Τελευταία Νέα
Πολιτική

Προεκλογική κόντρα - Μητσοτάκης: Τέλος η εισφορά αλληλεγγύης, ξεπαγώνουν οι συντάξεις - Τσίπρας: Η κοινωνία δεν σας αντέχει

Προεκλογική κόντρα - Μητσοτάκης: Τέλος η εισφορά αλληλεγγύης, ξεπαγώνουν οι συντάξεις - Τσίπρας: Η κοινωνία δεν σας αντέχει
O Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε το αίτημα για πρόωρες εκλογές σχολίαζοντας ότι «ο ελληνικός λαός δεν σας αντέχει άλλο»
Σχετικά Άρθρα

(upd) Σε προεκλογικούς τόνους ήταν η κόντρα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της για την κοινωνική πολιτική.
Αρχικά, ο κ. Μητσοτάκης εστίασε την ομιλία του στα γεγονότα του 2015 προχωρώντας σε έναν απολογισμού του κυβερνητικού έργου εστιάζοντας στις παρεμβάσεις όσον αφορά τους εργαζόμενους, αλλά και στη μείωση της ανεργίας και των φόρων. Επίσης, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και το «ξεπάγωμα» των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2023.
Πάντως, κατά τη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός απέρριψε τα σενάρια πρόωρης προσφυγής στις κάλπες τονίζοντας πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη δουλειά τους.
Στη συνέχεια στο βήμα της Βουλής ανέβηκε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ζήτησε τη διεξαγωγή των εκλογών τον Σεπτέμβριο, κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητήσει συγνώμη για το θέμα της Novartis, ενώ σχολίασε ότι ο πρωθυπουργός «ντύθηκε» ΚΚΕ...

Βέλη Μητσοτάκη σε Τσίπρα για το 2015

Ο πρωθυπουργός άρχισε την ομιλία του εκτοξεύοντας τα βέλη του κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα για τα γεγονότα του 2015 (στο δημοψήφισμα και στο κλείσιμο των τραπεζών), ενώ στη συνέχεια προχώρησε σε απολογισμό του κυβερνητικού έργου, εστιάζοντας στα μέτρα για τη στήριξη των εργαζόμενων. Αναφερόμενος, δε, στην περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «τετραετία ψεύδους και ψευδαισθήσεων με κλειστές τράπεζες και δημοψήφισμα, φέρνοντας τη χώρα ένα βήμα πριν από τον γκρεμό σαν χθες πριν από 7 χρόνια». Πολλές φορές, εξάλλου, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη φράση «έπρεπε να έρθει κεντροδεξιά κυβέρνηση για να το κάνει αυτό» απευθυνόμενος τόσο στον Αλέξη Τσίπρα όσο και στον Δημήτρη Κουτσούμπα.
Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στη διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού, στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, στην ψηφιακή κάρτα εργασίας, στη γονική άδεια για τον πατέρα αλλά και στην τηλεργασία.
«Η Ελλάδα ανήκει στα κράτη με τη δυναμικότερη ανάπτυξη και τη μεγαλύτερη μείωση ανεργίας στη Ευρώπη. Επίσης είναι από τις πρώτες χώρες του ΟΟΣΑ στη μείωση των φόρων. Αποπλήρωσε δύο χρόνια νωρίτερα το ΔΝΤ, ενώ τον Αύγουστο απελευθερώνεται από την ενισχυμένη εποπτεία διεκδικώντας την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε «εδώ και 36 μήνες η χώρα προχωρά ξεπερνώντας αλλεπάλληλες εισαγόμενες κρίσεις, από τον Έβρο έως την πανδημία και από την διαρκή απειλή της Τουρκίας ως την ενεργειακή κρίση».

Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από 1ης Ιανουαρίου 2023. «Αυτή η κυβέρνηση θα καταργήσει από 1η Ιανουαρίου 2023 την εισφορά αλληλεγγύης για όλους» είπε χαρακτηριστικά και ανακοίνωσε και το «ξεκλείδωμα» των συντάξεων. «Την ίδια μέρα ξεπαγώνουν και οι συντάξεις μετά από 12 χρόνια, μπαίνουν σε τροχιά μόνιμων και τακτικών αυξήσεων» είπε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά τους συνταξιούχους, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως τα τελευταία χρόνια, είπε, «αυξήθηκε το διαθέσιμο εισόδημα των συνταξιούχων, ελαττώθηκε η προσωπική διαφορά για πάνω από μισό εκατομμύριο δικαιούχους και 1,4 δισ. επιστράφηκαν αναδρομικά σε συνταξιούχους που εσείς φτωχοποιήσατε. Λύσαμε εκκρεμότητες όπως συντάξεις χηρείας και ορφανών και παρά τις μεγάλες δυσκολίες ο απόμαχος της δουλειάς ξεκίνησε και πάλι να ανακτά την αξιοπρέπειά του, βλέπει ένα κράτος που τον νοιάζεται. Ο πρωθυπουργός ξεχώρισε τις εκκρεμείς συντάξεις μέσα στους πρώτους μήνες του 2022 εκδόθηκαν όσες είχαν εκδοθεί το 2019.
Με λιγότερους μάλιστα υπαλλήλους, 900 για να αποδειχθεί ότι η γραφειοκρατία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους πολίτες αλλά και την διοίκηση».
Σύντομα, είπε, «θα εκλείψει οριστικά η ομηρεία των συνταξιούχων ήταν ντροπή δεκαετιών για το κράτος είναι ζήτημα δικαιοσύνης και πολιτισμού που η κυβέρνηση κατάφερε να λύσει».

Δευτερολογία Μητσοτάκη: Εκλογές στο τέλος της 4ετίας

Πάντως, κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη δουλειά της. Δεν βλέπω υπουργούς που έχουν κατεβάσει τα μολύβια. Βλέπω μία Βουλή που ψηφίζει 2-3 νομοσχέδια την εβδομάδα. Και μεγάλος όγκος ακόμα νομοθετικός όποιος έρχεται τους επόμενους μήνες. Φοβάμαι κ. Τσίπρα ότι για μία ακόμη φορά σου θα διαψευσθείτε πανηγυρικά» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Φοβάμαι κ. Τσίπρα ότι για μία ακόμη φορά σου θα διαψευσθείτε πανηγυρικά».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε: «Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας».
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «δραματική και τραυματική» για τη χώρα την περίοδο 2015 τονίζοντας «όλους τους εξαπατήσατε κ. Τσίπρα», ενώ συνέχισε: «Ρίξατε ή όχι κ. Τσίπρα την κυβέρνηση Σαμαρά; Εσείς προκαλέσατε τις εκλογές. Είπατε ότι η χώρα ήταν χρεοκοπημένη το 2014; Γιατί τότε είπατε ψέματα με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και ότι θα σκίσετε το μνημόνιο;».
Όσον αφορά την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «εάν δεν στέλναμε όπλα στην Ουκρανία, θα ήμασταν η μοναδική χώρα που δεν θα είχε στείλει όπλα στην Ουκρανία. Σε αυτή την περίπτωση που θα ήμασταν πιο κοντά; Στο δυτικό στρατόπεδο ή στον Putin; Δώσαμε όπλα σε μία χώρα για να αμυνθεί.
Θέλετε ως ουδέτερος επιτήδειος να εξισώσετε το θύμα με το θύτη για να μας τοποθετήσετε στην λάθος πλευρά της Ιστορίας. Πάνω στην περιπέτεια της Ουκρανίας μπορεί να προβάλλονται άλλες φαντασιώσεις, άλλων δυνάμεων, που μπορεί να πάρουν θάρρος και να θέλουν να κάνουν τα ίδια».

Τσίπρας: Η κοινωνία δεν σας αντέχει άλλο

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον Σεπτέμβριο. «Η κοινωνία κ. Μητσοτάκη, θα το πω αγοραία, δεν σας αντέχει άλλο. Τρία χρόνια αρκετά κ. Μητσοτάκη, δεν θα γίνουν επτά. Είναι υπεραρκετά. Το δίλημμα της κάλπης θα είναι απλό: πολιτική αλλαγή και εφιάλτης τέλος ή εφιάλτης δίχως τέλος;
Ήρθε η ώρα να δηλώσετε έντιμα και δημοκρατικά, ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές το Σεπτέμβρη. Όχι άλλες διαρροές. Δώστε καθαρές απαντήσεις. Δώστε δημοκρατική διέξοδο».

Βέλη για ακρίβεια και Novartis

Πέραν της αναφοράς στο ευρωκοινοβούλιο, ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε την ομιλία του εκτοξεύοντας βέλη για την ακρίβεια αλλά και για το σκάνδαλο Novartis σχολιάζοντας ότι ο πρωθυπουργός απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά κατά την ομιλία του. «Ξεχάσατε 5 τουλάχιστον λέξεις. Ακρίβεια, πληθωρισμός, βενζίνη, πανδημία και σκευωρία - Novartis. Δεν την άκουσα» είπε χαρακτηριστικά.
«Η ομιλία σας είναι case study -όπως θα έλεγε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος- για το πώς κάποιος μπορεί να κάνει το άσπρο- μαύρο και την ακρίβεια το μαύρο-άσπρο και να πει τόσα πολλά ψέματα» είπε χαρακτηριστικά και σχολίασε την προσπάθεια του πρωθυπουργού να χτίσει ένα φιλεργατικό πρόσωπο. «Ντυθήκατε ΚΚΕ κ. Μητσοτάκη! Εσείς που έχετε δημιουργήσει μία κατάσταση ζούγκλας για τους εργαζόμενους» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμπληρώνοντας ωστόσο ότι ο λαός δεν έχει άγνοια. «Επενδύετε κ. Μητσοτάκη σε ένα κοινό που νομίζετε ότι έχει άγνοια. Είναι ο λαός, μία λέξη με ισχυρό πρόσημο και φορτίο. Μην υποτιμάτε έτσι το λαό» είπε χαρακτηριστικά.

Οι πρόωρες εκλογές

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. «Σας ζητάω να σταματήσετε να μαδάτε τη μαργαρίτα και να δώσετε μία απάντηση. Οι υπουργοί σας έχουν σηκώσει τα μολύβια, ασχολούνται με τις προεκλογικές τους δραστηριότητες, διότι γνωρίζουν ότι οι μισοί δεν θα επανεκλεγούν με την απλή αναλογική» είπε χαρακτηριστικά.
«Εμείς ζητάμε εκλογές, διότι η χώρα βρίσκεται σε διαρκή αδιέξοδο με τις πολιτικές σας. Διότι είστε πολλαπλασιαστής της κρίσης. Φορτώνετε με περισσότερα βάρη την επόμενη κυβέρνηση και τους πολίτες» είπε χαρακτηριστικά.

Διπλωματική ήττα στη Μαδρίτη

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπωλίτευσης αναφέρθηκε και στη Σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.
«Μία ήττα, διπλωματική, στο ΝΑΤΟ, για τη χώρα. Μία δεύτερη ήττα, ένα απίστευτο Βατερλό, που απογυμνώνει όλο το αφήγημα, το βούλευμα που διέλυσε με πάταγο το κατασκευασμένο αφήγημα περί σκευωρίας στη Novartis. Και το χθεσινό στραπάτσο στο ευρωκοινοβούλιο που βρεθήκατε απολογούμενος για το κράτος δικαίου και την ελευθεροτυπία. Οφείλετε να δώσετε απαντήσεις κ. Μητσοτάκη, δεν θα ξεφύγετε από την πραγματική εικόνα της κοινωνίας» είπε χαρακτηριστικά.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του και αναφερόμενος στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε «από τη Μαδρίτη φύγατε πανευτυχής και δηλώσεις θριάμβου. Δεν πρόλαβε να προσγειωθεί το αεροσκάφος σας στην Αθήνα κι ακούσαμε τον πρόεδρο Biden να λέει ότι θα πουλήσουν αεροπλάνα F16 στην Τουρκία».

Η αποστολή όπλων στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία.
«Ποιος αισθάνεται ασφαλείς με αυτή την εξωτερική πολιτική. Προχθές το BBC ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα είναι 4η στην ΕΕ χώρα που έχει δώσει τα περισσότερα όπλα στην Ουκρανία. Έχουμε δώσει πολύ περισσότερα από την Γαλλία και την Ιταλία. Γιατί βάζετε τη χώρα σε αυτή την περιπέτεια, γιατί μας εμπλέκετε έτσι, δεν μπορούσατε να κρατήσετε μία σθεναρή στάση απέναντι στην εισβολή, χωρίς να γίνετε μέρος του προβλήματος; Είναι ένδειξη ΙΧ εξωτερικής πολιτικής. Πότε ενημερώσατε τη Βουλή και τα κόμματα; Αλλάξατε το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής. Επιστρέψατε στη δεκαετία του 50, γίνεστε ένας νέος Παπάγος, ο πιστός και δεδομένος σύμμαχος, που παραχωρεί δικαιώματα χωρίς να διεκδικεί. Του συμμάχου που δίνει χωρίς ανταλλάγματα στις ΗΠΑ έξι βάσεις, χωρίς ανταλλάγματα» είπε και συνέχισε «του συμμάχου που κάνει όλα αυτά και βλέπει την ίδια ώρα την Τουρκία να αναβαθμίζει το ρόλο της. Της Τουρκίας που δέχεται συγχαρητήρια για τη διαμεσολάβηση της στον πόλεμο της Ουκρανίας και για τη συμβολή της στην επίλυση της επισιτιστικής κρίσης».

Το Turkaegean και η εθνική ενότητα απέναντι στον Erdogan

Από τη ομιλία του Αλέξη Τσίπρα δεν έλειψαν και οι αναφορές στο Turkaegean.
«Πώς καταφέρατε αυτό με το Turkaegean, μόνο μία "άριστη" κυβέρνηση θα μπορούσε να το καταφέρει αυτό... Σηκώνουμε τα χέρια ψηλά, αλλά εμείς δεν σας κατηγορούμε για προδοσία! Σας κατηγορούμε για διαχειριστική ανικανότητα, επικίνδυνη και για τα εθνικά μας συμφέροντα» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε «έχω εθνική ευθύνη να κατηγορώ την πολιτική σας, γιατί τη θεωρώ εθνικά επιζήμια. Αυτή η στρατηγική θα αλλάξει μετά τις εκλογές».

Μήνυμα ενότητας

Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙZA απηύθυνε μήνυμα εθνικής ενότητας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. «Παρά τις μεγάλες διαφορές, απέναντι στις προκλήσεις Erdogan, είμαστε ενωμένοι» είπε χαρακτηριστικά.

Το σκάνδαλο Novartis

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις για το σκάνδαλο της Novartis αλλά και τις διαρροές όσον αφορά την παραπομπή του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, στο Ειδικό Διαστήριο, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό να απολογηθεί.
«Για το θέμα της Novartis θα ζητήσετε καμία συγγνώμη κ. Μητσοτάκη;
Ηγηθήκατε μία προσπάθεια, να εξοντώσετε εισαγγελείς, μάρτυρες, δημοσιογράφους. Αποδείχθηκε ότι καμία σκευωρία δεν υπήρχε» επεσήμανε και υπογράμμισε «Επιχειρήσατε να κουκουλώσετε το σκάνδαλο μιλώντας για σκευωρία. Εμείς κ. Μητσοτάκη, όχι εσείς, θα το πάμε μέχρι τέλους το ζήτημα αυτό. Όταν το πάρτι κατατρώει τους πόρους του ελληνικού λαού, είναι κρίσιμο για μας».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης