Πολιτική

Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Τρίτη ημέρα των εργασιών με ομιλίες και ψηφοφορία για τον τρόπο εκλογής προέδρου και ΚΕ

Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Τρίτη ημέρα των εργασιών με ομιλίες και ψηφοφορία για τον τρόπο εκλογής προέδρου και ΚΕ
Ψηφοφορία με κάλπη για τον τρόπο εκλογής Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής, επί των δύο προτάσεων που έχουν κατατεθεί
Σχετικά Άρθρα

Με ομιλίες συνέδρων και θεματικά τραπέζια συνεχίζεται η τρίτη ημέρα των εργασιών του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ενώ θα διεξαχθεί και ψηφοφορία με κάλπη για τον τρόπο εκλογής Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής, επί των δύο προτάσεων που έχουν κατατεθεί.
Πρόκειται για την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για απευθείας εκλογή προέδρου και ΚΕ από τη βάση, αλλά και την πρόταση που κατέθεσαν 14 στελέχη που πρόσκεινται στην «Ομπρέλα» για εκλογή προέδρου και ΚΕ από το Συνέδριο.
Ήδη, με μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθηκε από το 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στις 15/4 η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για ενιαία κάλπη που θα αποφασιστεί η εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από την βάση και η σύνθεση της κεντρικής επιτροπής, εν μέσω εντάσεων.
Η ένταση αναπτύχθηκε όταν ζήτησε εκτάκτως το λόγο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εκφράζοντας αντιρρήσεις σχετικά με τη διαδικασία με την οποία θα γίνει η ψηφοφορία σχετικά με τις δυο προτάσεις για την εκλογή του προέδρου του κόμματος και της κεντρικής επιτροπής στο συνέδριο, εκ των οποίων η μία είναι του Αλέξη Τσίπρα και η άλλη της «Ομπρέλας».
Σημειώνεται ότι στην «Ομπρέλα ανήκουν στελέχη όπως ο ίδιος ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, ο Νίκος Φίλης, ο Νίκος Βούτσης, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο κ. Βίτσας, και η πρότασή της λέει ο πρόεδρος του κόμματος να εκλέγεται από την Κεντρική Επιτροπή, η οποία με τη σειρά της να εκλέγεται από το συνέδριο, όπως δηλαδή γινόταν μέχρι τώρα.

Τι έλεγε η τροπολογία της «Ομπρέλας»

Η τροπολογία των στελεχών της "Ομπρέλας" πρότεινε «για την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής να εφαρμοστούν όσα ορίζονται από το ισχύον καταστατικό μας και είναι απολύτως σύμφωνη με την αντίστοιχη πρόταση της Επιτροπής Καταστατικού προς το 3ο Συνέδριο».
Επιπλέον, ανέφερε ότι «διασφαλίζει την εκπροσώπηση της περιφέρειας κατά 50% στη νέα Κεντρική Επιτροπή, αναλογικά και με κριτήριο τον αριθμό των μελών, όπως ακριβώς προβλέπεται και στην πρόταση του προέδρου. Αποφεύγεται έτσι, η υπερεκπροσώπηση κάποιων Περιφερειών, με συνέπεια την υποεκπροσώπηση κάποιων άλλων». Συν τοις άλλοις υπογράμμιζε «τον ισχυρό ρόλο του συνεδρίου ως θεμελιώδες όργανο του κόμματος, από το οποίο εκλέγονται ο πρόεδρος και η Κεντρική Επιτροπή και προς το οποίο λογοδοτούν και καταθέτουν τον απολογισμό τους. Η επιδίωξη είναι να υπάρχει ένας θεσμός αφενός στιβαρός και ανθεκτικός, αφετέρου επαρκώς ανοικτός και συμμετοχικός, τόσο για την εκλογή, όσο και για τη λογοδοσία».
Στη συνέχεια όμως, προέκυψε ισχυρή διάσταση μεταξύ των λεγόμενων προεδρικών και της «Ομπρέλας» για τον τρόπο με τον οποίο θα αποφασιστεί αύριο από το συνέδριο, το πώς θα γίνει δηλαδή η ψηφοφορία επί των δύο προτάσεων.
Ο κ. Βίτσας υποστήριξε ότι η ψηφοφορία για τον τρόπο εκλογής προέδρου θα πρέπει να διαχωριστεί από την ψηφοφορία για τον τρόπο εκλογής της ΚΕ, δηλαδή σε άλλη κάλπη να αποφασίσει το συνέδριο από πού ψηφίζεται ο πρόεδρος, και σε άλλη από πού θα ψηφίζεται η ΚΕ.

Οι θεματικές συζητήσεις

Ως προς τις θεματικές συζητήσεις, το πρώτο τραπέζι αφορά στην Εργασία και συμμετέχουν η αρμόδια τομεάρχης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο ομότιμος καθηγητής Εργατικού Δικαίου Άρις Καζάκος και ο Νίκος Παπαδάκης, διευθυντής του Κέντρου Πολιτικής Έρευνας και Τεκμηρίωσης του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Συντονίζει ο Γιάννης Τοπαλιάν, από το τμήμα Εργατικής Πολιτικής του κόμματος.
Δεύτερο τραπέζι, για τους Θεσμούς και τη Δημοκρατία. Σε αυτό συζητούν η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Όλγα Γεροβασίλη, ο Κωστής Παπαϊωάννου (πρώην πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Κωστής Παπαϊωάννου) και ο κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Δημήτρης Χριστόπουλος.
Το τρίτο θεματικό τραπέζι έχει αντικείμενο την Οικονομία, με τη συμμετοχή των τομεαρχών Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Έφης Αχτσιόγλου, και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Αλέξη Χαρίτση. Επίσης συμμετέχουν η Ζωρζέτα Λάλη, πρώην διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και ο Λόης Λαμπριανίδη, καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και πρώην γενικός γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων. Συντονίζουν ο Μιχάλης Μυτιληνάκης, από το Τμήμα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., και η Αναστασία Σαπουνά, από το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης