότι δεν θέλει να συνεργαστεί με κανέναν, το βλέπουμε από τις τελευταίες ανακοινώσεις του γραφείου τύπου που επικρίνει σφόδρα και την εκπρόσωπο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου για το εάν «εκβιάζεται» ο Ανδρουλάκης σε συγκυβέρνηση με την ΝΔ, όπως διατυμπάνιζε η ίδια και η Κουμουνδούρου. Άλλωστε, δεν τον συμφέρει να συνεργαστεί με κανέναν καθώς τόσο Μητσοτάκης-Τσίπρας θα κοιτάξουν να «αρπάξουν» ψήφους από τη μεγάλη παραδοσιακή δεξαμενή της Κεντροαριστεράς. «Η πολιτική αυτονομία εξασφαλίζει την μεγάλη συσπείρωση» θα πει πολύ παλιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που γνώριζε καλά την στρατηγική του Ανδρέα Παπανδρέου, ιδιαίτερα απέναντι στα άλλα κόμματα.

Βαρίδι ή σύμμαχος ο Βενιζέλος;

Τώρα, το μεγάλο ερωτηματικό για το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ είναι τι θα γίνει με τον Βαγγέλη Βενιζέλο. Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος έχει βοηθήσει τον σημερινό, κάνοντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, παίρνοντας αποστάσεις από άλλα στελέχη του χώρου που καλοβλέπουν τον Κ. Μητσοτάκη. Θυμίζουμε ότι δεν είναι εύκολος παίκτης. Και όλα αυτά δεν γίνονται χωρίς κάποιο βαθύτερο σκοπό, από πλευράς Βενιζέλου.

Συνεργάτες του Ανδρουλάκη ζητούν αποστάσεις

Υπάρχει ακόμα και η περίπτωση να ζητήσει κάποια θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ή κάπου αλλού.
Πάντως, είναι ενδεικτικό της νέας στάσης που κρατάει ο Β.Βενιζέλος είναι το γεγονός ότι πλέον συνδιαλέγεται με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι μόνο η συμμετοχή στο «Μένουμε Ευρώπη;», γνωστών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η επόμενη συμμετοχή σε πάνελ με την Σία Αναγνωστοπούλου, πρώην υπουργό του Α.Τσίπρα.
Πάντως, στο ΠΑΣΟΚ στελέχη ζητούν από τον Ν. Ανδρουλάκη να μην δίνει ελπίδες και να έχει σε απόσταση τον Β. Βενιζέλο που είναι ένας ανεξέλεγκτος παίκτης.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης