Τελευταία Νέα
Πολιτική

Νέος πονοκέφαλος στο Μαξίμου – Αναστέλλει την κομματική ιδιότητα της Σπυράκη ο Μητσοτάκης - Εκτός ψηφοδελτίου

Νέος πονοκέφαλος στο Μαξίμου – Αναστέλλει την κομματική ιδιότητα της Σπυράκη ο Μητσοτάκης - Εκτός ψηφοδελτίου
Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έχει κάνει λόγο ήδη για μια πολύ σοβαρή υπόθεση
Σχετικά Άρθρα
(upd3) Την αναστολή της κομματικής ιδιότητας της ευρωβουλευτή Μαρίας Σπυράκη έως ότου ολοκληρωθεί η διερεύνηση της υπόθεσης για την οποία ελέγχεται αποφάσισε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος μάλιστα έκανε γνωστό πως η κα.Σπυράκη δεν θα είναι υποψήφια βουλευτής της ΝΔ για την Α' περιφέρεια Θεσσαλονίκης στις επόμενες εθνικές εκλογές, όπως είχε ανακοινωθεί πριν από μερικες ημέρες.
Η εξέλιξη αυτή ήταν απολύτως αναμενόμενη
καθώς η κα.Σπυράκη είχε φροντίσει από νωρίς σήμερα Παρασκευή 16/12 το πρωί να γνωστοποιήσει την πρόθεση της να υποβάλλει αίτημα για την αναστολή της κομματικής της ιδιότητας ύστερα από την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα της ΕΕ να άρει την ασυλία της κατόπιν έρευνας από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), βάσει της οποίας υπάρχουν υποψίες για απάτη εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ, σε σχέση με τη διαχείριση της κοινοβουλευτικής αποζημίωσης, και ιδίως όσον αφορά την αμοιβή των διαπιστευμένων κοινοβουλευτικών βοηθών.
Αλλά και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος είχε ήδη από χθες Πέμπτη 15/12 κάνει λόγο για σοβαρή υπόθεση, ήταν αναμενόμενο πως δεν είχε άλλη επιλογή από το να ανακαλέσει την υποψηφιότητα της κας. Σπυράκη έως ότου τουλάχιστον διαλευκανθεί η υπόθεση της.
Πρόκειται για μια υπόθεση που στα «απόνερα» του σκανδάλου χρηματισμού και δωροδοκίας, του Qatar Gate, στο οποίο εμπλέκεται η έτερη ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή, δημιουργεί πρόσθετους πονοκεφάλους στο Μέγαρο Μαξίμου και στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη σε μια κρίσιμη πολιτικά συγκυρία, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως κλείνει η διαφορά της ΝΔ με το ΣΥΡΙΖΑ και με τους πολίτες να δηλώνουν ολοένα και περισσότερο δυσαρεστημένοι από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό.

Η ανακοίνωση

Η ανακοίνωση της ΝΔ αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης αποφάσισε την αναστολή της κομματικής ιδιότητας στην ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη για όσο διαρκεί η έρευνα για την υπόθεση της.
«Με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, αναστέλλεται η ιδιότητα του μέλους της Νέας Δημοκρατίας της Ευρωβουλευτή Μαρίας Σπυράκη, μέχρι να ολοκληρωθεί η διερεύνηση υπόθεσης για την οποία ελέγχεται.
Όσο διαρκεί η ανωτέρω απόφαση της αναστολής, η Μαρία Σπυράκη δεν θα είναι υποψήφια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Θεσσαλονίκης στις επόμενες εθνικές εκλογές» αναφέρει η ΝΔ.

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν ξέρει τι να πρωτοσυγκαλύψει ο Μητσοτάκης

Πυρά στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη ότι πλέον δεν ξέρει τι πρέπει να πρωτοπρολάβει και να πρωτοσυγκαλύψει εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την υπόθεση της Μαρίας Σπυράκη.
«Μετά την άρση ασυλίας της κας Σπυράκη που ελέγχεται για απάτη από τον ευρωπαίο εισαγγελέα, περιμέναμε από τον κ. Μητσοτάκη το αυτονόητο, δηλαδή την αποπομπή της.
Αντί αυτού προσπαθούσαν όλη τη νύχτα να μας πείσουν ότι δεν πρόκειται για απάτη αλλά απλά για μια «διοικητική διαφορά».
Αλήθεια σήμερα τι άλλαξε;
Η απελπιστική κατρακύλα του κ. Μητσοτάκη είναι ότι πλέον δεν ξέρει τι να πρωτοπρολάβει και τι να πρωτοσυγκαλύψει.
Υ.Γ. Τελικά «με απόφαση Μητσοτάκη» αναστέλλεται η κομματική της ιδιότητα ή με πρωτοβουλία της ίδιας της κας Σπυράκη όπως ανακοίνωσε το πρωί;
Τελικά ούτε την κα Σπυράκη δεν είναι σε θέση να ελέγξει» αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν θέλω υπάρχουν σκιές

«Σήμερα θα ζητήσω την αναστολή της κομματικής μου ιδιότητας.
Δεν θέλω να υπάρχουν σκιές» ανέφερε σε σημερινές της δηλώσεις σε διάφορα ΜΜΕ η κα.Σπυράκη.
«Καταρχήν έχω αποδεχθεί να προχωρήσει γρήγορα και με συνοπτικές διαδικασίες η άρση της ασυλίας μου.
Είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσει άμεσα.
Ζητώ να προχωρήσει άμεσα και χωρίς να περάσει από την αρμόδια Επιτροπή.
Με συνοπτικές διαδικασίες (...).
Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση θα γίνει στην Ολομέλεια του Ιανουαρίου, θέλω όμως να τελειώσει αυτή η υπόθεση το συντομότερο» ανέφερε η κα.Σπυράκη.

Ο έλεγχος

Ερωτηθείσα γιατί βρίσκεται υπό έλεγχο, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής υποστήριξε ότι ένας πρώην κοινοβουλευτικός της βοηθός, σύμφωνα με το συμβόλαιό του, έπρεπε να είναι περισσότερες μέρες στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο, αλλά για προσωπικούς λόγους, δεν ήταν περισσότερες μέρες στις Βρυξέλες και το Στρασβούργο.
«Δεν ήταν φάντασμα.
Ερχόταν.
Ήταν παρών στα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα και από απόσταση και λάμβανε ένα επίδομα που λέγεται "επίδομα αλλοδαπής".
Αυτό το επίδομα είναι μέρος του προϋπολογισμού, την ευθύνη για τον προϋπολογισμό του γραφείου μου την έχω εγώ, με την έννοια του επιβλέποντος» είπε η κα.Σπυράκη, επισημαίνοντας ότι το επίδομα αυτό «πήγαινε στον λογαριασμό του πρώην συνεργάτη μου, δεν έχω σχέση».

Να μην πληγεί η ΝΔ

«Πρέπει να σας πω κάτι το οποίο νομίζω έχει ιδιαίτερη σημασία.
Δεν θέλω να προκαλέσω κανενός είδους αντιπαράθεση που πλήττει τη Νέα Δημοκρατία και δημιουργεί εντυπώσεις.
Για τον λόγο αυτό, σήμερα θα ζητήσω και επισήμως την αναστολή της κομματικής μου ιδιότητας, μέχρις ότου να διαλευκανθεί πλήρως αυτή η υπόθεση και ελπίζω ότι αυτό θα συμβεί μέσα στους επόμενους δύο-τρεις μήνες» είπε η κα.Σπυράκη.

Καμία σχέση με το Qatar Gate

Η υπόθεση της κας.Σπυράκη δεν σχετίζεται με το τεράστιο σκάνδαλο του Qatar Gate, στο οποίο εμπλέκεται η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή.
Ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας ζήτησε την άρση της ασυλίας της κυρίας Μαρίας Σπυράκη, μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εκλεγμένης με τη Νέα Δημοκρατία, διότι σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, βάσει ερευνητικής έκθεσης που ελήφθη από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), υπάρχουν υποψίες για απάτη εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ, σε σχέση με τη διαχείριση της κοινοβουλευτικής αποζημίωσης, και ιδίως όσον αφορά την αμοιβή των διαπιστευμένων κοινοβουλευτικών βοηθών.
Στην απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα για άρση της ασυλίας της, η κα.Σπυράκη εμφανίστηκε πρόθυμη να συνεργαστεί, αναφέροντας πως αποδέχεται το αίτημα άρσης της ασυλίας της προκειμένου «να διαφανεί ότι δεν έχω ούτε ένα ευρώ οικονομική διαφορά με το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο».

«Απόλυτη διαφάνεια»

Νωρίτερα η ευρωβουλευτής είχε προβεί σε δηλώσεις για το Qatar Gate…
«Πρέπει να υπάρξει ένα απόλυτο ξεκαθάρισμα, καθώς τέτοιου είδους συμπεριφορές εκτιμώ ότι πλήττουν τους θεσμούς, πλήττουν το πολιτικό σύστημα και κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών» είχε αναφέρει η ευρωβουλευτής της ΝΔ, η οποία πρόσθεσε:
«Η εικόνα που υπάρχει, μιλώντας και με τους συναδέλφους από άλλες χώρες, είναι ότι υπάρχει πολύ συγκεκριμένη ατομική ευθύνη, πρόσωπα ελέγχονται, δεν ελέγχεται το κοινοβούλιο.
Πρόσωπα ελέγχονται και από διαφορετικές χώρες – πέρα από τις συλλήψεις που έχουμε- που είναι ευρωβουλευτές του Βελγίου.
Δεν μπορεί να πει κανείς ότι φαινόμενο περιορίζεται στο νότο.
Το να καθαρίσουμε το σπίτι μας σημαίνει πρακτικά ότι πρέπει οι θεσμοί να έχουν μηχανισμούς τέτοιους που να εντοπίζουν τα φαινόμενα πριν καταλήξουν να γίνονται τέρατα και να φτάνουν ενώπιον της Ομοσπονδιακής Δικαιοσύνης του Βελγίου».

Υπέρ της άρσης ασυλίας το ΕΛΚ

Η κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) θα υποστηρίξει την άρση της ασυλίας της Μαρίας Σπυράκη για να μπορέσει η διαδικασία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας να προχωρήσει, αναφέρει σε ανακοίνωσή της (η Κ.Ο. του ΕΛΚ).
«Καλούμε την ευρωβουλευτή Σπυράκη να συνεργαστεί πλήρως με το αίτημα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας», σημειώνει η ανακοίνωση της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Το Κοινοβούλιο κινεί μεταρρυθμίσεις για διαφάνεια και λογοδοσία

Μετά τις πρόσφατες καταγγελίες, το Κοινοβούλιο προωθεί άμεσες αλλαγές και ζητά μέτρα για την κάλυψη των κενών στους υφιστάμενους κανόνες για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Σε συνέχεια της συζήτησης της περασμένης Τρίτης, το Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα σχετικά με τις υποψίες διαφθοράς από το Κατάρ και την ευρύτερη ανάγκη διαφάνειας και λογοδοσίας στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, με 541 ψήφους υπέρ, 2 κατά και 3 αποχές.
Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τον αποστροφή τους για τις καταγγελλόμενες πράξεις διαφθοράς, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, κατά νυν και πρώην ευρωβουλευτών και προσωπικού του ΕΚ, και στηρίζουν την πλήρη συνεργασία Κοινοβουλίου με την εν εξελίξει έρευνες, τονίζοντας ότι οι εσωτερικοί του μηχανισμοί απέτυχαν να εντοπίσουν τη διαφθορά. Καταγγέλλουν επίσης απερίφραστα τις εικαζόμενες απόπειρες διαφθοράς από το Κατάρ, οι οποίες αποτελούν σοβαρή ξένη παρέμβαση στην ευρωπαϊκή δημοκρατία.

Άμεση αναστολή όλων των νομοθετικών εργασιών που σχετίζονται με το Κατάρ

Ως άμεσο μέτρο, οι ευρωβουλευτές αποφάσισαν να αναστείλουν όλες τις εργασίες σχετικά με τους νομοθετικούς φακέλους που αφορούν το Κατάρ, ιδίως όσον αφορά την ελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων και τη συμφωνία ΕΕ – Κατάρ για τις αερομεταφορές, καθώς και τις προγραμματισμένες επισκέψεις, έως ότου υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τις καταγγελίες. Ζητούν επίσης να ανασταλεί η πρόσβαση όλων των εκπροσώπων των συμφερόντων του Κατάρ μέχρι οι δικαστικές έρευνες να παράσχουν σχετικές πληροφορίες και διευκρινίσεις.

Μεταρρύθμιση των κανόνων του Κοινοβουλίου

Το Κοινοβούλιο εκφράζει την ανησυχία του για τις πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων που προκαλούνται από την παράλληλη απασχόληση ευρωβουλευτών, ιδίως όταν ορισμένοι υπηρετούν ως διευθυντικά στελέχη, στο διοικητικό συμβούλιο ή σε συμβουλευτικά συμβούλια τραπεζών, πολυεθνικών εταιρειών ή εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών.
Οι ευρωβουλευτές στηρίζουν τη θέσπιση ενός συστήματος δηλώσεων περιουσιακών στοιχείων, οι οποίες θα υποβάλλονται στην αρχή και στο τέλος της θητείας κάθε ευρωβουλευτή.
Οι δηλώσεις αυτές θα μπορούσαν να είναι προσβάσιμες μόνο από τις αρμόδιες αρχές και θα ελέγχονται εάν υπάρχουν τεκμηριωμένες καταγγελίες.

Πρόσθετα εισοδήματα

Δεσμεύονται επίσης να διασφαλίσουν πλήρη διαφάνεια όσον αφορά τα πρόσθετα εισοδήματά τους και να απαγορεύσουν οποιαδήποτε εξωτερική χρηματοδότηση του προσωπικού των ευρωβουλευτών και των πολιτικών ομάδων του ΕΚ.
Το Κοινοβούλιο θα επιδιώξει να θεσπίσει σε επίπεδο ΕΕ απαγόρευση των δωρεών από τρίτες χώρες προς βουλευτές και πολιτικά κόμματα και ζητεί από την Επιτροπή να υποβάλει σχετική νομοθετική πρόταση.
Θα πρέπει ακόμη να θεσπιστεί μια «περίοδος αναμονής» για το τέλος της θητείας κάθε ευρωβουλευτή, για την αντιμετώπιση του φαινομένου της μεταπήδησης στον ιδιωτικό τομέα.

Μητρώο διαφάνειας

Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν να καταστήσουν υποχρεωτικό και να επεκτείνουν το πεδίο εφαρμογής του Μητρώου Διαφάνειας της ΕΕ σε εκπροσώπους τρίτων χωρών και πρώην ευρωβουλευτές, αλλά και να το ενισχύσουν, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πληρέστερη επαλήθευση των πληροφοριών.
Αποσκοπώντας στην πρόληψη άλλων παρεμφερών φαινομένων, ζητούν επίσης τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής (μετά τα αποτελέσματα των ερευνών και των δικών) για την εξέταση περιστατικών διαφθοράς και αθέμιτων ενεργειών από τρίτες χώρες, καθώς και μια ειδική επιτροπή για την εξεύρεση ατελειών στο υφιστάμενο πλαίσιο του Κοινοβουλίου και την υποβολή προτάσεων για μεταρρυθμίσεις.
Επιπλέον, θα πρέπει να ανατεθεί σε έναν Αντιπρόεδρο του ΕΚ η επαλήθευση της ακεραιότητας και η καταπολέμηση της διαφθοράς και των ξένων παρεμβάσεων.
Αναγνωρίζοντας ότι οι ομάδες κοινοβουλευτικής φιλίας πρέπει να ρυθμίζονται και να παρακολουθούνται κατάλληλα για να συνεχίσουν να υπάρχουν, οι ευρωβουλευτές δίνουν εντολή στους Κοσμήτορες να εφαρμόσουν τους ισχύοντες κανόνες και να δημιουργήσουν ένα προσβάσιμο και ενημερωμένο μητρώο. Ζητούν επίσης να δημοσιοποιούνται πληροφορίες σχετικά με τα «νομοθετικά αποτυπώματα» των προτεινόμενων κειμένων και τροπολογιών.

Συνεργασία με άλλα θεσμικά όργανα και οργανισμούς της ΕΕ

Το Κοινοβούλιο καλεί την Επιτροπή να υποβάλει επιτέλους πρόταση για τη σύσταση του Ανεξάρτητου Φορέα Δεοντολογίας που πρότεινε το Κοινοβούλιο τον Σεπτέμβριο του 2021 και συνιστά να γίνουν βελτιώσεις στον κανονισμό υπηρεσιακής κατάστασης της ΕΕ προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με την οδηγία για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος – κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί το ΕΚ μέσω εσωτερικών κανονισμών ούτως ή άλλως. Τονίζει επίσης τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, της Eurojust, της Europol και της Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης της ΕΕ (OLAF), και ζητεί την περαιτέρω ενίσχυση των ικανοτήτων και της συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και της OLAF, καθώς και τη θέσπιση κοινών κανόνων για την καταπολέμηση της διαφθοράς για τα μέλη και το προσωπικό των οργάνων της ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης