Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ατζέντα ενέργεια: Κρίσιμες συναντήσεις και ανακοινώσεις Μητσοτάκη υψηλού συμβολισμού τις προσεχείς ημέρες

Ατζέντα ενέργεια: Κρίσιμες συναντήσεις και ανακοινώσεις Μητσοτάκη υψηλού συμβολισμού τις προσεχείς ημέρες

Ο Πρωθυπουργός θα έχει σήμερα μία συνάντηση με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Yair Lapid με κύριο θέμα τις εξελίξεις στην Ουκρανία

Σχετικά Άρθρα
Ακολουθούν μέρες σημαντικών εξελίξεων με υψηλό συμβολισμό στα ζητήματα της ενέργειας, με την ελληνική κυβέρνηση να προσπαθεί να αξιοποιήσει το διεθνές μομέντουμ τόσο για να πείσει το πολιτικό κοινό ότι όντως προσπαθεί για την ενεργειακή αυτονόμηση της χώρας – και άρα για την μείωση των τιμών ενέργειας- όσο και για να τονώσει τη θέση της χώρας στον ενεργειακό χάρτη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Κρίσιμες συναντήσεις Μητσοτάκη-Δένδια με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό του Ισραήλ

Ο Πρωθυπουργός θα έχει σήμερα μία συνάντηση με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Yair Lapid με κύριο θέμα τις εξελίξεις στην Ουκρανία –o Πρωθυπουργός Νaftali Bennet αποτελεί συνομιλητή και του Putin και του Zelensky– αλλά και για τα ενεργειακά ζητήματα που προκύπτουν μετά τον πόλεμο.
Επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί μετά στην Αθήνα σήμερα με τους ομολόγους του από Κύπρο και Ισραήλ με κύριο μενού τα ενεργειακά και την ενεργοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου Eastmed.
Ξαφνικά εκεί που ο αγωγός ήταν μία χαμένη υπόθεση, έχουν έρθει στο φως αρκετά σενάρια αξιοποίησής του, σενάρια που φέρνουν και την Τουρκία να είναι από τις χώρες που θα επωφεληθούν από τα κοιτάσματα Λεβιάθαν.

Στην Κοζάνη την Τετάρτη 6 Απριλίου 2022 ο Πρωθυπουργός για το μεγάλο πάρκο

Επίσης, σε κεντρικό επίπεδο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί την Τετάρτη στην Κοζάνη για να παρουσιάσει το μεγαλύτερο φωτοβολταικό πάρκο δίνοντας το στίγμα, σε μία δύσκολη συγκυρία για τα ενεργειακή κρίσης, ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει στο δρόμο επένδυσης στις Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που στο τέλος θα ξεκλειδώσουν την ενεργειακή αυτονομία.

Συνάντηση με την Επίτροπο Ενέργειας για τις ελληνικής προτάσεις

Την Πέμπτη, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την κοινοτική Επίτροπο για θέματα Ενέργειας Candri Simson και οι πληροφορίες λένε ότι θα της θέσει εκ νέου τις ελληνικές προτάσεις για στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, την επιβολή πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου αλλά και την αποσύνδεση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος από το
φυσικό αέριο.
Η Ευρώπη δείχνει να είναι διχασμένη για τον τρόπο που θα καταπολεμήσει την ενεργειακή κρίση.
Βεβαίως, οι εξελίξεις μπορεί να επιταχυνθούν εάν έχουμε κλείσιμο των στροφίγγων από τους ρωσικούς αγωγούς.
Τότε θα πρέπει να υπάρξει ευρωπαική απάντηση.
Όλα είναι πιθανά.

Έρχονται ανακοινώσεις για τα ελληνικά κοιτάσματα

Τέλος, όπως σας είχαμε ενημερώσει εδώ και πολύ καιρό, στο τέλος της εβδομάδας, ίσως και αργότερα λίγο θα έχουμε και τις ανακοινώσεις για την επανέναρξη της αξιοποίησης των
εγχώριων κοιτασμάτων αερίου σε Ιόνιο, Κυπαρισιακό κόλπο και Νότια Κρήτη.
Η αξιοποίηση του οικοπέδου 10 στον Κυπαρισσιακό είναι έτοιμο σχεδόν προς εκμετάλλευση μετά τις σεισμικές έρευνες που έγιναν στην περιοχή.
Στην Νότια Κρήτη περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν μπλοκάρει στο Συμβούλιο της Επικρατείας τις έρευνες αλλά, το πιθανότερο είναι να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο.

Εφεδρεία για ΝΔ ο Μανιάτης

Επίσης, κάποιοι συνδέουν τις ανακοινώσεις για τα ελληνικά κοιτάσματα με κίνηση αξιοποίησης του Γιάννη Μανιάτη σε σχετικό υπουργικό πόστο.
Κατά άλλους, οι δύο πλευρές είναι πολύ κοντά σε συνεργασία, γεγονός που θα σημάνει την συνέχισης της κεντρώας προσέγγισης Μητσοτάκη στο χώρο της Κεντροαριστεράς και του ΠΑΣΟΚ.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης