Τελευταία Νέα
Πολιτική

Qatar Gate: Στην φυλακή για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση η Καϊλή - Δεσμεύεται η περιουσία της - Στην Ιταλία ο πυρήνας

Qatar Gate: Στην φυλακή για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση η Καϊλή - Δεσμεύεται η περιουσία της - Στην Ιταλία ο πυρήνας
Συνεδριάζει σήμερα 12/12 η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - Αφαιρούνται όλα τα αξιώματα από την κα.Καϊλή - Οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο
Σχετικά Άρθρα
(upd5) Στις κεντρικές φυλακές υψίστης ασφαλείας Saint-Gilles, στις Βρυξέλλες παραμένει προσωρινά φυλακισμένη για τρίτη συνεχόμενη ημέρα η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, η οποία συνελήφθη για το τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς και δωροδοκίας - γνωστό και ως Qatar Gate - που αφορά τον χρηματισμό ευρωβουλευτών από το Κατάρ προκειμένου να επηρεαστεί η πολιτική της ΕΕ.
Ευρωπαϊκά ΜΜΕ κάνουν λόγο για το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς όλων των εποχών στις Βρυξέλλες, με τη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να προοιωνίζεται εκρηκτική.
Η τύχη της Ελληνίδας ευρωβουλευτή, για το εάν ή όχι θα προφυλακιστεί αναμένεται να κριθεί το αργότερο έως την ερχόμενη Τετάρτη 14/12 από το δικαστικό συμβούλιο του Βελγίου.
Μέχρι στιγμή δεν έχει εκδοθεί κανένα δελτίο τύπου ή κάποια επίσημη αντίδραση από την πλευρά της Ελληνίδας ευρωβουλευτή, ενώ το μόνο που έχει γίνει γνωστό από το οικογενειακό της περιβάλλον είναι ότι η υπόθεση της έχει ήδη ανατεθεί σε δικηγόρο.
Πληροφορίες αναφέρουν πως βασικό μέλημα της θα είναι να μην προφυλακιστεί έως ότου οριστεί η δικάσιμος, κάτι που αναμένεται να γίνει σε 12 με 15 μήνες, με τη κύρια κατηγορία να αφορά αυτή για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος».

Αρνείται εμπλοκή

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής στην κατάθεση της στις βελγικές αρχές, αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη της, επιρρίπτοντας την ευθύνη στον σύντροφο της, Francesco Giorgi.
Μάλιστα φέρεται να υποστήριξε ότι είχε αντιληφθεί τις συνεργασίες του συντρόφου της με τον πρώην Ιταλό ευρωβουλευτή Antonio Panzeri και του είχε επιστήσει την προσοχή.

Βαρύτατες κατηγορίες για 750.000 ευρώ

Η κα.Καϊλή αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.
Υπενθυμίζεται ότι στο σπίτι της Ελληνίδας ευρωβουλευτή βρέθηκε και κατασχέθηκε μεγάλο ποσό σε μετρητά μέσα σε σακούλες και σε μια βαλίτσα, στοιχείο που δικαιολόγησε την αυτόματη άρση της ασυλίας καθώς θεωρήθηκε ως τέλεση αδικήματος επ’ αυτοφόρω.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας, Le Soir, εκτιμάται ότι στο σπίτι της κας.Καϊλή εντοπίστηκαν 150.000 ευρώ ενώ στη βαλίτσα που μετέφερε ο πατέρας της εκτιμάται ότι βρέθηκαν άλλες 600.000 ευρώ.
Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να κληθεί για εξέταση, και η αδελφή της Μανταλένα, η οποία δηλώνει σύμβουλος ευρωπαϊκής πολιτικής και νομοθεσίας και η οποία είναι επικεφαλής μιας ΜΚΟ με κύριο αντικείμενο την παροχή νομικών συμβουλών σε θέματα νέων τεχνολογιών.

Δεσμεύεται η περιουσία της στην Ελλάδα

Τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της Εύας Καϊλή, μελών της οικογενείας της και του συζύγου του προχώρησε ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ.Βουρλιώτης προέβη στην κίνηση αυτή προκειμένου να διασφαλιστούν περιουσιακά στοιχεία, που μπορεί να προέρχονται από μη νόμιμες δραστηριότητες και να βρίσκονται στην Ελλάδα (ακίνητα, λογαριασμοί, εταιρείες και λοιπά).
Η δέσμευση ήδη κοινοποιήθηκε στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, αλλά και στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες (κτηματολογικά γραφεία) και αφορά τόσο την ευρωβουλευτή που κρατείται, όσο και τα άμεσα συγγενικά της πρόσωπα (γονείς, αδέλφια).

Οι συλληφθέντες

Σύμφωνα με την Εισαγγελία Βρυξελλών, συνολικά έχουν συλληφθεί τέσσερα άτομα – ανάμεσα τους και η κα. Καϊλή - που κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθορά.
Αν και η Εισαγγελία Βρυξελλών δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα, η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera αναφέρει πως οι άλλοι τρεις συλληφθέντες είναι ο Antonio Panzeri, πρώην ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Niccolò Figà Talamanca, εκπρόσωπος της οργάνωσης «Όχι ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη» και ο Francesco Giorgi, ο οποίος είναι ο σύντροφος της Εύας Καϊλή και βοηθός του Βέλγου Σοσιαλιστή ευρωβουλευτή Marc Tarabella.

Αφέθηκε ελεύθερος ο πατέρας της Καϊλή

Επίσης, είχαν συλληφθεί ο Luca Visentini, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων και ο πατέρας της Ελληνίδας ευρωβουλευτή, Αλέξανδρος Καϊλής, οι οποίοι ωστόσο αφέθηκαν ελεύθεροι.
Σημειώνεται ότι ο Αλέξανδρος Καϊλής συνελήφθη με μια βαλίτσα στα χέρια, στην οποία φέρονται ότι βρίσκονταν 600.000 ευρώ.
Σύμφωνα με την Corriere della Sera, η σύζυγος του Antonio Panzeri, Maria Dolore Colleoni, και η κόρη τους, Silvia, συνελήφθησαν και αυτές στην Ιταλία με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και τέθηκαν σε κατ’οίκον περιορισμό μετά από απόφαση του Εφετείου της Brescia.

Νέες έρευνες

Οι εισαγγελικές αρχές του Βελγίου ερεύνησαν και το σπίτι του Βέλγου ευρωβουλευτή Marc Tarabella.
Επισημαίνεται μάλιστα πως η έρευνα έγινε ενώπιον της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Roberta Metsola.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των ερευνών, κατασχέθηκε το κινητό του τηλέφωνο και ο ηλεκτρονικός του υπολογιστής.

O Panzeri ο πυρήνας

Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, o Antonio Panzeri φέρεται να ήταν ο βασικός «πυρήνας» του συστήματος διαφθοράς των Βρυξελλών.
Η εφημερίδα La Stampa είναι αυτή που ανέφερε πως η οικογένεια του φέρεται να ξόδεψε 100.000 ευρώ για θερινές διακοπές, ενώ η σύζυγός και η κόρη του φέρονται να γνώριζαν για τις δοσοληψίες του.
Τόσο που η σύζυγός του, σύμφωνα με την εφημερίδα, σε τηλεφωνικές παρακολουθήσεις έχει κάνει αναφορά σε «κομπίνες» του πρώην ευρωβουλευτή.
Προς το παρόν, ο συνήγορος υπεράσπισής τους ανακοίνωσε ότι θα απαντήσουν στις κατηγορίες μόνον όταν οι βελγικές αρχές στείλουν στους Ιταλούς δικαστικούς την πλήρη δικογραφία που τους αφορά.
Η εφημερίδα La Repubblica υποστηρίζει ότι ο Panzeri και ο Francesco Giorgi - σύντροφος της Εύας Καϊλή - «φέρονται να είχαν τις πρώτες επαφές με Καταριανούς, κατά την περίοδο 2016- 2018».
Σε ό,τι αφορά την οικογένεια του Panzeri τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται, επίσης, σε «άνετη χρήση πιστωτικής κάρτας η οποία δεν ήταν ιδιοκτησίας τους» και σε δώρα που φέρονται να προήλθαν και από πρέσβη του Μαρόκου.
Tο ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa, υποστηρίζει ότι βάσει των εγγράφων της έρευνας, «ο Panzeri βαρύνεται με υποψίες που αφορούν πολιτικού είδους παρεμβάσεις σε μέλη που εργάζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπέρ του Κατάρ και του Μαρόκου, με χρηματικό αντίτιμο».

La Repubblica: Σφραγίστηκαν τα γραφεία 4 ακόμα Ιταλών

Εν τω μεταξύ, και όπως μεταδίδει η ιταλική La Repubblica σφραγίστηκαν τα γραφεία τεσσάρων ακόμα Ιταλών στις Βρυξέλλες.
Πρόκειται για τη Federica Garbagnati (βοηθός σήμερα της ευρωβουλευτή Alessandra Moretti), η οποία στο παρελθόν είχε συνεργαστεί με τον Antonio Panzeri, για τον Giuseppe Meroni, ο οποίος και αυτός είχε εργαστεί ως βοηθός του Panzeri και τώρα εργάζεται στη Lara Comi από την Forza Italia, για την Donatella Rostagno, πρώην συνεργάτης του Panzeri με ειδικότητα στη Μέση Ανατολή και στον αραβικό κόσμο και για τον Davide Zoggia από το Δημοκρατικό κόμμα.

Συνεδριάζει η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Στον απόηχο αυτών των αποκαλύψεων, συνεδριάζει σήμερα 12/12 η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τους ευρωβουλευτές να είναι οργισμένοι και να ζητούν άμεσες κινήσεις.
Σημειώνεται ότι η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Roberta Metsola αποφάσισε να αναστείλει με άμεση ισχύ όλες τις εξουσίες και τα καθήκοντα που είχαν ανατεθεί στην Εύα Καϊλή.
Όσον αφορά στο τι θα γίνει με τις θέσεις τις οποίες κατέχει η κα. Καιλή, σήμερα Δευτέρα 12/12 στις 16.00 ώρα Ελλάδας στη Διάσκεψη των Προέδρων η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών θα ζητήσει την αντικατάστασή της από τη θέση της αντιπροέδρου.
Εάν το 60% πει «ναι», χάνει το αξίωμα.
Την ίδια στιγμή, βαρύ είναι το κλίμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και κατά του Κατάρ.
Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να ζητήσουν να μπει μπλόκο στις διαπραγματεύσεις ΕΕ-Κατάρ για απελευθέρωση της ταξιδιωτικής βίζας.

Τι αναφέρουν οι βελγικές αρχές

«Συνολικά έξι άτομα στερήθηκαν την ελευθερία τους την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου ως μέρος μιας μεγάλης έρευνας από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία και την Ομοσπονδιακή Αστυνομία για φερόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Υπάρχουν υποψίες ότι άτομα σε πολιτικές και/ή στρατηγικές θέσεις εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πληρώθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά ή τους προσφέρθηκαν σημαντικά δώρα για να επηρεάσουν τις αποφάσεις του Κοινοβουλίου.
Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν από τον ανακριτή των Βρυξελλών που ηγείται της έρευνας.
Κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθορά.
Δύο άτομα αφέθηκαν ελεύθερα από τον ανακριτή» αναφέρουν οι εισαγγελικές αρχές του Βελγίου.

Capture1_13.JPG

Το Κατάρ για το σκάνδαλο διαφθοράς

«Το Κράτος του Κατάρ απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε προσπάθεια σύνδεσής του με κατηγορίες για κακή συμπεριφορά.
Οποιαδήποτε σύνδεση της κυβέρνησης του Κατάρ με τους αναφερόμενους ισχυρισμούς είναι αβάσιμη και συνιστά παραπληροφόρηση», ανέφερε η επίσημη δήλωση του κράτους που εκδόθηκε την Κυριακή (11/12).
«Το κράτος του Κατάρ εργάζεται μέσω της δέσμευσης απέναντι σε θεσμούς και λειτουργεί σε πλήρη συμμόρφωση με τους διεθνείς νόμους και κανονισμούς».
Η ανακοίνωση έρχεται δύο ημέρες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που εμπλέκει την ελληνίδα ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή, μέσω της αντιπροσωπείας της χώρας στην ΕΕ.

Η σταδιοδρομία από τη δημοσιογραφία στην πολιτική

Η Εύα Καϊλή, γεννημένη πριν από 44 χρόνια στη Θεσσαλονίκη και με πτυχίο αρχιτεκτονικής, μετά το πέρασμά της από τη δημοσιογραφία και την παρουσίαση ειδήσεων στο Mega Channel από τιο 2004 έως το 2007, μπήκε στην πολιτκή.
Ήταν από τους νεότερους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που εκλέχθηκαν το 2007 στην ελληνική Βουλή, το 2014 έφτασε στο Ευρωεπιμελητήριο των Βρυξελλών, όπου συνάντησε τον σύντροφό της, τον Ιταλό Francesco Giorgi, με τον οποίο έχουν αποκτήσει μία κόρη.
Τον περασμένο Ιανουάριο η κα.Καϊλή εξελέγη Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Σημειώνεται πως το ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει από την κα.Καϊλή να παραδώσει την έδρα της, κάτι που τουλάχιστον - μέχρι στιγμής - δεν έχει γίνει αποδεκτό.

Ρήξη με ΠΑΣΟΚ

Το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις της Εύας Καϊλή με το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν καλές, υπήρχε απόσταση και ταυτιζόταν με τη ΝΔ, δήλωσαν τόσο ο πρόεδρος του κόμματος, Ν. Ανδρουλάκης, όσο και άλλα στελέχη.
Μάλιστα, εδώ και μέρες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ν. Ανδρουλάκης, υποστηρίζει ότι η κα Καϊλή λειτουργούσε ως Δούρειος Ίππος τη ΝΔ για την υπόθεση των υποκλοπών για να θολώσουν το τοπίο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή PEGA και την προετοίμαζαν για «μεταγραφή αεροδρομίου», δήλωση που πυροδότησε μια παράλληλη με τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες, εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση με το κυβερνητικό κόμμα.
Σχετικά με τη χρονική στιγμή της διαγραφής της από τον ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που έγινε στις 9/12 μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, ο κ. Ανδρουλάκης έχει εξηγήσει πως "δεν θα άφηνα να αιωρούνται υπόνοιες στο εσωτερικό και στην Ευρώπη ότι προσπαθώ να παρέμβω στην Έκθεση της Εξεταστικής Επιτροπής PEGA, της οποίας ήταν σκιώδης εισηγήτρια, διαγράφοντάς την για ζητήματα που αφορούσαν τη στάση της για το ζήτημα των υποκλοπών, όταν η υπόθεσή μου βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών".
Πολλάκις έχει αναφέρει ότι όταν έκανε τις απαράδεκτες δηλώσεις της για το Κατάρ, την αποδοκίμασε δημόσια.
"Τις κατά καιρούς διαφοροποιήσεις της κυρίας Καϊλή τις είχα ζυγίσει και είχα πάρει τις αποφάσεις μου και τις είχα ανακοινώσει στο Προεδρείο της Ευρωομάδας ότι δεν θα ήταν υποψήφια μαζί μας στις Ευρωεκλογές το 2024", δήλωσε προ ημερών ο κ. Ανδρουλάκης.
Ενδεικτικό της ρήξης που υπήρχε με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, όπως έχει αναφερθεί δια των στελεχών του, είναι ότι η Ε. Καϊλή παρέστη στις εκδηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών στη ΔΕΘ και όταν ανέβηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης έφυγε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης