Τελευταία Νέα
Πολιτική

Με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ συναντήθηκε ο Τασούλας: Αποφασιστική η αντίδραση στη βάρβαρη επίθεση του Putin

Με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ συναντήθηκε ο Τασούλας: Αποφασιστική η αντίδραση στη βάρβαρη επίθεση του Putin
"Αν δεν αντιμετωπιστούν και οι επιπτώσεις στις δυτικές κοινωνίες της βάρβαρης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως η ακρίβεια και οι ελλείψεις, ο λαϊκισμός στις κοινωνίες της Δύσης θα εξελιχθεί σε πέμπτη φάλαγγα του Putin", τόνισε ο Κ. Τασούλας

«Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ουκρανία είναι αυτό που συνέβη το 1974 στην Κύπρο, όπου καταλύθηκε η εθνική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα μιας χώρας μέλους του ΟΗΕ. Και νομίζουμε πως κάτι τέτοιο δεν πρέπει πια να επιτρέπεται», τόνισε Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, Ομοσπονδιακό βουλευτή των ΗΠΑ, Gerald Connolly, στο πλαίσιο της Εαρινής Συνάντησης της Μόνιμης Επιτροπής της Κ.Σ του ΝΑΤΟ, που φιλοξενεί αυτό το Σαββατοκύριακο το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Ο κ. Τασούλας ανέφερε ότι «το ΝΑΤΟ, καλείται να παίξει έναν εξίσου ιστορικό ρόλο αποτροπής, όπως έπαιξε τα πρώτα χρόνια του ψυχρού πολέμου», δηλώνοντας βέβαιος ότι «αυτό είναι κάτι που μπορεί να το επιτύχει».
Υπογράμμισε ακόμη πως «η αντίδρασή μας στη βάρβαρη επίθεση του Putin στην Ουκρανία και στις επιπτώσεις στις κοινωνίες μας πρέπει να είναι αποφασιστική».
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής, «πρέπει να οδηγηθούμε σε παρόμοια αφύπνιση και στο αμυντικό και στο πολιτικό σκέλος, ώστε να εξελιχθεί η εισβολή στην Ουκρανία σε τεράστιο σφάλμα του Putin, που θα αφυπνίσει, με τεράστιο κόστος βέβαια, τη Δύση και έτσι θα την καταστήσει άτρωτη σε παρόμοιες εχθρικές ενέργειες. Αν δεν αντιμετωπιστούν και οι επιπτώσεις στις δυτικές κοινωνίες της βάρβαρης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως η ακρίβεια και οι ελλείψεις, ο λαϊκισμός στις κοινωνίες της Δύσης θα εξελιχθεί σε πέμπτη φάλαγγα του Putin».
Ο κ. Τασούλας δώρισε στον κ. Connolly, ένα αντίγραφο του «αγγείου των θεριστών», από το Αρχαιολογικό μουσείου Ηρακλείου Κρήτης, που αναπαριστά μια ομάδα θεριστών που μετά την κοπιαστική δουλειά γυρνούν σπίτι τραγουδώντας.

Connolly: Πηγή έμπνευσης και για άλλα κράτη η στάση της Ελλάδας

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, Gerald Connolly, ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη στάση της απέναντι στην Ρωσική εισβολή.
Όπως ανέφερε «χαιρετίζω ιδιαίτερα την ελληνική στάση, γιατί εξέφρασαν άμεσα οι Έλληνες τη στήριξή τους προς την Ουκρανία και αυτή ακριβώς η στάση αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και για τα άλλα κράτη για να εκφράσουν την ανταπόκρισή τους».
«Θεωρώ», συμπλήρωσε ο κ. Connolly, ότι αυτή τη στιγμή μπορούμε να είμαστε σίγουροι στην Ευρώπη λόγω της συνεργασίας με το ΝΑΤΟ, ότι θα ανταπεξέλθουμε σε αυτήν την κρίση και ο Putin και οι υποστηρικτές του θα πρέπει να πληρώσουν ένα τίμημα για αυτές τις ωμότητες. Νομίζω ότι η Ευρώπη θα καταφέρει σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους να επιτύχει σ΄ αυτόν τον αγώνα».

Τη μνήμη της Γιαννάκου τίμησε η Εαρινή συνάντηση της Μόνιμης Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ

Την εκλιπούσα βουλευτή, Μαριέττα Γιαννάκου, που διετέλεσε αντιπρόεδρος της και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, τίμησε η Εαρινή συνάντηση της Μόνιμης Επιτροπής της, που φιλοξενείται από τη Βουλή των Ελλήνων αυτό το Σαββατοκύριακο.
Οι συμμετέχοντες στην Μόνιμη Επιτροπή τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της Μαριέττας Γιαννάκου, ενώ το προεδρείο άφησε στο έδρανο της ένα μπουκέτο λουλούδια στη μνήμη της.
Σημειώνεται ότι στην τιμητική εκδήλωση παρέστη εκπροσωπώντας την οικογένεια της Μαριέττας Γιαννάκου, η αδελφή της Φανή.
"Η Μαριέττα Γιαννάκου ήταν μία από τις πλέον έμπειρες πολιτικούς στην Ελλάδα και τύγχανε σεβασμού", ανέφερε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, ομοσπονδιακός βουλευτής των ΗΠΑ, Gerald Connolly. Πρόσθεσε ότι η Μαριέττα Γιαννάκου "υπηρέτησε τρεις θητείες στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και τρεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Υπήρξε μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ τον Σεπτέμβρη του 2019, ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας και ως μέλος της πολιτικής επιτροπής για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, ενώ εξελέγη αντιπρόεδρος της Συνέλευσης τον Νοέμβριο του 2020. Γνωρίζω ότι μιλώ εκ μέρους όλου του προεδρείου και της Μόνιμης Επιτροπής όταν λέω, ότι είμαστε ευγνώμονες να έχουμε ωφεληθεί από την πολιτική σκέψη και την εμπειρία της Μαριέττας, στα ευρωπαϊκά θέματα, αλλά και την αίσθηση αφοσίωσης προς την διατλαντική σκέψη. Όταν λέμε ότι δεν θα την ξεχάσουμε αυτά δεν είναι κενά λόγια. Η μάχη για τις δημοκρατικές αξίες στις δημοκρατικές κοινωνίες και θεσμούς, είναι μια μάχη στην οποία αφιέρωσε τη ζωή της η Μαριέττα. Είναι μια μάχη που εξελίσσεται, όχι εικονικά αλλά κυριολεκτικά. Η δική της συμβολή στην ενίσχυση της δημοκρατικής πλευράς σε αυτή τη μάχη είναι σημαντική. Θα μας λείψει το κουράγιο, η αποφασιστικότητα και η ευγένεια της. Θα ήθελα να μεταφέρω τα συλλυπητήριά μας στον Πρόεδρο της Βουλής, τον κύριο Κ. Τασούλα σε όλα τα μέλη και το προσωπικό του Ελληνικού Κοινοβουλίου καθώς και στην οικογένεια της".
Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κ. Τασούλας, στον εναρκτήριο χαιρετισμό του ξεκίνησε με αναφορά στην Μαριέττα Γιαννάκου τονίζοντας ότι «είναι συγκινητικό και δίκαιο που ξεκινήσαμε αυτή τη Σύνοδο αποτίοντας φόρο τιμής σε μια διακεκριμένη συνάδελφό μας, στο τοπικό αλλά και στο διεθνές πολιτικό σύστημα. Η σταδιοδρομία της Μαριέττας Γιαννάκου ξεκίνησε ως ευρωβουλευτής το 1984 και ολοκληρώθηκε ως Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, τα τελευταία δύο χρόνια. Τα δύο αυτά αξιώματα στην αρχή και στο τέλος της πολιτικής ζωής της - Ευρωβουλή και ΝΑΤΟ - συμβολίζουν την προσήλωση όχι μόνο της ίδιας, αλλά και της χώρας της, της χώρας μας, στις βασικές ευρωατλαντικές αξίες. Πάνω στις αξίες αυτές οικοδομήσουμε τη μεταπολεμική μας ιστορία και τη μεταπολεμική μας ευημερία και προοπτική. Και η επιτυχημένη σταδιοδρομία της Μαριέττας Γιαννάκου, την οποία τιμάμε, με σιωπή, λουλούδια και σκέψεις, μας αφήνει ένα μήνυμα συνέχισης αυτής της προσπάθειας, για να βελτιωθούν οι ευρωατλαντικοί θεσμοί, για να βελτιωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και να έρθει ακόμη πιο κοντά στο λαό και να γίνει ακόμη πιο αποτελεσματικό το ΝΑΤΟ στην αποστολή του".
Στη συνέχεια, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας για τη Μαριέττα Γιαννάκου είπε πως ήταν "μια γυναίκα πολύ δυνατή, πολύ ανθεκτική. Μία πολεμίστρια της δημοκρατίας, όπως ακριβώς θέλουμε να είναι και η βορειοατλαντική συμμαχία. Αυτή ήταν η Μαριέττα Γιαννάκου και θα λείψει σε όλους μας και στο μέλλον της συμμαχίας".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης