Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σενάριο για εκλογές 14 Μαΐου στο Μαξίμου - Ο αμερικανικός παράγοντας, η τουρκική κάλπη και η αναβάθμιση(;) από S&P  

Σενάριο για εκλογές 14 Μαΐου στο Μαξίμου - Ο αμερικανικός παράγοντας, η τουρκική κάλπη και η αναβάθμιση(;) από S&P  
Στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται ότι λαμβάνουν σοβαρά το θέμα πασχαλινές γιορτές
Σχετικά Άρθρα

Ο χρησμός του Τούρκου προέδρου, Rejep Tayip Erdogan που έδειξε κάλπες στη γειτονική Τουρκία στις 14 Μαΐου ενεργοποίησε εκλογικά σενάρια και στην Ελλάδα.
Σε ομιλία του σε συνεδρίαση του κυβερνώντος κόμματος AKP, ο Erdogan επικαλέστηκε τον Adnan Menderes, ο οποίος είχε κερδίσει τις εκλογές που διεξήχθησαν στις 14 Μαΐου του 1950.
«Ο αείμνηστος Menderes είχε πει στις 14 Μαΐου 1950 “ως εδώ! Το έθνος μίλησε” και κέρδισε με συντριπτική πλειοψηφία.
Και τώρα το έθνος μας θα πει “ως εδώ” στους πραξικοπηματίες την ίδια ημέρα 73 χρόνια μετά», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Εξετάζει την 14η Μαΐου το Μαξίμου

Μετά από αυτές τις εξελίξεις έχουν αρχίσει και έχουν βάλει στο ραντάρ του Μεγάρου Μαξίμου την 14η Μαΐου για πολλούς λόγους.
Πρώτα απ’ όλα διότι γίνονται νωρίτερα και αυτό έχει τη σημασία του.
Άραγε o Erdogan έχει πάρει μηνύματα για την επανεκλογή του;
Δεύτερον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει να αφήσει υπηρεσιακή κυβέρνηση και η Τουρκία του Erdogan να είναι σε προεκλογική μάχη.
Μάλιστα, πριν λίγες μέρες ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να κάνει τις πρώτες εκλογές τον Μάιο.
Αυτό θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες.
Όμως, τώρα που κλειδώνουν οι εκλογές στην Τουρκία στις 14 Μαΐου, αρχίζει και καλοβλέπει και εκείνος την συγκεκριμένη ημερομηνία.

Oι ενστάσεις για ήμερο Πάσχα

Στο Μέγαρο Μαξίμου, επίσης, φαίνεται ότι λαμβάνουν σοβαρά το θέμα πασχαλινές γιορτές και δεν θέλουν να διαταράξουν τις ισορροπίες. Κάποιες ενστάσεις της Εκκλησίας για την Κυριακή των Βαΐων φαίνεται ότι έχουν πιάσει τόπο. Επίσης, ο πρωθυπουργός έχει πει σε πολλά από τα δημόσια μηνύματά του ότι το 2023 θα είναι έτος καλύτερων εισοδημάτων, γι’ αυτό προφανώς θέλει να πιστωθεί την αύξηση του κατώτατου μισθού που πλέον με νόμο πήγε για 1η Απριλίου.

Το «θαύμα» από S&P

Στο οικονομικό επιτελείο, δεν κρύβουν, επίσης, την «ζωντανή» ελπίδα τους μήπως κάποιος οίκος αξιολόγησης κάνει το μεγάλο μπαμ όπως λέγεται για τον S&P  στις 21 Απριλίου και προβεί σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, όπου θα δώσει ένα ακόμα επικοινωνιακό σπρώξιμο προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
«Όλα δουλεύουν για τον Μάιο» θα πει σήμερα στο ΒΝ κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης.

Θέλει να αποφύγει υπηρεσιακή και προεκλογική περίοδο με Erdogan 

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι εάν γίνουν στην Τουρκία οι εκλογές 14 Μαΐου μειώνεται πολύ το ενδεχόμενο να έχουμε θερμό επεισόδιο που θα μπορούσε να δημιουργήσει εντυπώσεις, αρνητικές ή θετικές, στο εκλογικό κοινό. Ακόμα χειρότερα, εάν ο Πρωθυπουργός προχωρήσει σε εκλογική αναμέτρηση νωρίτερα και σε βασικά υπουργεία έχουν υπηρεσιακούς υπουργούς. Γι’ αυτό, πλέον προκρίνεται η μέρα αυτή για την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών.

Παράμετρος και το Κογκρέσο

Οι επαναληπτικές, επίσης, εάν επιλεγεί η 14η Μαΐου ως πρώτη εκλογή, θα μπορούσαν να είναι μετά τις 12 Ιουνίου, που είναι η ημερομηνία που τελειώνουν οι πανελλήνιες εξετάσεις. Άρα και σε αυτή τη βασική παράμετρο η 14η Μαΐου δεν «κλωτσάει». Το σίγουρο είναι ότι ο Πρωθυπουργός δεν έχει αποφασίσει ακόμα την τελική ημερομηνία και μετράει τα υπέρ και τα κατά. Επίσης, σε σχέση με την Τουρκία, κοιτάζει να δει τι θα κάνει και το Κογκρέσο με το θέμα των τουρκικών f 16, μία παράμετρος που μπορεί να αλλάξει πολύ την προεκλογική συμπεριφορά του Erdogan.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης