Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σε πανικό, το Μαξίμου - Επιχείρηση στοχοποίησης της Ρωσίας για τις υποκλοπές - Χάνει το διεθνές έρεισμα ο Μητσοτάκης

Σε πανικό, το Μαξίμου - Επιχείρηση στοχοποίησης της Ρωσίας για τις υποκλοπές - Χάνει το διεθνές έρεισμα ο Μητσοτάκης
«Στενός συνεργάτης» του πρωθυπουργού μιλώντας στους Financial Times έκανε έμμεση αναφορά στη Ρωσία μετά την στάση της Ελλάδας στην εισβολή στην Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα
(upd 2) Οι υποκλοπές έχουν προκαλέσει πανικό στο Μέγαρο Μαξίμου, κι αυτό το αποδεικνύουν οι σπασμωδικές κινήσεις της κυβέρνησης σε κάθε αποκάλυψη σχετικά με το θέμα. Μάλιστα, το γεγονός ότι στο γαϊτανάκι των αποκαλύψεων έχουν μπει και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης -μέσα που μέχρι πρότινος εκθείαζαν την ελληνική κυβέρνηση για τις ενέργειες της σχετικά με την πανδημία ή την έξοδο από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας- είναι κάτι που έχει φέρει σε δυσχερή θέση το Μέγαρο Μαξίμου.
Είναι προφανές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χάσει το διεθνές έρεισμα... Οι προσπάθειες, όμως, στοχοποίησης των δημοσιογράφων που προβαίνουν σε αποκαλύψεις -δυσάρεστες για την κυβέρνηση- δεν βοηθούν κανένα... Αντιθέτως φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα... Κι αυτό διότι μοιάζουν με κινήσεις μιας κυβέρνησης που αρνείται να δώσει σαφείς απαντήσεις, για κινήσεις μιας κυβέρνησης που προσπαθεί να κερδίσει χρόνο αλλά και για κινήσεις μιας κυβέρνησης που προσπαθεί να συγκαλύψει καταστάσεις και γεγονότα. Είναι δυνατόν να πιστεύει κάποιος, πως όλοι οι δημοσιογράφοι διεθνών μέσων ενημέρωσης, οι οποίοι αρθρογραφούν κατά της κυβέρνησης είναι… σχετιζόμενοι με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ; Είναι δυνατόν να πιστεύει κάποιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ελέγχει τα διεθνή μέσα ενημέρωσης; Δηλ. οι New York Times ή το Politico είναι μέσα ενημέρωσης που δέχονται υποδείξεις για τα δημοσιεύματα τους;

Στοχοποίηση και της Ρωσίας

Ωστόσο, μετά τη στοχοποίηση των δημοσιογράφων, η κυβέρνηση βάζει στο παιχνίδι και τη… Ρωσία. Ειδικότερα, σε δημοσίευμα των Financial Times με τίτλο «Οι ελληνικές υποθέσεις υποκλοπών προκαλούν καύσωνα στον Μητσοτάκη», στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού βάζει στο κάδρο τη Ρωσία… Ειδικότερα, σχολιάζοντας την αναφορά του πρωθυπουργού σε «σκοτεινές δυνάμεις» που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα, «πρόσωπο κοντά στον Μητσοτάκη είπε ότι αυτό (σσ. η αφορά περί "σκοτεινών δυνάμεων") ήταν υπαινιγμός για τη Ρωσία, μετά την αντίθεση της Ελλάδας για την εισβολή στην Ουκρανία.
"Δεν μπορεί να είναι απλή σύμπτωση ότι τους τελευταίους μήνες έχουμε δει απόπειρες αποσταθεροποίησης μιας σειράς ευρωπαϊκών χωρών... με άμεσους και έμμεσους τρόπους", είπε ο ίδιος».
FT.JPG
Αξίζει να σημειωθεί ότι το δημοσίευμα των Financial Times ακολούθησε εκείνα των New York Times και Politico, που προκάλεσαν σεισμό στην κυβέρνηση.
Αφενός η NYT έκαναν λόγο για «σήψη στην καρδιά της Ελλάδας που είναι πλέον ορατή σε όλους» και αφετέρου, το Politico αποκάλυψε την επιστολή της Ελλάδας στην Κομισιόν και με την οποία -στην ουσία- καλούσε τις Βρυξέλλες να μην ασχολούνται.
Ωστόσο, έχουν προηγηθεί κι άλλα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπου που αποδεικνύουν μια αλλαγή κλίματος στο εξωτερικό όσον αφορά την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής:
  • La Repubblica: «Το ελληνικό Watergate πνίγει τον Μητσοτάκη». η Ιταλική εφημερίδα έχει αναφέρει: «Έφτασε η πιο σκοτεινή ώρα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, που παινευόταν επί χρόνια στην Ευρώπη ως το συντηρητικό παιδί - θαύμα, εμφανίστηκε χθες στην τηλεόραση με θλιβερό ύφος, περιχαρακωμένος πίσω από τον τελευταίο λεπτό τοίχο που τον χωρίζει πλέον από την παραίτησή του: “Δεν ήξερα τίποτα γι’ αυτό”».
  • Politico: «Πώς η Ελλάδα κατέληξε η χειρότερη χώρα της Ε.Ε. στην ελευθερία του Τύπου»
  • Guardian: «Ένα σκάνδαλο που ανακαλεί τις πιο σκληρές μέρες της δικτατορίας». Η βρετανική εφημερίδα χαρακτηρίζει τις υποκλοπές ως «Watergate της Ελλάδας».
  • Le Monde: «Aναταράξεις στην κυβέρνηση Μητσοτάκη από σκάνδαλο υποκλοπών»,
  • BBC: «Οι κατηγορίες περί παρακολουθήσεων αυξάνουν την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση»
  • New York Times: «Σκάνδαλο που θυμίζει τη στρατιωτική δικτατορία στην Ελλάδα»

Συγνώμη με... αστερίσκους από Οικονόμου σε Σταμούλη - Αιχμές για προσωπικές εκτιμήσεις και ανακριβή γεγονότα

Μισή... συγνώμη συνοδευόμενη από πολλούς αστερίσκους ζήτησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σχετικά με τις αιχμές που εκτόξευσε περί σχέσεων της δημοσιογράφου του Politico, Νεκταρίας Σταμούλη, με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Ειδικότερα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε -αρχικά- ότι ήταν η δήλωση ελέχθη «καθ' υπερβολή και θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί». Στη συνέχεια, ωστόσο, συνέχισε στο ίδιο μοτίβο απαξίωσης κάνοντας λόγο για «προσωπικές εκτιμήσεις» και «ανακριβή γεγονότα», λέγοντας χαρακτηριστικά: «εδώ και αρκετό καιρό δεν διαχωρίζει στα κείμενά της τις προσωπικές της εκτιμήσεις, τις οποίες και προφανώς δικαιούται να έχει από γεγονότα που αρκετές φορές όπως αναδεικνύεται είναι ανακριβή, όπως συνέβη και πρόσφατα».

O σχολιασμός Οικονόμου για το δημοσίευμα του Politico

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στο περιβόητο δημοσίευμα του Politico και υποστήριξε ότι η ιστοσελίδα προχώρησε σήμερα σε μερική ανασκευή του χθεσινού δημοσιεύματος. Συγκεκριμένα, υποστήριξε:
«1. Στο χθεσινό δημοσίευμα αναφερόταν στην παραίτηση του διοικητή της ΕΥΠ για "παράνομες παρακολουθήσεις του Ν. Ανδρουλάκη, (βουλευτών και δημοσιογράφων)".
Σήμερα ανακαλεί διευκρινίζοντας ότι η παραίτηση του πρώην διοικητή της ΕΥΠ και του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού συνδέονται με "νόμιμη παρακολούθηση" (του Ν. Ανδρουλάκη) που η Αθήνα χαρακτήρισε λανθασμένη. Η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη, γράφει το Politico, "διενεργήθηκε νομίμως από την
ΕΥΠ".
2. Μετά την επιλεκτική διαρροή σημείων της απάντησης της 2ας Αυγούστου του Έλληνα Μόνιμου Αντιπροσώπου στην Κομισιόν μέσω της οποίας χθες το Playbook παρουσίαζε μια εντελώς στρεβλή αντίληψη του γράμματος και του πνεύματος της επιστολής, αποσιωπώντας το περιεχόμενό της που αφορούσε την ουσία και όχι τις εντυπώσεις, σήμερα αναφέρεται στη δημοσιοποίηση από την κυβέρνηση του συνόλου της επιστολής. Σημειώνει χαρακτηριστικά: "Η κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση με το λογισμικό Predator και λέει ότι παραμένει στη διάθεση της Επιτροπής για τον έλεγχο και την εξακρίβωση των στοιχείων".
Αυτό, αφού χθες, η ίδια στήλη του Politico, προχωρούσε με βάση την επιλεκτική διαρροή σημείων σε ένα αυθαίρετο συμπέρασμα που δεν προκύπτει από την επιστολή ότι η Αθήνα περίπου ένιψε τας χείρας της και χρεώνει τα πάντα σε όσα γράφουν διάφορα Μέσα Ενημέρωσης.
3. Χθες - και όλο το προηγούμενο διάστημα - το Politico θόλωσε τη γραμμή ανάμεσα σε δύο διαφορετικές υποθέσεις: τα κακόβουλα λογισμικά και τις νόμιμες παρακολουθήσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας. Σήμερα παρουσιάζει καθαρά τη θέση μας ότι η Κυβέρνηση αρνείται κάθε εμπλοκή με τα Predator και όλα τα υπόλοιπα τα κακόβουλα λογισμικά».

Η στάση της Κομισιόν για τις υποκλοπές στην Ελλάδα

Την ίδια στιγμή, η Κομισιόν έχει εμφανιστεί ιδιαίτερα αιχμηρή όσον αφορά τις παρακολουθήσεις κινητών τηλεφώνων στην Ελλάδα.
«Οποιαδήποτε προσπάθεια υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας για παράνομη πρόσβαση σε δεδομένα πολιτών, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων, εάν επιβεβαιωθεί, είναι απαράδεκτη» είχε αναφέρει στις 9 Αυγούστου η αρμόδια εκπρόσωπος της Κομισιόν, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις των κινητών τηλεφώνων του ευρωβουλευτή και προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, και του δημοσιογράφου, Θανάση Κουκάκη.
Σημείωσε, δε, πως «τα κράτη μέλη είναι αρμόδια να προστατεύουν την εθνική τους ασφάλεια και πρέπει να επιβλέπουν και να ελέγχουν τις υπηρεσίες ασφαλείας τους για να διασφαλίζουν ότι γίνονται σεβαστά πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα. Απολύτως σημαντική είναι επίσης η διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, της δημοσιογραφίας, της ασφάλειας και της ελευθερίας της έκφρασης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης