Τελευταία Νέα
Πολιτική

Υποκλοπές: Η ΕΥΠ κατέστρεψε τους φακέλους Ανδρουλάκη - Κουκάκη; Στο Ευρωκοινοβούλιο το σκάνδαλο

Υποκλοπές: Η ΕΥΠ κατέστρεψε τους φακέλους Ανδρουλάκη - Κουκάκη; Στο Ευρωκοινοβούλιο το σκάνδαλο
H ΕΥΠ έδωσε επισήμως στο κλιμάκιο της ΑΔΑΕ, την απάντηση ότι έχουν καταστραφεί οι φάκελοι παρακολούθησης
Σχετικά Άρθρα

Την ώρα που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης ζητά από την ΑΔΑΕ τα στοιχεία της έρευνας για την παρακολούθησή του, προκειμένου να προβεί σε νομικές ενέργειες, η εφημερίδα «Τα Νέα» αποκαλύπτει ότι ο φάκελος του - καθώς και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη - έχει καταστραφεί από την ΕΥΠ.

ΕΥΠ: Καταστράφηκαν οι φάκελοι Ανδρουλάκη - Κουκάκη

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η ΕΥΠ έδωσε επισήμως στο κλιμάκιο της ΑΔΑΕ, την απάντηση ότι έχουν καταστραφεί οι φάκελοι παρακολούθησης, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί τα γραφεία της μυστικής υπηρεσίας.
Οι αξιωματικοί της ΕΥΠ, πρόβαλαν την δικαιολογία ότι η καταστροφή όλων των φακέλων για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη – Κουκάκη την περίοδο 2020-2021, έγινε εξαιτίας της αλλαγής του συστήματος υποκλοπών της ΕΥΠ και της απόκτησης νέου πιο σύγχρονου.
Μάλιστα, ειπώθηκε ότι τα αρχεία της παρακολούθησης Ανδρουλάκη – Κουκάκη δεν αποθηκεύτηκαν για τεχνικούς λόγους, παρά το ότι υπάρχει πρόβλεψη να διατηρούνται για δυο χρόνια.
Παράλληλα, αναφέρεται ότι το έγγραφο για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη υπέγραφε αξιωματικός της ΕΛΑΣ η οποία υπηρετούσε στην ΕΥΠ και η οποία αποχώρησε μετά την αποκάλυψη.
Η αξιωματικός ήταν προϊσταμένη διεύθυνσης της ΕΥΠ που ασχολείται με τη δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος, δημιουργώντας έτσι ερωτηματικά για το πώς και γιατί δόθηκε εντολή παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και πώς και γιατί έδωσε την έγκρισή της η εισαγγελέας Βλάχου.

Αίτηση Ανδρουλάκη στην ΑΑΔΕ: Ζητά στοιχεία για να προχωρήσει σε νομικές ενέργειες

Aίτηση στην Αρχή Διαφάνειας και Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, με την οποία ζητά να του χορηγηθεί ο φάκελος και το διαθέσιμο υλικό των ελέγχων που έχει κάνει για να προβεί στις νομικές ενέργειες υπεράσπισης των δικαιωμάτων του.
«Χθες κατατέθηκε ηλεκτρονικά αίτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη στην ΑΔΑΕ με την οποία ζητείται:
1) Να χορηγηθεί πλήρες αντίγραφο του φακέλου της παρακολούθησης, που θα εξαχθεί από την Ομάδα Ελέγχου της Αρχής κατά τον διενεργούμενο έλεγχο στην ΕΥΠ και αμέσως μόλις αυτός περιέλθει στην ΑΔΑΕ.
2) Να χορηγηθεί αντίγραφο του μηνύματος που έλαβε η Αρχή και που περιέχει όλο το κείμενο της διάταξης που επιβάλλει την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του κ. Ανδρουλάκη, καθώς και της σχετικής αλληλογραφίας, όπως περιέχεται στο αρχείο εισαγγελικών διατάξεων άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών κατ' άρθρο 5 παρ. 4 του ν. 2225/1994 (όπως ισχύει), για το οποίο, σύμφωνα με την ως άνω διάταξη, ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ ενημερώνει «σε κάθε περίπτωση» τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή, όπως το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής εν προκειμένω» αναφέρει στην ανακοίνωση του το ΠΑΣΟΚ.
Όπως σημειώνεται στην αίτηση, «η άρνηση του πρώην και του νυν Διοικητή της ΕΥΠ καθώς και του πρώην Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού να παράσχουν ενημέρωση ενώπιον της Βουλής, διαμορφώνει μια πρωτόγνωρη σε βάρος των δικαιωμάτων του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κατάσταση κατά την οποία δεν πληροφορείται για ποιο λόγο παρακολουθήθηκε ώστε να ασκήσει πλήρως τα δικαιώματά του έναντι παντός ποινικά, πειθαρχικά και αστικά υπευθύνου. Επιπλέον δεν δύναται να αμυνθεί μπροστά σε κυβερνητικές ή άλλες διαρροές ανυπόστατων φημών».

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι υποκλοπές

Την ίδια ώρα, το ζήτημα των υποκλοπών θα απασχολήσει σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς τρεις Έλληνες δημοσιογράφοι θα καταθέσουν στην Επιτροπή του Ευρωκοινοβούλιου που ερευνά τις υποκλοπές (PEGA).
Πρόκειται για τον Θανάση Κουκάκη δημοσιογράφο που έχει καταγγείλει την παρακολούθησή του με το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator, τον  Σταύρο Μαλιχούδη, δημοσιογράφο που έχει καταγγείλει την παρακολούθησή του και την Ελίζα Τριανταφύλλου, ερευνήτρια δημοσιογράφο (Inside Story).
Στη συνέχεια, θα καταθέσουν οι Αθανάσιος Σταβέρης, Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Πάνος Αλεξανδρής, Γενικός Γραμματέας Δικαιοσύνης & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Υπουργείο Δικαιοσύνης και Χρήστος Ράμμος, Πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης