Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Μη ανεκτή η τουρκική προκλητικότητα - Είπα στον Scholz πως δεν νοείται πολιτική ίσων αποστάσεων

Μητσοτάκης: Μη ανεκτή η τουρκική προκλητικότητα - Είπα στον Scholz πως δεν νοείται πολιτική ίσων αποστάσεων
Ζήτησα να συζητηθεί η τουρκική προκλητικότητα στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου και να υπάρξει ρητή καταδίκη στα συμπεράσματα, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Σχετικά Άρθρα

H ελληνική κυβέρνηση θα στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως των αποφάσεων που ελήφθησαν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανακοίνωσε με τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής την Τρίτη 31 Μαΐου, προσθέτοντας πως η τουρκική προκλητικότητα δεν θα γίνει ανεκτή.
Ειδικότερα, για την έκβαση της Συνόδου ο πρωθυπουργός, «είναι μια επιτυχία ότι καταφέραμε να συμφωνήσουμε για το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το συζητούσαμε εδώ και εβδομάδες.
Με το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα αποστερήσουμε σημαντικούς πόρους από τη Ρωσία για να μη χρηματοδοτεί τη βάρβαρη εισβολή στην Ουκρανία.
Συζητήσαμε για την ενεργειακή ασφάλεια. παρουσίασα τις ελληνικές θέσεις σχετικά με τη διαφοροποίηση των πηγών και των οδών της ενεργειακής τροφοδοσίας.
Η Ελλάδα μετατρέπεται σε κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου. 
Ο αγωγός IGB που θα μας συνδέσει με το δίκτυο φυσικού αερίου της Βουλγαρίας θα είναι έτοιμος μέσα στις επόμενες εβδομάδες και είναι σημαντικό για τη Βουλγαρία.
Συζητήσαμε την νέα πρόταση repower EU να χρησιμοποιήσουμε αδιάθετους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης για να χρηματοδοτήσουμε την ενεργειακή μετάβαση.
Εχουμε πολλά έργα τα οποία θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από αυτό το εργαλείο. Συζητήσαμε το μεγάλο πρόβλημα των τιμών φυσικού αερίου και τη διασύνδεσή τους με τις τιμές του ρεύματος.
Κατέδειξα ότι υπάρχει δομικό πρόβλημα στον καθορισμό της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.
Δόθηκε εντολή στην Κομισιόν να εξετάσει προτάσεις αποσύνδεσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από το φυσικό αέριο.
Σε αυτές περιλαμβάνεται και το πλαφόν.
Η Ελλάδα δεν πρόκειται να περιμένει την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Το εθνικό πρόγραμμα στήριξης τίθεται σε εφαρμογή από τον επόμενο μήνα.
Ανοίγει η πλατφόρμα για να επιστραφεί στους καταναλωτές το 60% της υπερβάλλουσας χρέωσης.
Θα είναι μια αναγνώριση της κυβέρνησης ότι υπήρξαν υψηλές χρεώσεις που διορθώνουμε.
Την 1η Ιουλίου θα έχουμε επίσης το νέο σύστημα τιμολόγησης, που πήρε την έγκριση της Κομισιόν.
Η χρηματοδότηση γίνεται απο εθνικούς πόρους, είπε αλλά και από τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας.
Όσοι μας ασκούσαν κριτική, ανέφερε για την αντιπολίτευση, όταν ήρθε η ώρα να ψηφίσουν, ήταν απόντες».

Για την Τουρκία...

Σε ό,τι αφορά την τουρκική προκλητικότητα και την αύξηση της έντασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Ενημέρωσα για την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας και είπα ότι τέτοιες προκλήσεις και λεονταρισμοί δεν μπορούν να γίνουν ανεκτοί από την Ελλάδα και την ΕΕ και ζήτησα, αν επιμείνει η Τουρκία, να συζητηθεί στην επόμενη Σύνοδο και να είναι στα συμπεράσματα η καταδίκη αυτής της παντελώς αρχείαστης τουρκικής προκλητικότητας.
Είναι το τελευταίο που χρειάζεται η περιοχή μας μια νέα εστία έντασης και γι’ αυτό η χώρα μας απαντά στις προκλήσεις των γειτόνων με την ψυχραιμία της ισχύος και την αυτοπεποίθηση του δικαίου.
Είπα στον καγκελάριο Olaf Scholz πως πολιτική ίσων αποστάσεων δεν νοείται».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης