Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οικονόμου: Ψύχραιμη η απάντηση μας στους ανιστόρητους και προκλητικούς ισχυρισμούς της Τουρκίας

Οικονόμου: Ψύχραιμη η απάντηση μας στους ανιστόρητους και προκλητικούς ισχυρισμούς της Τουρκίας
Θα κάνουμε ότι χρειάζεται απέναντι σε κάθε πρόκληση υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Σχετικά Άρθρα

Την θέση ότι η Ελλάδα τηρεί μια ιδιαίτερα ψύχραιμη και νηφιάλια στάση απέναντι στους ανιστόρητους και προκλητικούς ισχυρισμούς της Τουρκίας διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου.
«Αυτήν την τακτική της Τουρκίας, η ελληνική εξωτερική πολιτική με ψυχραιμία, με νηφαλιότητα, αλλά και με πολύ καθαρά και στέρεα επιχειρήματα την αποδομεί σε όλα τα φόρα, στους συμμάχους μας, στους εταίρους μας, στη διεθνή κοινότητα, με χάρτες οι οποίοι αποδεικνύουν το έωλο, το ανιστόρητο, το προκλητικό, το παράνομο των τουρκικών ισχυρισμών» είπε μιλώντας στην τηλεόραση του Open ο κ.Οικονόμου, ο οποίος επισήμανε ότι τα όσα λένε οι Τούρκοι αξιωματούχοι δεν μπορούν να σταθούν καθ' οιονδήποτε τρόπο απέναντι στο Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και τις Διεθνείς Συνθήκες.
«Διαπιστώνουμε ότι η απήχησή μας έχει διευρυνθεί, διαπιστώνουμε την ομόθυμη καταδίκη και αποδοκιμασία της Διεθνούς Κοινότητας προς τις προκλητικές δηλώσεις της Τουρκίας και, κυρίως, προς την απόπειρα κατασκευής μιας πραγματικότητας που να ταιριάζει με τα πράγματα που έχουν στο μυαλό τους.
Το Διεθνές Δίκαιο, οι Διεθνείς Συνθήκες προσφέρουν ένα πάρα πολύ καθαρό πλαίσιο, μια πάρα πολύ καθαρή εικόνα του τι ισχύει.
Απέναντι σε αυτό, δεν μπορεί να σταθεί οποιαδήποτε στρέβλωση ή οποιαδήποτε κατασκευή προσπαθεί να φτιάξει κανείς για να εξυπηρετήσει αυτά που έχει στο κεφάλι του», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

Θα κάνουμε ότι χρειάζεται

«Απέναντι σε κάθε πρόκληση θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται.
Αυτό είναι σαφές.
Το έχει πει ο πρωθυπουργός σε όλους τους τόνους.
Η χώρα με αυτοπεποίθηση αντιμετωπίζει την προκλητικότητα αυτή, χωρίς να μας πιάνει κανένας πανικός, χωρίς να έχουμε φόβους ή να παρασυρόμαστε σε λεκτική αντιπαράθεση, σε διαξιφισμούς με την Τουρκία.
Έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, έχουμε τους συμμάχους στο πλευρό μας και έχουμε μία αποτρεπτική ικανότητα, που γνωρίζει ο καθένας ότι είναι ικανή να υπερασπιστεί την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, σε οποιαδήποτε πρόκληση και απέναντι στην οποιαδήποτε απόπειρα ερμηνείας ή διαστρέβλωσης ή κατασκευής επιχειρήσει η απέναντι πλευρά» είπε ο κ.Οικονόμου.

Απομονωμένη η Τουρκία

«Η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα για την οποία δεν γίνεται συζήτηση σε ό,τι αφορά στην ενταξιακή της προοπτική.
Κουβεντιάζουμε για την ενταξιακή προοπτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση των Δυτικών Βαλκανίων, της Μολδαβίας.
Κουβεντιάζουμε για ένα ειδικό καθεστώς για την Ουκρανία.
Δεν γίνεται όμως κουβέντα συζήτησης για την Τουρκία, εξαιτίας ακριβώς αυτής της προκλητικότητας και της παράνομης συμπεριφοράς.
Σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση με εξοπλισμούς, ακούμε μια συζήτηση γενικόλογη, η οποία, όμως, δεν φαίνεται πουθενά να αποκτά σάρκα και οστά.
Ακούμε γενικώς την Τουρκία να εξαπολύει κατηγορίες και να προσπαθεί να κατασκευάσει και να προσαρμόσει τις Διεθνείς Συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο στα μέτρα της και τι βλέπουμε;
Καθαρές αποδοκιμασίες από όλες τις πλευρές.
Όλα αυτά συνιστούν μία απάντηση, η οποία αποδοκιμάζει την τακτική αυτή της Τουρκίας και επιβραβεύει έμπρακτα τη νηφάλια, ψύχραιμη, αποτελεσματική εσωτερική πολιτική.
Επιβραβεύει και την τακτική και την απόφαση της κυβέρνησης να ενισχύσει το προηγούμενο διάστημα την αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων μας Δυνάμεων.
Εδώ είμαστε, χωρίς να εφησυχάζουμε, ψύχραιμα και νηφάλια να αντιμετωπίσουμε ό,τι προκύψει με τον τρόπο που κάθε φορά θα απαιτηθεί» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όχι πανικός, όχι εφησυχασμός

«Δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε, όταν βλέπουμε αυτήν την εντεινόμενη προκλητικότητα.
Δεν είναι πρώτη φορά που έχουμε προκλήσεις από την Τουρκία.
Η αλήθεια είναι ότι η ένταση έχει ανέβει.
Η χώρα δεν θα παρασυρθεί σε αυτό το πεδίο αντιπαράθεσης που θέλουν οι Τούρκοι.
Ψύχραιμοι, νηφάλια, έτοιμοι για όλα, είμαστε εδώ να διασφαλίσουμε και την ειρηνική σταθερότητα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και προφανώς και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Η χώρα είναι έτοιμη, γιατί έχει ακολουθήσει μια συγκροτημένη πολιτική, όλα τα προηγούμενα χρόνια και στο διπλωματικό πεδίο και με τις συμφωνίες αμοιβαίας υποστήριξης, που έχει υπογράψει με μεγάλες δυνάμεις και με την ενίσχυση της αποτρεπτικής της δυνατότητας.
Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι είμαστε στο παρά ένα, ενός πολύ θερμού επεισοδίου.
Η χώρα οφείλει να λαμβάνει υπόψη της όλα όσα γίνονται και να παρακολουθεί με εγρήγορση και τα αντανακλαστικά της ενεργοποιημένα τις προκλήσεις και την κινητικότητα της απέναντι πλευράς.
Από την άλλη πλευρά, δεν έχουμε κανένα λόγο να είμαστε σε πανικό.
Είμαστε ανυποχώρητοι σε ό,τι αφορά στην εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Η χώρα δεν ετεροπροσδιορίζεται ανάλογα με την ένταση της τουρκικής προκλητικότητας.
Ξέρουμε ότι έχουμε απέναντί μας ένα γείτονα, ο οποίος δεν φαίνεται να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, κατά καιρούς.
Το τελευταίο διάστημα πολύ περισσότερο έχει επιδείξει αναθεωρητικές τάσεις. Δεν μπορούμε να το προσπεράσουμε αυτό» τόνισε ο κ.Οικονόμου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης