Τελευταία Νέα
Πολιτική

Εντάσεις στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - Πέρασε η πρόταση Τσίπρα - Αποδοκιμάστηκε ο Τσακαλώτος που μίλησε για «εκβιασμό»

Εντάσεις στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - Πέρασε η πρόταση Τσίπρα - Αποδοκιμάστηκε ο Τσακαλώτος που μίλησε για «εκβιασμό»
Ισχυρές οι εντάσεις στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Με μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθηκε από το 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για ενιαία κάλπη που θα αποφασιστεί η εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από την βάση και η σύνθεση της κεντρικής επιτροπής, όχι όμως και χωρίς εντάσεις.
Η ένταση αναπτύχθηκε όταν ζήτησε εκτάκτως το λόγο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εκφράζοντας αντιρρήσεις σχετικά με τη διαδικασία με την οποία θα γίνει η ψηφοφορία σχετικά με τις δυο προτάσεις για την εκλογή του προέδρου του κόμματος και της κεντρικής επιτροπής στο συνέδριο, εκ των οποίων η μία είναι του Αλέξη Τσίπρα και η άλλη της «Ομπρέλας». 
Στην Ομπρέλα ανήκουν στελέχη όπως ο ίδιος ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, ο Νίκος Φίλης, ο Νίκος Βούτσης, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο κ. Βίτσας, και η πρότασή της λέει ο πρόεδρος του κόμματος να εκλέγεται από την Κεντρική Επιτροπή, η οποία με τη σειρά της να εκλέγεται από το συνέδριο, όπως δηλαδή γινόταν μέχρι τώρα.

Τι έλεγε η τροπολογία της «Ομπρέλας»

Συγκεκριμένα, η τροπολογία των στελεχών της Ομπρέλας πρότεινε «για την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής να εφαρμοστούν όσα ορίζονται από το ισχύον καταστατικό μας και είναι απολύτως σύμφωνη με την αντίστοιχη πρόταση της Επιτροπής Καταστατικού προς το 3ο Συνέδριο». Επιπλέον ανέφερε ότι «διασφαλίζει την εκπροσώπηση της περιφέρειας κατά 50% στη νέα Κεντρική Επιτροπή, αναλογικά και με κριτήριο τον αριθμό των μελών, όπως ακριβώς προβλέπεται και στην πρόταση του προέδρου. Αποφεύγεται έτσι, η υπερεκπροσώπηση κάποιων Περιφερειών, με συνέπεια την υποεκπροσώπηση κάποιων άλλων». Συν τοις άλλοις υπογράμμιζε «τον ισχυρό ρόλο του συνεδρίου ως θεμελιώδες όργανο του κόμματος, από το οποίο εκλέγονται ο πρόεδρος και η Κεντρική Επιτροπή και προς το οποίο λογοδοτούν και καταθέτουν τον απολογισμό τους. Η επιδίωξη είναι να υπάρχει ένας θεσμός αφενός στιβαρός και ανθεκτικός, αφετέρου επαρκώς ανοικτός και συμμετοχικός, τόσο για την εκλογή, όσο και για τη λογοδοσία».
Στη συνέχεια όμως προέκυψε ισχυρή διάσταση μεταξύ των λεγόμενων προεδρικών και της Ομπρέλας για τον τρόπο με τον οποίο θα αποφασιστεί αύριο από το συνέδριο, το πώς θα γίνει δηλαδή η ψηφοφορία επί των δύο προτάσεων.
Ο κ. Βίτσας υποστήριξε ότι η ψηφοφορία για τον τρόπο εκλογής προέδρου θα πρέπει να διαχωριστεί από την ψηφοφορία για τον τρόπο εκλογής της ΚΕ, δηλαδή σε άλλη κάλπη να αποφασίσει το συνέδριο από πού ψηφίζεται ο πρόεδρος, και σε άλλη από πού θα ψηφίζεται η ΚΕ.

Η παρέμβαση του Τσακαλώτου

Αμέσως μετά πήρε  το λόγο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, εκφράζοντας τη διαφωνία του λέγοντας ότι πρέπει να στηθούν δύο διαφορετικές κάλπες, γιατί όπως υποστήριξε είναι δύο διαφορετικά τα θέματα για τα οποία ζητείται να αποφασίσουν τα μέλη του κόμματος.
Μάλιστα, όπως είπε, τίθεται το συγκεκριμένο ζήτημα σαν «εκβιασμός».
Στην μικρή του παρέμβαση, λιγότερο του ενός λεπτού, προκλήθηκε μεγάλη ένταση στις εξέδρες με πολλούς συνέδρους να τον αποδοκιμάζουν έντονα.
Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που φώναξαν στο Τσακαλώτο να κατέβει από το βήμα, ενώ άλλοι έλεγαν ειρωνικά «ας κατέβεις εσύ στις εκλογές, να δούμε πόσο θα πάρεις».

Η παρέμβαση του Νίκου Βούτση
 

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι το θέμα της αηθούς συμπεριφοράς «διάφορων δημοσιολογούντων ή και παλιότερων πολιτικών αντιπάλων» που ενώ ήθελαν να μπουν στο ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυαν ύβρεις προς αυτόν, χωρίς να αποθαρύνονται από τον Αλέξη Τσίπρα, είχε θέσει ήδη νωρίτερα σε υψηλούς τόνους και εμφανώς φορτισμένος στο συνέδριο και ο συνήθως μειλίχιος Νίκος Βούτσης.
«Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι και για το κόμμα μας, ιδιαίτερα μεσα σε αυτά τα δύσκολα 4,5 χρόνια», είπε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής.
«Επί δύο χρόνια υπήρξε συστηματική απαξίωση και ύβρεις για το κόμμα. Από δημοσιολογούντες και αντιπάλους που ήθελαν να έρθουν στο κόμμα και δεν αποθαρρύνονταν πάντα από την ηγεσία. Η Αριστερά δεν είναι όχημα ευκαιρίας.
Αυτό το κόμμα του 3% δεν ήταν ένα κόμμα νέου τύπου. Ηταν το πιο δημοκρατικό κόμμα επί δεκαετίες στην πολιτική ζωή του τόπου. Για αυτό υπάρχει η ευαισθησία για τα ταυτοτικά ζητήματα.
Επί 2,5 χρόνια σε όλα τα όργανα πάντοτε μιλούσα για πανστρατιά και συντροφικότητα και καλώ οποιονδηποτε να με διαψεύσει», κατέληξε ο Νίκος Βούτσης.
Μετά από ψηφοφορία που έγινε δια της ανάτασης της χειρός, εγκρίθηκε πάντως η πρόταση της ηγεσίας: ο τρόπος εκλογής Προέδρου και ΚΕ, θα γίνει με ενιαία ψηφοφορία, και δεν θα διαχωριστεί σε δύο κάλπες.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης