Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σκρέκας (υπ.Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Σε δύο άξονες το εθνικό σχέδιο εάν διακοπεί πλήρως το ρωσικό φυσικό αέριο

Σκρέκας (υπ.Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Σε δύο άξονες το εθνικό σχέδιο εάν διακοπεί πλήρως το ρωσικό φυσικό αέριο
Υγροποιημένο φυσικό αέριο, περισσότερο diesel και λιγνίτης η απάντηση της Ελλάδας
Σχετικά Άρθρα

Σε δύο άξονες βασίζεται το εθνικό σχέδιο για την επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος σε περίπτωση που η Ρωσία διακόψει τελείως την παροχή φυσικού αερίου, όπως είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας.
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κ.Σκρέκας είπε πως «η αβεβαιότητα που προκλήθηκε από το κλείσιμο του βόρειου διαδρόμου Νord Stream 1, έπρεπε να συνυπολογιστεί».
«Εάν η λειτουργία επανέλθει μετά από δεκαήμερο συντήρησης, η τιμή του φυσικού αερίου θα είναι πτωτική, εάν όμως εργαλειοποιηθεί από τον Ρώσο πρόεδρο τότε η Ευρώπη θα απειληθεί, όπως είπε και ο Γερμανός καγκελάριος» υποστήριξε ο κ.Σκρέκας.

Το σχέδιο

Σύμφωνα με τον υπουργό, το εθνικό σχέδιο παρέμβασης έχει δύο άξονες, την επάρκεια και τις προσιτές τιμές, ενώ σημείωσε πως δεν θα μείνουν χωρίς στήριξη τα νοικοκυριά τον χειμώνα.
Όπως είπε, για την αντικατάσταση του φυσικού αερίου που κατά 40% με 50% προέρχεται από τη Ρωσία, υπάρχει πρόβλεψη για μεταφορά υγροποιημένου LNG σε χρόνο ρεκόρ με δύο πλοία ταυτόχρονα στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ.Σκρέκα, περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο θα μπορούσε να έρθει με αντίστροφη ροή μέσω του αγωγού TAP από την Ιταλία με την οποία υπάρχουν ήδη διεργασίες για αποθήκευση μεγάλης ποσότητας.
«Παράλληλα με την πρόβλεψη για χρήση περισσότερου ντίζελ είναι και η «επιστροφή στο λιγνίτη».
Τα τρία τελευταία χρόνια η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε με 5.000 μεγαβάτ νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να γλιτώσουμε εισαγωγές πάνω από 1,7 δισεκατομμυρίου σε φυσικό αέριο» υποστήριξε ο κ.Σκρέκας, υποστηρίζοντας πως η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη σήμερα είναι φθηνότερη αλλά όχι εάν πέσουν οι τιμές του φυσικού αερίου, καθώς επιβαρύνεται από τον φόρο άνθρακα.

Οι καταναλωτές θα ξέρουν τιμή ρεύματος και επιδότηση

«Από 1η Αυγούστου σταματά ο μαθηματικός τύπος που διαμόρφωνε την τιμή μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής.
Οι προμηθευτές υποχρεώνονται να δηλώνουν ποια θα είναι η τιμή χρέωσης κάθε μήνα και μετά το κράτος θα ανακοινώνει την επιδότηση, ενώ δίνεται η δυνατότητα αλλαγής παρόχου αζημίως.
Θέλαμε να διασφαλίσουμε ότι οι καταναλωτές θα ξέρουν τιμή ρεύματος και επιδότηση», ανέφερε ο υπουργός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης