Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σκέρτσος: Μελετάμε μηχανισμό για την απορρόφηση των αυξήσεων στην ενέργεια – Τον Μάιο οι ανακοινώσεις

Σκέρτσος: Μελετάμε μηχανισμό για την απορρόφηση των αυξήσεων στην ενέργεια – Τον Μάιο οι ανακοινώσεις
«Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για εκλογές» τόνισε ο Άκης Σκέρτσος

«Ζόρια είχαμε, έχουμε και θα έχουμε, αλλά μελετάμε μηχανισμούς για να απορροφήσουμε ακόμη πιο αποτελεσματικά τις πιέσεις στην αγορά ενέργειας και τα τιμολόγια. Αυτά είναι πρωτοβουλίες που σχεδιάζονται και θα ανακοινωθούν μέσα στον επόμενο μήνα, προς τον Μάιο», όπως ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.
Ο κ. Σκέρτσος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον τ/σ ΣΚΑΙ, αφού σημείωσε πως «κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας. Το πρόβλημα είναι μεγάλο, δεν είναι ελληνικό, γνωρίζουμε το μηχανισμό που το έχει προκαλέσει», υπενθύμισε ότι «στην Ελλάδα έχουμε ενεργοποιηθεί εδώ και πολύ καιρό, από το φθινόπωρο, έχουν ξεκινήσει στοχευμένες παροχές».
Όπως εξήγησε, «καλύπτουμε το 70-80% των αυξήσεων στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και το 50% των αυξήσεων στις επιχειρήσεις. Δεν μπορούμε να καλύψουμε όλες τις αυξήσεις, είναι πολύ μεγάλες. Το συνολικό κόστος των επιβαρύνσεων στην οικονομία προσεγγίζει τα 14 δισ. ευρώ, τα μεγέθη είναι τεράστια. Μέχρι τώρα έχουμε δώσει ένα σημαντικό ποσό ενισχύσεων, προσπαθούμε να είναι στοχευμένο στους πιο ευάλωτους».
Σημείωσε για τις επιχειρήσεις ότι τον Απρίλιο δίνεται αναδρομική ανακούφιση από τον Ιανουάριο.
Περαιτέρω, επανέλαβε ότι «ο πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί ρητά για το χρόνο των εκλογών» και «είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για εκλογές», καθώς έπεται ένας χρόνος «με πολλές πολιτικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες».
Ακόμη, αναφέρθηκε στην εφαρμογή του κινητού "panic button", σε πρώτη φάση πιλοτικά, σε γυναίκες που έχουν ήδη πέσει θύμα ενδοοικογενειακής βίας. Τα κινητά αυτά θα είναι συνδεδεμένα με τα έξι ειδικά τμήματα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι 4 μεταρρυθμίσεις

Επιπροσθέτως, ο κ. Σκέρτσος έκανε αναφορά στις τέσσερις βασικές, όπως είπε, μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζονται και υλοποιούνται το αμέσως επόμενο διάστημα.
Η πρώτη, που ήδη ψηφίστηκε, αφορά στον μετασχηματισμό του πρώην ΟΑΕΔ σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης με ένα βασικό στόχο, όπως ανέφερε «να τον μετατρέψουν σε ένα μηχανισμό που θα δίνει δουλειές, ο ΟΑΕΔ δυστυχώς δεν επιτελούσε αυτό το σκοπό, ήταν κυρίως ένας οργανισμός επιδομάτων στους ανέργους και λειτουργούσε ως παγίδα ανεργίας».
«Δίνουμε συγκεκριμένα κίνητρα, δίνουμε για πρώτη φορά επίδομα εργασίας» υπογράμμισε, ενώ με δεδομένο το «μεγάλο ποσοστό αδήλωτης εργασίας» η κυβέρνηση καλεί τον πολίτη που δεν εργάζεται «να βγει από το καθεστώς ανεργίας και θα τον επιβραβεύσουμε αν το κάνει, με το επίδομα εργασίας».
Σημείωσε για τους μακροχρόνιους ανέργους ότι χρειάζονται περισσότερη κατάρτιση, ενώ αναφέρθηκε και στο επίδομα που θα δοθεί για την κατάρτιση ατομικού σχεδίου (προφίλ, δεξιότητες κλπ).
Μάλιστα, εξαπολύοντας επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως «είναι εκτός τόπου και χρόνου οι τοποθετήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί το βασικό πρόβλημα της εποχής και της αγοράς εργασίας είναι η έλλειψη σύγχρονων δεξιοτήτων -και δουλειά του κράτους είναι να ενδυναμώσει τους ανέργους με νέες δεξιότητες».
Η δεύτερη κυβερνητική μεταρρύθμιση που συναντάται με την πρώτη στο θέμα της απόκτησης δεξιοτήτων, πρόσθεσε ο κ. Σκέρτσος, είναι η αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με ένα νόμο που «θα οδηγήσει σε σύγχρονα, καλά δημόσια πανεπιστήμια». Συγκεκριμένα, θα δίνονται δυνατότητες που υπάρχουν στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά όχι στην Ελλάδα, π.χ. να μπορεί να παίρνει ένας φοιτητής μαθήματα και από άλλο Τμήμα ή το διπλό πτυχίο. «Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε αποφοίτους με πρόσθετες δεξιότητες», σημείωσε.
Τρίτη μεταρρύθμιση είναι το «σημαντικό νομοσχέδιο» στην πρωτοβάθμια υγεία με αναβάθμιση του οικογενειακού γιατρού, το οποίο «θα απαντήσει στο πρόβλημα που είδαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας: έχουμε ανθρώπους που δεν έχουν καλή εικόνα της ατομικής τους υγείας, δεν έχουν σωστή συμβουλευτική σε οικογενειακό πλαίσιο και καταλήγουν να νοσούν και να πηγαίνουν στο νοσοκομείο με βαριά συμπτώματα. Αυτός είναι ο ρόλος του οικογενειακού γιατρού, να παρακολουθεί τακτικά την υγεία κάθε πολίτη και να τον καθοδηγεί», ανέφερε ο κ. Σκέρτσος.
Τέλος, η τέταρτη μεταρρύθμιση αφορά στη Δικαιοσύνη, με τον νέο κώδικα δικαστηρίων, που θα φέρει «σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία τους».
Ο ίδιος, με αφορμή την απόλυση δύο δικαστών λόγω των πολύ μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων, ανέφερε ότι «υπάρχει πλέον ένα πολύ πιο αυστηρό πλαίσιο αξιολόγησης και των δικαστών, κανείς δεν μπορεί να λειτουργεί στο κενό. Δεν θα μπορεί να προάγεται ένας δικαστής με μεγάλες εκκρεμότητες, αν δεν έχει παρακολουθήσει και ολοκληρώσει συγκεκριμένα προγράμματα κατάρτισης και επιμόρφωσης. Όλα αυτά είναι σημαντικά βήματα για να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερη δικαιοσύνη».
Όπως είπε, «η ποιότητα των αποφάσεων είναι δεδομένη, το πρόβλημα είναι η ταχύτητα και έχει να κάνει με τον έλεγχο που γίνεται στη λειτουργία κάθε δικαστηρίου. Η Δικαιοσύνη, όπως και κάθε τομέας της δημόσιας διοίκησης, είναι οι άνθρωποί της».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης