Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το Μετρό στον Πειραιά, εγκαίνια των τριών νέων σταθμών – Μητσοτάκης: Δεν παραδίδουμε μουσαμάδες, αλλά έργο

Το Μετρό στον Πειραιά,  εγκαίνια των τριών νέων σταθμών – Μητσοτάκης: Δεν παραδίδουμε μουσαμάδες, αλλά έργο
Σε 55 λεπτά η απόσταση  λιμάνι Πειραιά - αεροδρόμιο και σε 20 λεπτά η απόσταση Πειραιάς - Σύνταγμα
Σχετικά Άρθρα

«Δεν παραδίδουμε μουσαμάδες, αλλά έργο που σε λίγες ώρες θα δοθεί στην κυκλοφορία», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στα εγκαίνια των τριών νέων σταθμών του της Γραμμής 3 του Μετρό στον Πειραιά.
Οι τρεις σταθμοί «Μανιάτικα», «Πειραιάς» και «Δημοτικό Θέατρο» που εγκαινιάστηκαν θα τεθούν σε εμπορική λειτουργία για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού λίγο αργότερα, στις 14:00 το μεσημέρι.
Tο έργο θα συνδέσει το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας με το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας σε 55 λεπτά, αλλά και τον Πειραιά με το κέντρο της Αθήνας σε 20 λεπτά.
Την Τρίτη 11 Οκτωβρίου θα τεθεί σε ισχύ ο ανασχεδιασμός λεωφορειακών γραμμών στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, που στοχεύει στη διαλειτουργικότητα του δικτύου των οδικών συγκοινωνιών με τους νέους σταθμούς της γραμμής 3 του μετρό.

Μητσοτάκης: Και Μετρό και αρχαία, στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη

Ο κ. Μητσοτάκης, αφού ευχαρίστησε θερμά όσους εργάστηκαν σκληρά για να ολοκληρωθεί το έργο και να παραδοθεί εντός των χρονοδιαγραμματών, ανέφερε πως πρόκειται για έργο το οποίο είχε εξαρχής μεγάλες τεχνικές δυσκολίες, ειδικά όσον αφορά την κατασκευή του κεντρικού σταθμού και κάποιοι υπερέβαλαν εαυτόν, ώστε να παραδοθεί σήμερα.
«Είναι μiα μόνο απόδειξη το έργο αυτό, της μεγάλης έμφασης την οποία δίνουμε στα μεγάλα έργα υποδομής, τα οποία χρηματοδοτούνται σε μεγάλο βαθμό από ευρωπαϊκούς πόρους. Να θυμίσω ότι η Ευρώπη στέκεται πάντα στο πλευρό της πατρίδας μας, όχι μόνο μέσα από το ΕΣΠΑ, αλλά και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Να σημειώσω και την πολύ σημαντική δουλειά που έγινε από το υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με την Αττικό Μετρό. Έχετε δίκιο να λέτε ότι έχουμε δημιουργήσει σχολή για το πώς μπορεί να κατασκευάζονται τέτοια έργα με ταυτόχρονη ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Σημείωσε δε, πως «σε 15 με 16 μήνες, στο τέλος του 2023 με αρχές του 2024 θα έχουμε την ευκαιρία να εγκανιάσουμε και το μετρό της Θεσσαλονίκης, με πλήρη λειτουργία 5 σταθμών που είναι ταυτόχρονα και μουσεία με πιο εμβληματικό αυτό της Βενιζέλου, όπου πραγματικά γίνεται μια σπουδαία δουλειά απόσπασης πρωτοφανούς πλούτου παρακαταθήκης της πόλης».
«Και Μετρό και αρχαία, και εδώ στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη», είπε χαρακτηριστικά.
Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στη σημασία των μέσων σταθερής τροχιάς, τόνισε πως δεν νοείται βιώσιμη ανάπτυξη, μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και φιλικές παρεμβάσεις στον πολίτη χωρίς τη σημαντική επέκτασή τους.
mit_1.JPG
Όπως είπε, «το Λεκανοπέδιο θα γίνει αβίωτο αν δεν υλοποιήσουμε γραμμή 4 και επεκτάσεις γραμμής 2. Γι αυτό και δώσαμε μάχες για να ξεπλοκάρουμε τα έργα. Σε 7 με 8 χρόνια, αυτοί οι 15 σταθμοί θα μπορέσουν να παραδοθούν για χρήση σε όλους τους πολίτες του Λεκανοπεδίου και τους επισκέπτες».
Κατά τον ίδιο, όταν ολοκληρωθεί η Γραμμή 4 και οι επεκτάσεις, παραπάνω από 1 εκατομμύριο Αθηναίοι και επισκέπτες της πόλης θα χρησιμοποιούν το μετρό καθημερινά.
Μάλιστα, απευθυνόμενος στον Αντώνη Σαμαρά, ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε ότι το έργο ξεκίνησε επί των ημερών του και πρόσθεσε ότι κάποιοι παραδίδουν έργα και κάποιοι παρουσίαζαν μουσαμάδες με ζωγραφισμένα εισιτήρια.
«Κάποιος παραδίδει πραγματικά έργα και κάποιοι παρουσίαζαν μουσαμάδες. Δεν παραδίδουμε κανένα μουσαμά. Σε λίγες ώρες το Μετρό, και οι τελευταίοι 3 σταθμοί της γραμμής 3 θα τεθούν σε λειτουργία. Σε έναν Πειραιά που αλλάζει, που αναδεικνύεται, που αποκτά νέα δυναμική. Η κυβέρνηση κάνει πράξη το σύνθημα συνέπεια, συνέχεια, σταθερότητα και στην υλοποίηση των μεγάλων έργων υποδομής, τα οποία έχουν μεγάλο κοινωνικό πρόσημο», συνέχισε.
Τέλος, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να εξεταστεί και το ζήτημα της αντιμετώπισης της εισητηριοδιαφυγής.
«Σήμερα όμως είναι μέρα γιορτής για τον Πειραιά, για όλο το λεκανοπέδιο», κατέληξε.
Σημειώνεται ότι μετά την εκδήλωση, ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στην αρχαιολογική έκθεση του σταθμού «Δημοτικό Θέατρο» από την κα Μενδώνη και στη συνέχεια περπάτησε στους κεντρικούς δρόμους του Πειραιά,όπου συνομίλησε με κατοίκους και καταστηματάρχες.
mits_5.JPG

Οι λοιποί χαιρετισμοί

Η εκδήλωση των εγκαινίων ξεκίνησε με χαιρετισμό του διευθύνοντος συμβούλου της Αττικό Μετρό, Ν. Κουρέτα, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία του έργου στις μεταφορές στο Λεκανοπέδιο, την αισθητική των νέων σταθμών, ενώ στη συνέχεια μεταδόθηκε βίντεο για το έργο.
Στη συνέχεια, ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΒΑΞ , Κ. Μιντζάλης στον χαιρετισμό του εξέφρασε τη χαρά και την περηφάνια της κοινοπραξίας για την ολοκλήρωση του έργου, ενώ αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που αντιμετώπισε το έργο και ευχαρίστησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών για τη συμπαράσταση και την άμεση επίλυση ζητημάτων που προέκυπταν.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υποδομών Γ. Καραγιάννης, μεταξύ άλλων , υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εν μέσω τριών κρίσεων (ενεργειακής, υγειονομικής, οικονομικής) στην Ελλάδα υλοποιεί ένα σχέδιο αναβάθμισης των υποδομών.
«Παραδίδουμε στην κυκλοφορία τους τρεις αυτούς σταθμούς, ολοκληρώνοντας την Γραμμή 3, γιατί το μετρό είναι το πλέον προσιτό και λαϊκό φιλικό προς το περιβάλλον μέσο μεταφοράς», και «ενώνεται το λιμάνι με το αεροδρόμιο σε λιγότερο από μία ώρα, ενώ σε περίπου 20 λεπτά φτάνει κανείς στο Σύνταγμα. Ο Πειραιάς αποκτά τις υποδομές που του αξίζουν», είπε ο κ. Καραγιάννης.
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, αφού ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν καθοριστικά στην ολοκλήρωση του έργου, αναφέρθηκε στη συνεχή παρακολούθηση του έργου από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες και τόνισε πως η έκθεση των αρχαιοτήτων που παραδίδεται στην πόλη μαζί με το μετρό, συμβάλλει στην αναβάθμιση της πόλης.
Τέλος, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κ. Καραμανλής, έκανε λόγο για ένα σπουδαίο έργο, που ολοκληρώνεται αφού ξεπεράστηκαν πολλά προβλήματα και σημείωσε ότι το Δημοτικό Θέατρο είναι ένας από τους πιο όμορφους σταθμούς ολόκληρου του δικτύου.
«Με αυτό το έργο ο Πειραιάς γίνεται μια πιο σύγχρονη, βιώσιμη πόλη. με την ολοκλήρωση του έργου αναδεινύεται ο Πειραιάς σε ένα ολοκληρωμένο, συγκοινωνιακό hub, έναν κόμβος συγκοινωνιακός που συναντώνται όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς και ενώνονται πλέον οι χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές. Μετά από δεκαετίες, γίνεται το αυτονόητο: ενώνονται το μεγαλύτερο λιμάνι με το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας», υπογράμμισε.

Έκθεση εντός του σταθμού «Δημοτικό Θέατρο»


Εντός του σταθμού «Δημοτικό Θέατρο», διαμορφώθηκε, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιά και Νήσων, η μουσειογραφική έκθεση «Το Αθέατο Νερό», με πρωτότυπα και αντίγραφα των αρχαιολογικών ευρημάτων που αποκάλυψε η αρχαιολογική ανασκαφή στην περιοχή, καθώς και εποπτικά μέσα αναπαράστασης του υδρευτικού συστήματος του αρχαίου Πειραιά. Σε εσοχή στο δάπεδο έχει τοποθετηθεί το αποκαλυφθέν στην αρχαιολογική ανασκαφή αυθεντικό βοτσαλωτό δάπεδο οικίας του αρχαίου Πειραιά.

Τα δρομολόγια

Με την έναρξη λειτουργίας των σταθμών «Μανιάτικα», «Πειραιάς» και «Δημοτικό Θέατρο» προβλέπεται ημερήσια αύξηση της συνολικής επιβατικής κίνησης στο δίκτυο του μετρό κατά 132.000 επιβάτες, μειώνοντας ημερησίως, τόσο την κυκλοφορία των Ι.Χ. οχημάτων κατά 23.000, όσο και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 120 τόνους. Με την επέκταση του δικτύου του μετρό κατά 3,2 χλμ. η γραμμή 3 «Δημοτικό Θέατρο – Δουκίσσης Πλακεντίας – Αεροδρόμιο» αριθμεί πλέον 27 σταθμούς.
Η συχνότητα των δρομολογίων στο τμήμα Δημοτικό θέατρο – Δουκίσσης Πλακεντίας τις ώρες αιχμής (07.30-11.00 & 13:30 – 17:30) παραμένει στα 4΄ και τις νυχτερινές ώρες (22:00 – 00:20) μειώνεται στα 9΄ από 10΄. Στο τμήμα Αεροδρόμιο – Δημοτικό θέατρο η συχνότητα διαμορφώνεται στα 36΄.
Το πρώτο δρομολόγιο από τους σταθμούς Δημοτικό θέατρο και Δουκίσσης Πλακεντίας θα ξεκινά στις 05:30.
Μάλιστα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα πρώτα δρομολόγια στις 05:30 θα ξεκινούν και από τους σταθμούς Αιγάλεω και Μοναστηράκι στην κατεύθυνση προς Δουκίσσης Πλακεντίας και από το σταθμό Εθνική Άμυνα στην κατεύθυνση προς Δημοτικό Θέατρο.
Το τελευταίο δρομολόγιο (Δευτέρα – Πέμπτη & Κυριακή) από το Δημοτικό Θέατρο θα γίνεται στις 23:59 και από τη Δουκίσσης Πλακεντίας στις 00:03, ενώ Παρασκευή και Σάββατο, οπότε και ισχύει η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας, οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρούν στη 01:06 από το Δημοτικό Θέατρο και στη 01:10 από τη Δουκίσσης Πλακεντίας.
Τελευταίοι συρμοί από το σταθμό Σύνταγμα προς όλες τις κατευθύνσεις θα αναχωρούν στις 00:23 (Δευτέρα – Πέμπτη & Κυριακή) και στη 01:30 (Παρασκευή και Σάββατο).


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης