Πολιτική

Οικονόμου: Την επόμενη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για τα καύσιμα – Σημαντική η δεύτερη μέσα στο 2022 αύξηση του κατώτατου μισθού

Οικονόμου: Την επόμενη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για τα καύσιμα – Σημαντική η δεύτερη μέσα στο 2022 αύξηση του κατώτατου μισθού
Το επόμενο διάστημα, καθώς προχωράμε προς την 1η Μαΐου θα υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις που θα προσδιορίζουν το ύψος του κατώτατου μισθού», σημείωσε ο Γ. Οικονόμου
Σχετικά Άρθρα

Στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη της κοινωνίας απέναντι στις συνέπειες των ανατιμήσεων, αναφέρθηκε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, επαναλαμβάνοντας πως «όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση, θα είμαστε στο πλευρό των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων, των αγροτών, όσων πλήττονται ιδιαίτερα», ενώ και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κάνουν τη δουλειά τους για να μην αποκτήσει η ακρίβεια μόνιμα χαρακτηριστικά σε όλο το εύρος της αγοράς.
Ο κ. Οικονόμου μιλώντας στην ΕΡΤ1 υπογράμμισε πως ο Απρίλης είναι ένας μήνας που η Κυβέρνηση εφαρμόζει πολλά μέτρα για τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας.
«Έχουμε το διπλασιασμό στη στήριξη σε ό,τι αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια, στην πολιτική για τα καύσιμα, και στην ενίσχυση στους πιο ευάλωτους οικονομικά, τα 200 ευρώ, που θα δοθούν λίγο πριν το Πάσχα, για την ανακούφιση από τις ανατιμήσεις ώστε να δώσουν μία διέξοδο, για ν’ ανταποκριθεί ο κόσμος σε ανάγκες, που τις γιορτινές μέρες είναι πιο έντονες».
Σχετικά με την ενεργοποποίηση της πλατφόρμας για τα καύσιμα, σημείωσε πως υπάρχουν τεχνικά ζητήματα και «είμαστε πάρα πολύ κοντά την επόμενη εβδομάδα να ανοίξει».

Η στήριξη που επεξεργάζεται η Κυβέρνηση θα είναι μια αποφασιστική παρέμβαση

Πρόσθεσε πως η Κυβέρνηση πρωταγωνιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση του προβλήματος και ανέφερε ότι «ο Πρωθυπουργός έχει θέσει συγκεκριμένες προτάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει συνδιαμορφώσει μια στρατηγική και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πάρει οδηγία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ώστε τέλος Μαΐου να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, για μια σημαντική στήριξη των ευρωπαίων πολιτών, σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση των ανατιμήσεων».
Αφού ξεκαθάρισε πως «καμιά χώρα από μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει στο σύνολό του το πρόβλημα», τόνισε πως δεδομένου ότι οι δυσκολίες εντείνονται, «η χώρα επεξεργάζεται και το δικό της σχέδιο, για να έρθει να προσθέσει στη στήριξη που έχουμε δώσει μέχρι τώρα».
Υπενθύμισε ότι η Κυβέρνηση εφαρμόζει μέτρα από το Σεπτέμβριο και έχει δεσμευτεί σε όλους τους τόνους ότι, όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση, θα είναι στο πλευρό των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων, των αγροτών, όσων πλήττονται ιδιαίτερα.
Σε ό,τι αφορά στο περιεχόμενο της πολιτικής που θα ακολουθηθεί, ο κ. Οικονόμου ανέφερε πως « όταν αυτή μετρηθεί σωστά και συγκεκριμενοποιηθεί, θα ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς. Δεν είναι λογικό να υπάρχουν δεξιά και αριστερά φήμες, για μέτρα όταν αυτά δεν έχουν μετρηθεί, δεν έχουν αποφασιστεί, δεν έχουν μπει στο τραπέζι, για να ζυγιστεί η αποτελεσματικότητά τους και η αντοχή της δημοσιονομικής κατάστασης της οικονομίας.
Η στήριξη που επεξεργάζεται η Κυβέρνηση θα είναι μια αποφασιστική παρέμβαση εκεί που κυρίως είναι το πρόβλημα, στη ρίζα των ανατιμήσεων. Όταν αυτή συγκεκριμενοποιηθεί και έχουμε κάτι ουσιαστικό και συγκεκριμένο να πούμε στον κόσμο, θα το πούμε με πολύ μεγάλη σαφήνεια, όπως έχουμε κάνει και τώρα, για όσα μέτρα εφαρμόζονται».
Πρόσθεσε πως είμαστε στο μήνα εφαρμογής μέτρων που ανακοινώθηκαν τον Μάρτιο.
Όπως εξήγησε, «η στρατηγική μας είναι να πηγαίνουμε βήμα βήμα. Λαμβάνουμε απολύτως υπόψη μας ότι έχουμε μια κρίση μπροστά μας, που ο ορίζοντας της δεν φαίνεται. Έχουμε αχαρτογράφητα νερά μπροστά μας. Οφείλουμε να κρατάμε εφεδρείες, να σταθμίζουμε συνεχώς τα δεδομένα.  Ο κόσμος θέλει στήριξη. Μια υπεύθυνη και σοβαρή Κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοήσει ούτε αυτή την πραγματικότητα, ούτε την ανάγκη η οικονομία να μην τιναχθεί στον αέρα και να μην ξαναζήσουμε περιπέτειες άλλες».

Για τον κατώτατο μισθό

«Ο Πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί ότι θα είναι μια σημαντική ενίσχυση του εισοδήματος. Το επόμενο διάστημα, καθώς προχωράμε προς την 1η Μαΐου θα υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις που θα προσδιορίζουν το ύψος του κατώτατου μισθού», σημείωσε ο κ. Οικονόμου.
Υπενθύμισε πως «θα είναι η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022».

Για τη στήριξη της νέας γενιάς

«Οι μισθοί στη χώρα είναι χαμηλοί, αυτό δημιουργεί δυσκολίες όχι μόνο λόγω της συγκυρίας τώρα, αλλά δημιουργεί δυσκολίες στην εξέλιξη της ζωής των ανθρώπων, στα νέα ζευγάρια, που θέλουν να παντρευτούν, που θέλουν να κάνουν οικογένεια, που θέλουν να ζήσουν καλύτερα. Χρειάζονται ιδιαίτερη στήριξη στη ζωή τους. Χρειάζονται ιδιαίτερη στήριξη για να βρουν καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, χρειάζονται ιδιαίτερη στήριξη στη στέγαση. Και αυτά αποτελούν τον πυρήνα της πολιτικής μας για το επόμενο διάστημα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Μίλησε για συνέχιση της πολιτικής που δημιούργησε θέσεις εργασίας, που αντιλαμβάνεται τα βασικά προβλήματα της νέας γενιάς, σε ότι αφορά για παράδειγμα τη στέγαση.
Πρόσθεσε πως ήδη, με το νόμο που ψηφίστηκε για τον ΟΑΕΔ γίνονται τα πρώτα βήματα, ενώ το επόμενο διάστημα θα ξεδιπλωθεί ένα σχέδιο ενίσχυσης της πολιτικής στέγης για τη νέα γενιά.

Περί πανδημίας

Αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας στη χώρα, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι έχει αυξηθεί ο βαθμός ανοσίας στην κοινωνία, υπάρχουν τα φάρμακα και τα εμβόλια, ενώ οι καινούργιες μεταλλάξεις φέρνουν νοσήσεις, όχι όμως στο επίπεδο που ήταν το προηγούμενο διάστημα με βαριές νοσήσεις.
Εξήγησε ότι όλα αυτά τα σταθμίζουν οι ειδικοί, οι οποίοι εισηγούνται στην Κυβέρνηση και παίρνει τις τελικές αποφάσεις για το πώς θα αρθούν τα μέτρα περιορισμού.
Ξεκαθάρισε ότι όλα τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν από τον Σεπτέμβριο.

Για την τουρκική προκλητικότητα

«Η Αθήνα πάντοτε στις προκλήσεις, είτε αυτές ήταν σε επίπεδο ρητορικής, είτε ήταν σε επίπεδο επί του πεδίου, απαντούσε όπως έπρεπε να απαντήσει. Με αποφασιστικότητα και άμεσα. Τα
αντανακλαστικά μας είναι πάντοτε ενεργοποιημένα, είτε αυτό αφορά την αποτροπή είτε αφορά την ενεργοποίηση της διπλωματίας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ΝΑΤΟ, στις διμερείς σχέσεις με τις μεγάλες δυνάμεις. Η χώρα έχει ενισχύσει πολύ το γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό της αποτύπωμα μέσα στην κρίση. Και αυτό είναι κάτι ακόμα που πρέπει κανείς να αναλογιστεί ως αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθήσαμε και αυτό δεν έχει γυρισμό», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Η Ελλάδα έχει ανέβει πολλά σκαλοπάτια σε ό,τι αφορά τον γεωπολιτικό της ρόλο και την επιρροή της, όχι μόνο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά διεθνώς», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης