Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αντιπερισπασμός Μαξίμου: Στρατηγική διάχυσης ευθυνών για τις υποκλοπές και μεγάλο πακέτο ΔΕΘ...στην σκιά των Νew York Times

Αντιπερισπασμός Μαξίμου: Στρατηγική διάχυσης ευθυνών για τις υποκλοπές και μεγάλο πακέτο ΔΕΘ...στην σκιά των Νew York Times
Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι τις επόμενες μέρες η πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή για το θέμα των υποκλοπών που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ και θα συνυπογράψει και ο ΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά Άρθρα

Mε τη μέθοδο του damage control και της μεγάλης παροχολογίας προσπαθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να διαχειριστεί το πολύ μεγάλο μέτωπο για το ζήτημα των υποκλοπών που έχει δημιουργηθεί εναντίον της από την αντιπολίτευση, τους συνταγματολόγους, από τον εγχώριο Τύπο και εσχάτως από τον διεθνή Τύπο με αιχμή το άρθρο του Alexander Clapp στους Νew York Times.

Περιμένουν μπούμερανγκ πολιτικό κόστος για ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι τις επόμενες μέρες η πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή για το θέμα των υποκλοπών που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ και θα συνυπογράψει και ο ΣΥΡΙΖΑ, θα γυρίσει μπούμερανγκ καθώς η πρόταση της ΝΔ για τη διερεύνηση περιπτώσεων υποκλοπών σε βάθος δεκαετίας βρίσκει σύμφωνη τη λοιπή αντιπολίτευση, δηλαδή το ΜΕΡΑ 25, το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση.
Την Δευτέρα 29.8 θα συζητηθεί, εξαρχής, στη Βουλή η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη.

Συμφέρει τη ΝΔ η αντιπαράθεση με το ΣΥΡΙΖΑ και όχι απευθείας με το ΠΑΣΟΚ

Στο στρατηγείο του Μαξίμου θεωρούν ότι και μόνο ότι η υπόθεση θα συζητηθεί στην Βουλή, όπου δεν θα μπορεί να είναι παρόντας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ως ευρωβουλευτής, είναι καταλυτική για να «αδυνατίσει» την δυναμική της πρότασης.
Σε αυτή τη φάση, είναι ξεκάθαρο ότι την ευνοεί να εξελιχθεί ένα δίπολο αντιπαράθεσης ανάμεσα στη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ καθώς είναι προφανές ότι και η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να έχει «σκελετούς» στις ντουλάπες της. Άλλωστε, την Τετάρτη 31/8 η έναρξη των εργασιών της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την εξέταση της ίδιας υπόθεσης αλλά και για την διερεύνηση των καταγγελιών του ΚΚΕ που αφορούν συνακροάσεις την περίοδο 2016.

Ευκαιρία για αντιπολιτευτική τόνωση στον ΣΥΡΙΖΑ οι υποκλοπές- Στο μενού και πρόταση δυσπιστίας

Αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ ευνοεί αυτή η συγκυρία διότι είναι προφανές ότι καρπώνεται έστω και μέρος της δυσαρέσκειας που υπάρχει στο πολιτικό χώρο για το θεσμικό ζήτημα των υποκλοπών, ζήτημα που έχει ανακινήσει ένας «αντίπαλος» του Τσίπρα που «ψαρεύει» στον ίδιο χώρο, δηλαδή της Κεντροαριστεράς, ο Νίκος Ανδρουλάκης. Δεν είναι τυχαία η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που έλεγε ότι «η επιλογή Μητσοτάκη είναι μία στείρα αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ με στόχο τελικά την συγκάλυψη». Άλλωστε, η υπόθεση των υποκλοπών μπορεί να «αναστήσει» αντιπολιτευτικά τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος συζητάει με τα υψηλά ιστάμενα στελέχη του κόμματος ακόμα και την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Αλλαγή ατζέντας τον Σεπτέμβρη με πακέτο μέτρων – Οι 3 παράγοντες για πακέτο-γίγας

Παράλληλα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μία αλλαγή της πολιτικής ατζέντας αφού ήδη έχει ανακοινωθεί μία νέα επιδότηση των λογαριασμών του Σεπτεμβρίου ύψους 2 δις ευρώ αλλά και ενός μεγάλου πακέτου που θα περιλαμβάνεται στο κύριο κορμό των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πακέτο αυτό θα έχει την αβάντα της καλής ροής των φορολογικών εσόδων, των αυξημένων εσόδων από τον τουρισμό αλλά και το ύψος της ανάπτυξης για το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Τι θα περιλαμβάνει το πακέτο ΔΕΘ πολλών δις ευρώ

Το πακέτο της ΔΕΘ θα περιλαμβάνει: επιταγή ακρίβειας για τα χαμηλά στρώματα, fuel pass 3 για Οκτώβριο-Δεκέμβριο, συνέχιση επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος, αύξηση συντάξεων 6-7% στις κύριες συντάξεις (όσοι δεν έχουν προσωπική διαφορά), αύξηση κατώτατου μισθού στο ύψος των 751 ευρώ, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος (το οποίο θα ισχύσει για τις δηλώσεις ελ. επαγγελματιών του 2023) και το πιθανότερο είναι η πλήρης κάλυψη όλων των συνταξιούχων με αναδρομικά (ακόμα και αυτών που δεν έχουν κάνει προσφυγή). Επίσης, θα ανακοινωθεί και η νέα στεγαστική πολιτική για τους νέους.

Aντιδράσεις για την μεγάλη επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης – Εκφράζονται φόβοι εκτροχιασμού

Ωστόσο, η μεγάλη παροχολογία της κυβέρνησης έχει φέρει οικονομολόγους και καθηγητές σε ευθεία σύγκρουση. Πιο δυναμική είναι η σκληρή κριτική του Μάνου Ματσαγγάνη ο οποίος κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με την επιδότησή της για την ενεργειακή κρίση που ισοδυναμεί με 1% του ΑΕΠ κάθε μήνα, ουσιαστικά η Ελλάδα σπρώχνεται σε ένα νέο δημοσιονομικό εκτροχιασμό υποστηρίζοντας ότι θα είναι πρωτοφανές να συμβεί νέος εκτροχιασμός μέσα σε μιάμιση δεκαετία. Ο Μάνος Ματσαγγάνης, δεν είναι τυχαίο πρόσωπο. Είναι ιδρυτής της Ομάδας Ανάλυσης Δημόσιας Πολιτικής, υπήρξε σύμβουλος κυβερνήσεων στα χρόνια των μνημονίων.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης