Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το ΒΝ αποκαλύπτει την νομοθετική ρύθμιση - έκτρωμα της κυβέρνησης για να απαγορεύσει στο κόμμα Κασιδιάρη να κατέβει στις εκλογές

Το ΒΝ αποκαλύπτει την νομοθετική ρύθμιση - έκτρωμα της κυβέρνησης για να απαγορεύσει στο κόμμα Κασιδιάρη να κατέβει στις εκλογές
Αυτή είναι η νομοθετική ρύθμιση για τον αποκλεισμό των «Ελλήνων» του Ηλία Κασιδιάρη- Έχει δοθεί στα κόμματα για παρατηρήσεις
Σχετικά Άρθρα
Νομοθετική ρύθμιση - έκτρωμα για να μείνουν εκτός Κοινοβουλίου δήθεν «εγκληματικές οργανώσεις» φέρνει η κυβέρνηση, με στόχο τον αποκλεισμό του «κόμματος Κασιδιάρη» από τη Βουλή δηλαδή του Εθνικού Κόμματος Έλληνες.
Η νομοθετική ρύθμιση σχεδιάζεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, ενώ έχει σταλεί και στα άλλα κόμματα προκειμένου να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συναίνεση και συμφωνία για την ψήφισή της από την εθνική αντιπροσωπεία.
Κάποια, ωστόσο, είπαν θα το μελετήσουν και θα γράψουν τις παρατηρήσεις τους.
Από τη συγκεκριμένη μεθόδευση πάντως γίνεται ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη και κατ’ επέκταση η Νέα Δημοκρατία φοβάται τις μεγάλες διαρροές προς τα δεξιά της και κυρίως προς το κόμμα Έλληνες για την Πατρίδα του Ηλία Κασιδιάρη.
Ο πολιτικός καιροσκοπισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι προφανής και αντιληπτός από τον μέσο ψηφοφόρο…
Ούτως ή άλλως η ΝΔ έχει απομακρυνθεί από την Δεξιά και πολύ περισσότερο από την ακροδεξιά…
Ορισμένοι κύκλοι πάντως βλέπουν πολύ μεγάλη δυσκολία στον Μητσοτάκη να αποκλείσει το Εθνικό κόμμα Έλληνες από την κάθοδο τους στις εκλογές…
Υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να συσπειρώσει τους δεξιούς αντιμητσοτακικούς και να ηρωποιηθεί ο Κασιδιάρης οπότε να χάσει η ΝΔ περισσότερο από τα δεξιά της…

Το κείμενο μιλάει για τροποποίηση του άρθρου 29 ν.4648/2019

Συγκεκριμένα:
Η παράγραφος 1 του άρθρου 32 του πδ 26/2012, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 29 του ν. 4648/2019, τροποποιείται ως ακολούθως:
«Στις βουλευτικές εκλογές λαμβάνουν μέρος είτε συνδυασμοί υποψηφίων ενός μόνο κόμματος είτε συνδυασμοί συνασπισμού περισσότερων του ενός συνεργαζόμενων κομμάτων είτε συνασπισμοί ανεξάρτητων υποψηφίων είτε μεμονωμένοι υποψήφιοι.
Για την κατάρτιση συνδυασμού θα πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Το κόμμα να έχει ιδρυθεί νόμιμα


β) Ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής και ο νόμιμος εκπρόσωπος του κόμματος να μην έχει καταδικασθεί:

βα) σε κάθειρξη για τα αδικήματα των κεφαλαίων 1-6 του Δεύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικα, ή
ββ) σε οποιαδήποτε ποινή για εγκλήματα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα που επισείουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, ή βγ) σε ισόβια κάθειρξη για κάθε άλλο αδίκημα.

γ) Η οργάνωση και η δράση του κόμματος να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Για την αξιολόγηση της συνδρομής της προϋπόθεσης αυτής λαμβάνεται, ιδίως, υπ’ όψιν τυχόν καταδίκη μελών του κόμματος ή της πραγματικής ηγεσίας του στα αδικήματα του προηγούμενου εδαφίου.
Στην περίπτωση συνασπισμού κόμματος οι ανωτέρω προϋποθέσεις θα πρέπει να συντρέχουν για καθένα από τα κόμματα που απαρτίζουν τον συνασπισμό.
Μετά το τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 35 του πδ 26/2012, προστίθεται νέο εδάφιο ως ακολούθως:
«Στην περίπτωση κατά την οποία το Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου κρίνει ότι συντρέχει η περίπτωση (γ) της παράγραφος 1 του άρθρου 32 για τον αποκλεισμό από τις εκλογές κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων, το ζήτημα παραπέμπεται αμελλητί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου που αποφαίνεται εντός δύο (2) ημερών από την παραπομπή».

Με δική του πρόταση «απαντά» ο ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάνει λόγο για «αντισυνταγματικότητα» και δεσμεύεται για υποβολή συγκεκριμένης νομοθετικής πρότασης όπου θα γίνεται αναφορά σε «νεοναζί και καταδικασμένους Χρυσαυγίτες», ώστε να αποκλείονται «διευρυμένες ερμηνείες».
Πιο αναλυτικά, «πηγές» από την Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι η πάγια γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι πως η θέση των νεοναζί και καταδικασμένων Χρυσαυγιτών είναι στη φυλακή και όχι στο δημόσιο βίο και πολύ περισσότερο στο Κοινοβούλιο. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα καταθέσει συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση για τον αποκλεισμό τους από τις εκλογές, που βασίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες:

  • Η νομοθετική πρόταση να είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα. Η τροπολογία που έχει δει το φως της δημοσιότητας, εγείρει σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας, που μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκώμενο.
  • Η νομοθετική πρόταση να είναι σαφής για τους νεοναζί και να μην ανοίγει κερκόπορτα για διευρυμένες ερμηνείες και εξίσωση του ναζισμού με οποιαδήποτε άλλη πολιτική ιδεολογία.

«Οι ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το γεγονός ότι ο καταδικασμένος Κασιδιάρης εδώ και τρία χρόνια ανενόχλητος μέσα από τις φυλακές έχει πολιτική δράση, μέσω ακόμα και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, και συγκροτεί τους οπαδούς του σε νεοναζιστικό κίνημα είναι τεράστιες και απαράγραπτες. Ωστόσο, με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπάρχει η δυνατότητα συγκλίσεων πάνω στο δικαίωμα της Δημοκρατίας να υπερασπιστεί τον εαυτό της» επισημαίνουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Μαξιμιλιανός

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης