Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χατζηδάκης για αναδρομικά: Δεν εξαπατήθηκαν οι συνταξιούχοι από την κυβέρνηση

Χατζηδάκης για αναδρομικά: Δεν εξαπατήθηκαν οι συνταξιούχοι από την κυβέρνηση
Τι είπε για το πρόγραμμα δανείων με ευνοϊκούς όρους για την αγορά κατοικίας από νέα ζευγάρια
Σχετικά Άρθρα

Την θέση πως η κυβέρνηση δεν εξαπάτησε τους συνταξιούχους για τα αναδρομικά διατύπωσε ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης, ο οποίος παρείχε διευκρινίσεις για το ποιοι πρόκειται να τα πάρουν.
«Το 2020 ο Πρωθυπουργός είπε στην Βουλή, σε σχέση με την απόφαση του ΣτΕ για τις κομμένες συντάξεις και τα κομμένα δώρα, πως θα επεκτείνουμε την απόφαση για τις κύριες συντάξεις, αλλά για ότι άλλο δεν υπάρχουν τα χρήματα.
Πέρασε νόμος, έγινε επ΄ αυτού του νόμου προσφυγή και βγήκε απόφαση πριν από 2-3 μήνες που δικαιώνει την Κυβέρνηση.
Δεν εξαπατήθηκαν οι πολίτες, υπάρχει δήλωση του Πρωθυπουργού στην Βουλή, τον Ιούλιο του 2020 και πέρασε νόμος αμέσως μετά» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Χατζηδάκης, αναφέροντας πως η κυβέρνηση διόρθωσε αδικίες πολλών ετών σε βάρος των συνταξιούχων και συνεχίζει την στήριξη των συνταξιούχων, με την αύξηση των συντάξεων και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
«Σε μια σειρά από τομείς της κοινωνικής πολιτικής έχουμε προχωρήσει προς τα εμπρός, όπως με το επίδομα για κάθε νεογέννητο παιδί, μια σειρά από έκτακτα επιδόματα για οικονομικά ευάλωτους και κάνουμε μια οικονομική πολιτική, σίγουρα όχι αυτή που θα θέλαμε, αλλά κάνουμε μια κοινωνική πολιτική που δεν θα γινόταν αν δεν είχε πάρει μπροστά η οικονομία και αν ήταν άλλη κυβέρνηση στα πράγματα» υποστήριξε ο κ.Χατζηδάκης.

Τι είπε για το νέο στεγαστικό πρόγραμμα

Επιπλέον, ο κ.Χατζηδάκης υπογράμμισε πως «δίνουμε άτοκα τα τρία τέταρτα του στεγαστικού δανείου δάνεια, το επιτόκιο θα είναι 1%» και ότι «όσο και να ανέβουν τα επιτόκια δανείων στην αγορά, το πρόγραμμα αυτό θα συνεχίσει να έχει χαμηλότερα δάνεια».
Ο υπουργός σημείωσε πως υπάρχει όριο για ελάχιστο εισόδημα του δικαιούχου «για να υπάρχει μια εγγύηση ότι υπάρχει δυνατότητα αποπληρωμής», ενώ, όπως είπε, το ανώτατο όριο εισοδήματος για τους δικαιούχους είναι όσο και αυτό για το επίδομα θέρμανσης, το οποίο αυξήθηκε φέτος.
Παράλληλα, σημείωσε πως το πρόγραμμα αφορά τα παλιότερα κτήρια γιατί σε αυτά είναι χαμηλότερες οι τιμές.
«Έχουμε κάνει την άσκηση για το που μπορεί να εφαρμοστεί, με προτεραιότητα σε περιοχές χαμηλής και μέσης τιμής ανά τετραγωνικό.
Το πρόγραμμα μπορεί να λειτουργήσει ακόμη και σε περιοχές όπως η Αγία Παρασκευή στην Αττική ή η Τούμπα στην Θεσσαλονίκη, δεν είπαμε ότι θα λειτουργήσει στην Εκάλη» είπε ο κ.Χατζηδάκης.

Από τις τράπεζες το πρόγραμμα

Ο κ. Χατζηδάκης εξήγησε πως όλη η διαδικασία θα γίνεται από τις τράπεζες, αναφέροντας πως «εμείς διευκολύνουμε να δοθούν τραπεζικά δάνεια».
«Έχουμε δώσει το εξής παράδειγμα: για δάνειο 100.000 ευρώ, η δόση που θα δίνεις θα είναι 275-285 ευρώ, οπότε τι κάνεις;
Παίρνεις ένα δάνειο, πληρώνεις ένα νοίκι και σου μένει το σπίτι.
Αντί να νοικιάζεις το σπίτι, παίρνεις το δάνειο με χαμηλότοκο επιτόκιο, πληρώνεις ένα ποσό που είναι χαμηλότερο από το νοίκι και σου μένει και το σπίτι» υποστήριξε ο κ.Χατζηδάκης, επισημαίνοντας πως θα λειτουργήσουν και τραπεζικά κριτήρια.
«Σε πρώτη φάση θα είναι έως 10.000 ωφελούμενοι.
Θα δούμε την ζήτηση που θα υπάρχει, έχουμε κρατήσει 500 εκ. ευρώ για να επαναλάβουμε το πρόγραμμα εάν χρειαστεί» είπε ο υπουργός Εργασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης