Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σκρέκας (YΠΕΝ): Η Ελλάδα στηρίζει τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Σκρέκας (YΠΕΝ): Η Ελλάδα στηρίζει τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Οι σημερινές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως ανακοινώθηκαν από την Πρόεδρό της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κινούνται στο πλαίσιο που εδώ και καιρό έχει σχεδιάσει και υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας, δηλώνει το υπουργείο Ενέργειας σε μια πρώτη αντίδραση στα όσα εξήγγειλε το πρωί μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Πρόεδρος της Κομισιόν.
Σχετικά Άρθρα
Οι σημερινές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως ανακοινώθηκαν από την Πρόεδρό της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κινούνται στο πλαίσιο που εδώ και καιρό έχει σχεδιάσει και υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας. Ο μηχανισμός ανάκτησης υπερεσόδων που πρότεινε η Πρόεδρος της Επιτροπής εφαρμόζεται ήδη από την Ελλάδα, καθώς η χώρα μας έδρασε άμεσα και χωρίς καθυστέρηση, ενώ ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει αναφερθεί με κάθε ευκαιρία στην ανάγκη καθιέρωσης περισσότερο αντιπροσωπευτικού δείκτη για την αγορά φυσικού αερίου, την ανάγκη διαφύλαξης των όρων ανταγωνισμού και τη γρήγορη αλλαγή του ενεργειακού μείγματος με έμφαση στις ΑΠΕ. Όλα τα παραπάνω γίνονται τώρα επίσημες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ανακοινώσεις για την ενεργειακή κρίση

H πρόεδρος της Κομισιόν πρότεινε την εισαγωγή πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγικών εταιρειών ανά την Ευρώπη. Το μέτρο αυτό εντάσσεται στα πλαίσια σχεδίου της Κομισιόν που, σύμφωνα με την φον ντερ Λάιεν, θα αποφέρει 140 δισεκατομμύρια για τα κράτη – μέλη της ΕΕ ώστε να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση.
«Οι εταιρείες που παράγουν ενέργεια με χαμηλό κόστος καταγράφουν έσοδα που ποτέ πριν δεν είχαν, ούτε καν είχαν ονειρευτεί», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν. «Προτείνουμε ένα όριο σε αυτά τα έσοδα για να διοχετευθούν σε ευάλωτα νοικοκυριά».

«Θα συνεργαστούμε με τους ρυθμιστές και θα ελέγξουμε τις αυξομειώσεις των τιμών μέσα σε κάθε μέρα, και αυτά είναι μόλις τα πρώτα μας βήματα», σημείωσε, προαναγγέλλοντας την στήριξη εταιρειών ενέργειας που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.

Τα μέτρα αυτά, όπως εξήγησε η φον ντερ Λάιεν, είναι έκτακτα και προσωρινά, καθώς μακροπρόθεσμα η Ευρώπη θα πρέπει να επιδιώξει χαμηλότερες τιμές στα καύσιμα, σταθερότητα και ανταγωνιστικότητα. Η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι, ήδη, οι προμήθειες ρωσικού καυσίμου έχουν πέσει στο 9% σε σχέση με το περσινό 40%, αλλά το απόθεμα της ΕΕ έχει φθάσει στο 84% και υπογράμμισε τη σημασία περαιτέρω συνεργασίας με προμηθευτές όπως οι ΗΠΑ, η Νορβηγία και η Αλγερία.
Τόνισε ακόμη, αποδεχόμενη αίτημα που έχει διατυπώσει και η Αθήνα στις Βρυξέλλες, ότι «μακροπρόθεσμα θα προωθήσουμε βαθιά μεταρρύθμιση στην αγορά ηλεκτρισμού στην ΕΕ, ώστε να αποσυνδέσουμε τις τιμές του αερίου από αυτές του ρεύματος».
Στη συνέχεια η κ. φον ντερ Λάιεν τόνισε την αναγκαιότητα μιας σταδιακής, αλλά αποφασιστικής στροφής στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη γενναίων επενδύσεων από τις χώρες – μέλη σε αυτό το κομμάτι. Μέχρι στιγμής, 100 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν εκταμιευθεί στις χώρες της ΕΕ, υπενθυμίζει, για επενδύσεις σε βιώσιμες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη.

Η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε επίσης την ίδρυση μιας Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου, που θα είναι σε θέση να επενδύσει 3 δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει στην οικοδόμηση της μελλοντικής αγοράς υδρογόνου.
Παράλληλα, η πρόεδρος τόνισε την αναγκαιότητα συνεργασιών με νέους, αξιόπιστους εταίρους για την Ευρώπη, φέρνοντας τα παραδείγματα της Αυστραλίας, της Ινδίας, του Μεξικό και της Νέας Ζηλανδίας, στον τομέα της εξαγωγής και επεξεργασίας άνθρακα και μετάλλων όπως το λίθιο. Η φον ντερ Λάιεν επεσήμανε την ανάγκη να δοθεί μια ισχυρή «απάντηση» στην Κίνα η οποία ελέγχει αυτή την στιγμή το 90% της επεξεργασίας μετάλλων.
Μακροπρόθεσμα, όπως είπε, η βιομηχανία αυτή θα πρέπει να εδράζεται στην ΕΕ, τουλάχιστον στον βαθμό που τα κράτη -μέλη της θα μπορούν να έχουν επάρκεια. Η κ. φον ντερ Λάιεν προανήγγειλε ότι θα «πιέσει» για την ίδρυση ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης για αυτό τον σκοπό.

Απλούστεροι κανόνες για τις επενδύσεις – Στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Tην ανάγκη για δημοσιονομικούς κανόνες που να επιτρέπουν στρατηγικές επενδύσεις, διασφαλίζοντας παράλληλα τη δημοσιονομική βιωσιμότητα και κανόνες που ταιριάζουν στις προκλήσεις αυτής της δεκαετίας, υπογράμμισε στη συνέχεια η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Τον Οκτώβριο θα παρουσιάσουμε νέες ιδέες για την οικονομική μας διακυβέρνηση», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στην πορεία μείωσης του χρέους τους.
Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη λογοδοσία για την υλοποίηση όσων έχουν συμφωνηθεί, σημείωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν.
«Θα πρέπει να υπάρχουν απλούστεροι κανόνες που μπορούν να ακολουθήσουν όλοι», εξήγησε.
«Χρειαζόμαστε ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον, ένα εργατικό δυναμικό με τις κατάλληλες δεξιότητες και πρόσβαση στις πρώτες ύλες που χρειάζεται η βιομηχανία μας», τόνισε.
Επιπροσθέτως, έκανε λόγο για πακέτο βοήθειας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Θα περιλαμβάνει μια πρόταση για ένα ενιαίο σύνολο φορολογικών κανόνων για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρώπη – το ονομάζουμε BEFIT», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να άρουμε τα εμπόδια που εξακολουθούν να κρατούν πίσω τις μικρές εταιρείες».


Oι δηλώσεις από τον Υπουργό Περιβάλλοντος Κ.Σκρέκα

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για την Ενωμένη Ευρώπη, η οποία αναλαμβάνει κοινές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η υιοθέτηση του ελληνικού μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων από τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί έμπρακτη επιβεβαίωση της ορθότητας του μηχανισμού που εφαρμόζουμε στην Ελλάδα.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει επίσης καταθέσει συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων προς την Κομισιόν από τον Μάρτιο. Η Ελλάδα στηρίζει τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θεωρεί ότι αυτές είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για την αντιμετώπιση της μεγάλης ενεργειακής κρίσης» κατέληξε ο κ.Σκρέκας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης