Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βουλή: Σφοδρή σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα για τις υποκλοπές – Τα τρία κρίσιμα ερωτήματα

Βουλή: Σφοδρή σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα για τις υποκλοπές – Τα τρία κρίσιμα ερωτήματα
Στις 11:00 αρχίζει στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών
Σχετικά Άρθρα

Μια ολομέτωπη, σφοδρή σύγκρουση μεταξύ του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα αναμένεται σήμερα Παρασκευή 26/8 στη Βουλή κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση των πολιτικών αρχηγών με θέμα «τις παρακολουθήσεις από την υπαγόμενη στον πρωθυπουργό ΕΥΠ, πολιτικών του αντιπάλων και δημοσιογράφων».
Το θέμα των υποκλοπών έχει εκτοξεύσει πραγματικά στο κόκκινο το πολιτικό θερμόμετρο και η σημερινή συζήτηση εκτιμάται πως θα εξελιχθεί σε μια από τις σφοδρότερες αντιπαραθέσεις μεταξύ των κ.κ.Μητσοτάκη – Τσίπρα.
Υπενθυμίζεται πως η συζήτηση αυτή είναι προϊόν αιτήματος από τον κ.Τσίπρα προκειμένου να δοθούν απαντήσεις μετά τις αποκαλύψεις ότι στόχοι παρακολούθησης έγιναν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης και ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης.

Τι θα πει ο Μητσοτάκης

Πληροφορίες αναφέρουν πως στη σημερινή συζήτηση ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης δεν έχει καμία διάθεση να τηρήσει αμυντική στάση, ενώ θα παρουσιάσει πως έχει κινηθεί και πώς σκοπεύει να κινηθεί στο εξής η κυβέρνηση για να διαλευκάνει την υπόθεση.
Στο πλαίσιο αυτό θα επισημάνει ότι αυτός ήταν που άνοιξε το όλο ζήτημα με το που έγιναν γνωστές οι αποκαλύψεις, αποδεχόμενος τις παραιτήσεις του πρώην διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντος και του στενού του συνεργάτη Γρηγόρη Δημητριάδη, θα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις θεσμικές παρεμβάσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την περαιτέρω θωράκιση της ΕΥΠ ενώ εκτιμάται ότι θα περάσει και στην αντεπίθεση, καυτηριάζοντας τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι πολύ πιθανό ο πρωθυπουργός να τονίσει ότι πέρα από την ανάγκη διερεύνησης της υπόθεσης Ανδρουλάκη, θα πρέπει να διερευνηθεί ο τρόπος λειτουργίας της ΕΥΠ και τα προηγούμενα χρόνια, προκειμένου να αντιμετωπιστούν χρόνιες παθογένειες και να ληφθούν οι καλύτερες αποφάσεις για το μέλλον ενώ θα επισημάνει ότι η κυβέρνηση και οι κρατικές αρχές δε έχουν καμία σχέση με το Predator.

Η στάση Τσίπρα

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να προχωρήσει σε μια ολομέτωπη επίθεση κατά του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ότι με ευθύνη δική του ενορχηστρώθηκε το παρακράτος των παρακολουθήσεων.
Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να απευθύνει μια σειρά από ερωτήματα προς τον κ.Μητσοτάκη, όπως μεταξύ άλλων το «ποιος είναι ο «εθνικός λόγος» για τον οποίο παρακολουθούσαν τον Ν. Ανδρουλάκη;», «ποιοι άλλοι πολιτικοί, δημοσιογράφοι κ.ά. παρακολουθούνταν ή παρακολουθούνται;», εάν «χρησιμοποιεί η κυβέρνηση ή έχει «ενοικιάσει» υπηρεσίες ιδιωτικής εταιρείας που χρησιμοποιεί το Predator;
Ο κ.Τσίπρας θα επισημάνει πως έως σήμερα ο πρωθυπουργός δεν έχει δώσει πειστικές απαντήσεις για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, θα θέσει ερωτήματα και για τα μυστικά κονδύλια και τη διάθεση τους, όχι ενδεχομένως για το υπουργείο Εξωτερικών ή το Άμυνας αλλά για υπουργεία όπως το Πολιτικής Προστασίας, ενώ για ακόμα μια φορά θα επαναλάβει το αίτημά του για άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού και προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Αντιπολιτευτικά πυρά

Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο Ν. Ανδρουλάκης δεν θα είναι στα έδρανα της Βουλής καθώς δεν είναι βουλευτής και θα τον αντικαταστήσει ο επικεφαλής της ΚΟ Μιχάλης Κατρίνης.
Ωστόσο, ο κ.Ανδρουλάκης έδωσε το στίγμα της στάσης του κόμματος του κατά την χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έχει στήσει πλεκτάνη και καλώντας τον σήμερα από το βήμα της Βουλής να εξηγήσει δημόσια για ποιο λόγο τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ.
«Είναι πασιφανές ότι ένας παρακρατικός μηχανισμός κινούμενος από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ήθελε ένα ΠΑΣΟΚ σε ομηρία.
Ένα ΠΑΣΟΚ του χεριού της.
Το σχέδιό τους όμως απέτυχε.
Σας καλώ δημόσια να πείτε το λόγο της παρακολούθησής μου.
Αύριο οφείλετε να πείτε όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό» ανέφερε απευθυνόμενος στον κ.Μητσοτάκη ο κ.Ανδρουλάκης.
υθύνες στον πρωθυπουργό αναμένεται να καταλογίσουν και οι αρχηγοί των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης ενώ ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στις συνακροάσεις – υποκλοπές που έγιναν το 2016 στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό.

Τα κρίσιμα ερωτήματα

Στη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια τρία είναι τα βασικά ερωτήματα που θα τεθούν από την πλευρά της αντιπολίτευσης και τα οποία χρήζουν απάντησης.
Το πρώτο και κυριότερο είναι γιατί αποφασίστηκε η παρακολούθηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη. Ποιοι ήταν οι εθνικοί λόγοι ασφαλείας για τους οποίους ζητήθηκε η παρακολούθηση του κινητού του τηλεφώνου. Ο κ.Μητσοτάκης έχει πει πως αν το γνώριζε, δεν θα το επέτρεπε, αν έχει σημειώσει πως η παρακολούθηση είναι τυπικά νόμιμη.
Ένα δεύτερο ερώτημα είναι αν παρακολουθούνται άλλοι πολιτικοί ή δημοσιογράφοι, και αν ναι με ποια αιτιολογία. Ο νέος διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης, όταν ρωτήθηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αν παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί, φέρεται να απάντησε ότι «a priori κανείς δεν εξαιρείται».
Ένα τρίτο και κρίσιμο ερώτημα είναι τι γίνεται με το κακόβουλο λογισμικό predator.

Αίτημα ενημέρωσης

Υπενθυμίζεται πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν ζητήσει πριν από τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, να ενημερωθεί η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας από τον νέο διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη, τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα, την αρμόδια για την ΕΥΠ εισαγγελέα εφετών Βασιλική Βλάχου, τον μέχρι πρότινος Γενικό Γραμματέα του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο, μετά και την ακρόαση του νέου διοικητή του ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη, στο πλαίσιο διατύπωσης γνώμης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τον διορισμό του, κατά την οποία ο κ. Δεμίρης φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με κόμματα της αντιπολίτευσης, ότι «ουδείς εξαιρείται a priori», από παρακολουθήσεις.
Μετά τη σημερινή συζήτηση, θα ακολουθήσει την ερχόμενη Δευτέρα 29/8 η κρίση της Βουλής επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής και ενώ εκκρεμεί και απόφαση της Επιτροπής Θεσμών για το πότε και το πώς θα κινηθεί και εκείνη από τη δική της πλευρά.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης