Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σε προχωρημένες συζητήσεις ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ - Οι προξενητές, η βασική ατζέντα και το πρόσωπο κοινής αποδοχής 

Σε προχωρημένες συζητήσεις ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ - Οι προξενητές, η βασική ατζέντα και το πρόσωπο κοινής αποδοχής 
Πλέον, είναι ειλημμένη απόφαση να υπάρξουν οι πρώτες αναγνωριστικές διεργασίες
Σχετικά Άρθρα
Οι εξελίξεις στο σκάνδαλο του Κατάρ, με την φυλάκιση της Εύας Καϊλή, αλλά και τα δημοσκοπικά καμπανάκια των τελευταίων ημερών δρομολογούν κινήσεις από πλευρά του ΠΑΣΟΚ και του αρχηγού του Νίκου Ανδρουλάκη. 
Πλέον, είναι ειλημμένη απόφαση να υπάρξουν οι πρώτες αναγνωριστικές διεργασίες με τον ΣΥΡΙΖΑ για να ετοιμάσουν την ιδεολογική πλατφόρμα πάνω στην οποία θα μπορούν να συνεργαστούν μετεκλογικά. 

Το ΠΑΣΟΚ πήρε απόφαση να δώσει μία ευκαιρία στην προοδευτική διακυβέρνηση και να τιμωρήσει την αλαζονεία της ΝΔ

Το ΠΑΣΟΚ, πήρε μία απόφαση, μετά τις υποκλοπές και την υπόθεση Καϊλή.
Να μην αφήσει να καπηλευτεί το κεντρώο κοινό του η Νέα Δημοκρατία.
Γι’ αυτό και δεν ήταν τυχαία η φράση ότι η ΝΔ θα πρέπει να πάει στην αντιπολίτευση.
Είναι μία φράση που ζητάνε ψηφοφόροι ακόμα και δικής της ιδεολογικής προέλευσης. 
Η ΝΔ θα πρέπει να τιμωρηθεί για τον ελιτισμό που δείχνει, για την αλαζονεία της εξουσίας που απορρέει από την ατιμωρησία για τις υποκλοπές, από την διαπλοκή με τα ΜΜΕ που κρατάνε τη κυβέρνηση ΝΔ στο απυρόβλητο σε όλες τις μεγάλες κρίσεις αλλά και στο μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών. 
Μέσα σε αυτό το κλίμα, και ενώ βλέπει ότι στο ΠΑΣΟΚ έχει αρκετούς Δούρειους Ίππους της ΝΔ στο κόμμα του, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει πάρει την πολιτική απόφαση να τολμήσει μία υπόγεια συναίνεση με τον Αλέξη Τσίπρα η οποία μπορεί να μετουσιωθεί σε μετεκλογική συνεργασία όταν πάρει την διερευνητική εντολή των πρώτων εκλογών είτε αυτός είτε ο Τσίπρας. 

Οι προξενητές της συμφιλίωσης ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ 

Πρόδρομοι συνομιλητές των δύο κομμάτων είναι πολλοί. Όλοι γνωρίζουν ότι ο Μιχάλης Καρχιμάκης και ο Χάρης Καστανίδης είναι λάτρεις της σύμπραξης με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Δημήτρης Ρέππας μιλάει με τον Χρήστο Σπίρτζη. 
Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει επαφές με τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και με πολλά πρόσωπα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ που κάποτε ήταν δικά του στελέχη, όπως η Ρεγγίνα Βάρτζελη, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η Λούκα Κατσέλη κ.α.
Σε αυτό το κλίμα, έχει συναινέσει και ο Κώστας Λαλιώτης, η «ψυχή» του ΠΑΣΟΚ όπου διατηρεί επικοινωνία με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. 
Πριν λίγο καιρό, μάλιστα, παρουσίασε ένα βιβλίο σχετικά με την «Πολιτική διαδρομή του Κυριάκου Μητσοτάκη», ένα βιβλίο κριτικής στον Πρωθυπουργό, του Δημήτρη Ψαρρά, γνωστού αριστερού δημοσιογράφου που έγραφε στη στήλη «ο Ιός» της παλιάς Ελευθεροτυπίας.
Εκεί βρέθηκε παρέα με τον Νίκο Βούτση του ΣΥΡΙΖΑ.  

Μικρή η καχυποψία Ανδρουλάκη, ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι ο ίδιος 

Ασφαλώς, υπάρχει μία καχυποψία του Νίκου Ανδρουλάκη απέναντι στον Τσίπρα αλλά θεωρούν ότι ο σημερινός Τσίπρας είναι ένας διαφορετικός Τσίπρας από τον Τσίπρα που «έκλεψε» στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που κυβέρνησε με τους ΑΝΕΛ. Και είναι ουτοπικό για τον ίδιο, να πιστεύει ότι θα είναι ο πρωθυπουργός όταν γίνει μετεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Πάντως, η στενή παρέα με τη ΝΔ του Μητσοτάκη δεν απέδωσε. Απεναντίας, λειτούργησε αρνητικά αφού τη σύμπραξη ΝΔ-ΠΑΣΟΚ την θέλουν τα εκδοτικά συμφέροντα και οι Βενιζέλος-Σημίτης, παιδί των οποίων είναι η φυλακισμένη, πλέον, Εύα Καιλή που πλήγωσε το ΠΑΣΟΚ. 

Τι λένε πολλοί για το εκλογικό αποτέλεσμα 

Γι’ αυτό και πολλοί ποντάρουν και λένε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι δεύτερος αλλά όχι χαμένος.
Και ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι πρώτος αλλά όχι κερδισμένος. 
Ασφαλώς, στον ΣΥΡΙΖΑ  βλέπουν ότι δημοσκοπικά δεν μπορούν να ξεπεράσουν τη ΝΔ.
Ο κόσμος δεν μπορεί να συγχωρέσει πολλά στον ΣΥΡΙΖΑ.
Νομίζω τα κυριότερα ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών και η φορολογική αφαίμαξη των πολιτών και της μεσαίας τάξης. 
Ωστόσο, θα πρέπει να δούνε το ποτήρι μισογεμάτο.
Ότι ο Α.Τσίπρας έχει διατηρήσει ένα ποσοστό μπετόν αρμέ και μπορεί να στείλει τον Κ.Μητσοτάκη στην αντιπολίτευση εάν καταπιεί τον εγωισμό του. 

Σε αυτή την ατζέντα θα συμφωνήσουν ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ  

Υπό αυτές τις σκέψεις και υπό τις υπαρκτές προσεγγίσεις στελεχών, το επόμενο διάστημα θα τεθούν οι πρόδρομες βάσεις της προοδευτικής διακυβέρνησης.
Θα συμφωνηθεί στο δημόσιο λόγο μία βασική κεντροαριστερής προέλευσης ατζέντα σε οικονομία, εργασιακά, εξωτερική πολιτική, παιδεία.
Για παράδειγμα, τα δύο κόμματα θα συμφωνήσουν σε μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα.
Δεύτερο παράδειγμα, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, τα δύο κόμματα θα συμφωνήσουν σε ένα κατώτατο μισθό γύρω στα 800 ευρώ αλλά και 13η σύνταξη.
Στην παιδεία, θα συμφωνήσουν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ στην κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας και στις αλλαγές στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα πανεπιστήμια.
Στην άμυνα, θα συμφωνηθεί ένα περισσότερο λελογισμένο πλαίσιο αμυντικών δαπανών. 

Αναζητείται ο Πρωθυπουργός κοινής αποδοχής – Μάλλον όχι πολιτικός 

Το μόνο που θα μένει να συμφωνηθεί είναι ο ρόλος που ενδεχομένως να δοθεί στο ΜΕΡΑ 25 (εφόσον μπει στην Βουλή) και στο πρόσωπο κοινής αποδοχής που θα αναλάβει την διακυβέρνηση. Οι πρώτες εκτιμήσεις – που πηγάζουν από τις συζητήσεις- είναι ότι αυτό το πρόσωπο μπορεί να είναι θεσμικός παράγοντας και όχι πολιτικός π.χ Συνταγματολόγος… Και όχι ο προφανής… 

Μαξιμιλιανός 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης