Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οικονόμου: Τηρήθηκαν όλα τα επιχειρησιακά πρωτόκολλα από την πρώτη στιγμή του δυστυχήματος Antonov

Οικονόμου: Τηρήθηκαν όλα τα επιχειρησιακά πρωτόκολλα από την πρώτη στιγμή του δυστυχήματος Antonov
"Ο κ. Τσίπρας συνεχίζει στην τροχιά ανευθυνότητας αλλά και της ψευδολογίας", σύμφωνα με τον Γ. Οικονόμου

«Η Κυβέρνηση εκλήθη να διαχειριστεί άλλη δύσκολη υπόθεση, με την πτώση του αεροσκάφους Antonov» και «από την πρώτη στιγμή ακολουθήθηκαν όλα τα σχετικά πρωτόκολλα, ενώ το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου.
Ο κ. Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στη συντριβή του αεροσκάφους στην Καβάλα, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «η περιοχή αποκλείστηκε άμεσα και δημιουργήθηκε περίμετρος ασφαλείας, ενώ οι κάτοικοι των οικισμών μετά το δυστύχημα ειδοποιήθηκαν με μήνυμα μέσω του 112 προκειμένου να λάβουν τα αναγκαία μέτρα προστασίας».
Πρόσθεσε ότι όλες οι έρευνες πραγματοποιούνται σε συνεργασία με δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού και την Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, από την πρώτη στιγμή ακολουθήθηκαν όλα τα σχετικά πρωτόκολλα, ενώ το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία. Ήδη έχουν περισυλλεγεί οι σοροί του πληρώματος και έχει ξεκινήσει η περισυλλογή των πυρομαχικών που διασκορπίστηκαν στο σημείο της συντριβής.
Υπενθύμισε ότι χθες, ύστερα από εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια, ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Βελιγράδι πραγματοποίησε διάβημα αναφορικά με την ανάγκη πρότερης ενημέρωσης της ελληνικής πλευράς από την σερβική για την φύση του φορτίου του αεροσκάφους. Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε διάβημα για το ίδιο θέμα στον Ουκρανό Πρέσβη στην Αθήνα.

Εθνική Αρχή Διαφάνειας

«Στα τρία χρόνια που έχει την ευθύνη για την διακυβέρνηση του τόπου η κυβέρνηση μας, έχει αναπτύξει μια συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια για την εμπέδωση της διαφάνειας και της λογοδοσίας στην Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Οικονόμου αναφερόμενος στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας.
«Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στην έρευνα του ευρωβαρόμετρου για τη διαφθορά που δημοσιεύτηκε πρόσφατα (Τετάρτη 13 Ιουλίου) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας αναγνωρίζεται ως ο εξειδικευμένος θεσμός κατά της διαφθοράς τον οποίο οι πολίτες και οι επιχειρήσεις εμπιστεύονται για να καταγγείλουν διάφορες υποθέσεις διαφθοράς», συμπλήρωσε.
«Η σχετική βαθμολογία της χώρας από το 2019 βελτιώθηκε κατά 13 μονάδες, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από όλες τις χώρες της Ε.Ε., γεγονός που αποδεικνύει την αναγκαιότητα του θεσμού, αλλά και τη σημαντική δουλειά που έχει επιτελέσει η Αρχή τα τελευταία 3 χρόνια», πρόσθεσε και συνεχάρη εκ μέρους της κυβέρνησης, τον πρώην επικεφαλής τον κ. Μπίνη για τα νέα καθήκοντα που αναλαμβάνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μια αναβάθμιση που συνιστά και επιτυχία για όλη την χώρα μας.

Η κλιματική κρίση χτυπά με καύσωνα και δασικές πυρκαγιές μεγάλο μέρος της Ευρώπης

Περαιτέρω, αναφερόμενος στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, τόνισε πως έχουμε ακόμη μπροστά μας δύσκολο Καλοκαίρι, γεγονός που επιβάλλει διαρκή επαγρύπνηση για να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή πρόληψη, να αποτρέψουμε τα χειρότερα και να περιορίσουμε τις ζημιές από όσες φωτιές ξεσπάσουν, προτάσσοντας πάντα την προστασία της ανθρώπινης ζωής.
«Για δεύτερο συνεχόμενο Καλοκαίρι, οι εικόνες που έρχονται από μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες αναδεικνύουν τις τραγικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης, της οποίας οι επιπτώσεις είναι πια δραματικές. Δύο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της κλιματικής κρίσης και φέτος το Καλοκαίρι: Παρατεταμένος καύσωνας -με θερμοκρασίες που φτάνουν τους 45 βαθμούς Κελσίου- σε μεγάλο τμήμα της Ευρώπης, και εκατοντάδες φωτιές που προκαλούν δυστυχώς τεράστιες καταστροφές σε πολλές χώρες, κυρίως την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Κροατία και τη Γαλλία», ανέφερε.
Για τον μεγάλο αριθμό πυρκαγιών στη χώρα μας, τόνισε πως οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα πριν λάβουν μεγάλες διαστάσεις. «Μόνο το τελευταίο 24ωρο είχαμε 73 δασικές πυρκαγιές με τις περισσότερες να αντιμετωπίζονται άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο. Γεγονός που αποτελεί ένα δείγμα της τεράστιας προσπάθειας που έγινε όλο τον Χειμώνα για να διαχειριστούμε την θερινή ένταση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης», είπε χαρακτηριστικά.

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκλεισε την εισαγωγική του τοποθέτηση εξαπολύοντας επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Πρόεδρό του Α. Τσίπρα για την στάση και τις δηλώσεις τους τόσο στο θέμα του Power Pass, όσο και στην υπόθεση Λιγνάδη.
«Δυστυχώς ο κ. Τσίπρας συνεχίζει στην τροχιά ανευθυνότητας αλλά και της ψευδολογίας» είπε αναφερόμενος στο Power Pass, προσθέτοντας ότι συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση έταξε 600 ευρώ σε κάθε φορολογούμενο. «Τον προκαλούμε να αναφέρει έστω μια δήλωση του πρωθυπουργού ή κυβερνητικού στελέχους που να λέει ότι θα δοθούν 600 ευρώ σε κάθε φορολογούμενο. Αν δεν το πράξει, θα αποδειχθεί για πολλοστή φορά η πολιτική του απάτη», ανέφερε ο κ. Οικονόμου, εξηγώντας ότι από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η απόφαση για την επιστροφή του 60% των αυξήσεων που πλήρωσε ο καθένας, ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε να αμφισβητεί το μέτρο λέγοντας πως δεν βγαίνει ο λογαριασμός για 600 ευρώ στον καθένα. «Ήξερε ότι ψευδόταν και το ίδιο κάνει και τώρα» συμπλήρωσε.
Για την υπόθεση Λιγνάδη, αφού σημείωσε ότι το ζήτημα απασχολεί έντονα την κοινωνία, πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα γίνεται απόπειρα στυγνής πολιτικής εκμετάλλευσης. «Υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση από τον δικαιολογημένο προβληματισμό της κοινωνίας μέχρι την οργανωμένη απόπειρα απαξίωσης της δικαιοσύνης» σημείωσε και συνέχισε λέγοντας ότι γίνεται κατανοητός ο προβληματισμός και τα ερωτηματικά των πολιτών αλλά η συμπεριφορά πολιτικών και κομμάτων αποτελεί αντιδημοκρατική και χυδαία συμπεριφορά.
Μάλιστα, εξήγησε ότι η υπόθεση έχει τρεις διαστάσεις.
«Η Δικαιοσύνη αποφάσισε βάσει του ποινικού κώδικα του νόμου 3904 του 2010 που ίσχυε και επί ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Εάν η δικαιοσύνη είχε τη δυνατότητα να κρίνει την υπόθεση βάσει των αλλαγών που έγιναν στον ποινικό κώδικα που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ από το Νοέμβριο 2021 η ποινή που θα επιβαλλόταν θα ήταν ισόβια άρα δεν θα υπήρχε δυνατότητα αναστολής εκτέλεσης και αποφυλάκισης», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Εξήγησε ότι με τον ποινικό κώδικα που ίσχυε από το 2010 η ποινή του βιασμού τιμωρείτο με 5-20 χρόνια, με τον ποινικό κώδικα που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, το αδίκημα έγινε 5-15 χρόνια, ενώ η ΝΔ τροποποίησε δυο φορές τον ποινικό κώδικα. Και από Νοέμβριο 2021 σε περίπτωση ομαδικού βιασμού ή βιασμού που οδηγούσε σε θάνατο ήταν ισόβια κάθειρξη, ενώ για βιασμό ανήλικου η προβλεπόμενη ποινή είναι αποκλειστικά ισόβια κάθειρξη.
Η δεύτερη διάσταση είναι θεσμική, συνέχισε ο κ. Οικονόμου και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «οι δικαστές, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, υπόκεινται μόνο στο Σύνταγμα και τους νόμους και απολαμβάνουν λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία. Η νομοθετική εξουσία είναι διακριτή και ασκείται από τη Βουλή των Ελλήνων, η οποία ψηφίζει τους νόμους. Συνεπώς, αν θέλουμε να έχουμε μια δημοκρατική και φιλελεύθερη Πολιτεία, οφείλουμε να σεβόμαστε την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και να την προστατεύουμε».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί απέναντι στη Δικαιοσύνη έχει μια στάση α λα καρτ. Λειτουργεί αντιθεσμικά και καιροσκοπικά» και «η τακτική αυτή συνάδει με ολοκληρωτικές αρχές και μεθοδεύσεις, οι οποίες είναι αντίθετες προς τη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να χρησιμοποιήσει την Δικαιοσύνη ως εργαλείο της πολιτικής του επικράτησης. Την αντιμετωπίζει ως ένα ακόμα «αρμό της εξουσίας», όχι ως πυλώνα της Δημοκρατίας και της ελευθερίας. Ίσως γιατί δεν μπορεί να συγχωρήσει στην ελληνική Δικαιοσύνη ότι όρθωσε το ανάστημά της και δεν επέτρεψε στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, την περίοδο 2015-19, να αλώσει τους θεσμούς, να δηλητηριάσει την πολιτική ζωή και να μετατρέψει την Ελλάδα σε λατινό-αμερικάνικη μπανανία» είπε συνεχίζοντας ο κ. Οικονόμου.
Ξεκαθάρισε ότι «η Κυβέρνηση σέβεται και ενισχύει έμπρακτα και απόλυτα την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, τιμώντας παράλληλα το έργο των λειτουργών της»
Αναφερόμενος στην «τρίτη διάσταση» του θέματος, είπε πως αυτή είναι πολιτική και ηθική και ο ΣΥΡΙΖΑ «προσπαθεί, άμεσα και έμμεσα, να πείσει την ελληνική κοινωνία ότι η υπόθεση Λιγνάδη έχει πολιτικές διαστάσεις. Αφέθηκε ελεύθερος είπε ο κ. Τσίπρας γιατί είναι κολλητός της εξουσίας. Το μόνο πολιτικό ίχνος στην υπόθεση Λιγνάδη είναι η αχρεία απόπειρα του ΣΥΡΙΖΑ να καταστήσει μια ποινική υπόθεση πολιτικό ζήτημα».
«Η στάση μας απέναντι στα εγκλήματα αυτά είναι καθαρή, απόλυτη και κρυστάλλινη. Είναι καθαρή και απόλυτη, ανεξαρτήτως αν ο ένοχος βιασμού ή κακοποιητικής συμπεριφοράς είναι σκηνοθέτης, ντράμερ, παρουσιαστής σατυρικής εκπομπής, αλλοδαπός ή Έλληνας, επώνυμος ή ανώνυμος. Και αυτή πρέπει να είναι η στάση όλων. Γιατί δεν είναι θέμα πολιτικής ή ιδεολογίας. Είναι θέμα ανθρωπιάς. Και σε αυτή μας τη στάση δεν μείναμε στα λόγια. Από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μας παλέψαμε να σπάσει το απόστημα της κακοποίησης, της ενδοοικογενειακής βίας, των καταπατήσεων ή υστερήσεων σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και πετύχαμε πολλά, τραβώντας το παραπέτασμα σιωπής που είχε υψωθεί επί δεκαετίες. Πάντοτε όμως με σεβασμό στη Δικαιοσύνη, στα ανθρώπινα δικαιώματα, στις διεθνείς συμβάσεις. Γιατί ο άλλος δρόμος, του φτηνού εντυπωσιασμού, της ρωμαϊκής αρένας και των λαϊκών δικαστηρίων και ιδίως της χυδαιότητας είναι δρόμος αδιέξοδος και οδηγεί την κοινωνία και τη Δημοκρατία σε βαθύ γκρεμό», κατέληξε.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης