Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στο μικροσκόπιο σύσκεψης στις 28/3 στο Μαξίμου η επισιτιστική ασφάλεια της χώρας - Γεωργαντάς: Πλήρης επάρκεια σε σιτάρι

Στο μικροσκόπιο σύσκεψης στις 28/3 στο Μαξίμου η επισιτιστική ασφάλεια της χώρας - Γεωργαντάς: Πλήρης επάρκεια σε σιτάρι
Η Ελλάδα έχει πλήρη επάρκεια σε σκληρό σιτάρι, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την επάρκεια στο μαλακό σιτάρι, ενώ το πλαφόν στο ηλιέλαιο μπήκε επειδή υπήρχαν πολύ μεγάλες παραγγελίες, ανέφερε ο Γ. Γεωργαντάς
Σχετικά Άρθρα

Πιθανότατα αύριο, Δευτέρα 28/3, θα ξεκινήσει η δήλωση των αποθεμάτων σε γεωργικά προϊόντα και πρώτες ύλες, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γ. Γεωργαντάς, ο οποίος σε λιγότερο από ένα 24ωρο θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να θέσουν στο μικροσκόπιο τις τυχόν ελλείψεις που μπορεί να προκύψουν λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία σε είδη διατροφής και πρώτες ύλες.
Ο κ. Γεωργαντάς μιλώντας στον ΣΚΑΪ υπογράμμισε ότι η χώρα μας έχει πλήρη επάρκεια σε σιτάρι, τη Δευτέρα 28/3 πιθανότατα θα ξεκινήσει η δήλωση των αποθεμάτων σε γεωργικά προϊόντα και πρώτες ύλες, ενώ για την αυριανή σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, σημείωσε πως λαμβάνοντας υπόψη την κλιματική κρίση, τον πόλεμο, αλλά και το γεγονός ότι Ρωσία και Ουκρανία είναι οι μεγαλύτερες σιτοπαραγωγές χώρες, πρέπει να υπάρχουν βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις, ώστε να υπάρχει πλήρης επάρκεια και μεγάλη παραγωγή με καλές τιμές.

Δήλωση αποθεμάτων

«Περάσαμε στη Βουλή μια διάταξη με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδ.  Γεωργιάδη, με την οποία ζητάμε για συγκεκριμένα προϊόντα, κατά βάση για τις πρώτες ύλες, τις ζωοτροφές, τα λιπάσματα, το σιτάρι κλπ., από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, να μας δηλώσουν τα αποθέματά τους. Η σχετική ΚΥΑ θα εκδοθεί τη Δευτέρα και εντός 48 ωρών πρέπει να δηλωθούν τα αποθέματα και το σημείο, στο οποίο βρίσκονται», τόνισε ο κ. Γεωργαντάς.
Πρόσθεσε ότι η δήλωση αυτή θα πρέπει να επικαιροποιείται ανά τακτά διαστήματα, καθώς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει να δηλωθούν τα αποθέματα σε συγκεκριμένα προϊόντα σε όλη την Ευρώπη.
Όπως εξήγησε, «όλο αυτό γίνεται, γιατί ενώ ξέρουμε ότι υπάρχει επάρκεια, πρέπει να υπάρχει και διαθεσιμότητα. Δεν πρέπει κανείς να διανοηθεί ότι μπορεί να κερδοσκοπήσει αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή».

Επάρκεια σε σιτάρι - Τι ισχύει για το ηλιέλαιο

Κληθείς να απαντήσει εάν η χώρα μας είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο ελλείψεων σε βασικά προϊόντα, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα έχει πλήρη επάρκεια σε σκληρό σιτάρι, το οποίο χρησιμοποιείται κατά βάση για μακαρόνια και τα υπόλοιπα σχετικά ήδη».
Για το μαλακό σιτάρι, ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε ότι εισάγουμε περίπου 250.000-300.000 τόνους ετησίως από την Ουκρανία και τη Ρωσία και μάλιστα, παρά τον πόλεμο η Ουκρανία συνεχίζει και εξάγει έστω και μικρές ποσότητες προς όλες τις χώρες.
Πρόσθεσε πως υπάρχουν πολλές εναλλακτικές αγορές, όπως η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, όπου καθημερινά έρχονται φορτία στη χώρα, αλλά και «η εναλλακτική αγορά του Καναδά και της Αμερικής, οι οποίες έχουν ενεργοποιηθεί σε ένα βαθμό».
«Άρα δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την επάρκεια στο μαλακό σιτάρι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργαντάς και συμπλήρωσε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ζητήσει το μαλακό σιτάρι και ο αραβόσιτος να μπουν στις συνδεδεμένες ενισχύσεις για να υπάρχει ένα επιπλέον κίνητρο στους αγρότες για την επόμενη περίοδο 2023-2027 ώστε να μπορέσουν να καλλιεργήσουν.
Σε ό,τι αφορά το ηλιέλαιο, ο κ. Γεωργαντάς ξεκαθάρισε ότι η χώρα μας έχει μεγάλη παραγωγή σε ηλιοτρόπιο, αν και μέχρι τώρα το 90% της παραγωγής πηγαίνει για το λεγόμενο βιοκαύσιμο και το 10% για μαγειρική χρήση, γιατί ερχόταν από την Ουκρανία.
«Ο ηλίανθος είναι σε μεγάλη ανάπτυξη και υπάρχουν συνεχώς νέες εκτάσεις που καλλιεργούνται. Το επόμενο διάστημα θα υπάρχει μια πλήρης επάρκεια από τις παραγωγές τις δικές μας. Το πλαφόν μπήκε επειδή υπήρχαν πολύ μεγάλες παραγγελίες», σημείωσε.

Σύσκεψη στο Μαξίμου στις 28/3

Αντίστροφη μέτρηση για τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει το μεσημέρι της Δευτέρας 28/3 στις 13:00 κυβερνητικής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο τον επισιτιστικό εφοδιασμό και την ενδυνάμωση του πρωτογενούς τομέα.
«Ένα θέμα που θα μας απασχολήσει είναι η παγκόσμια επισιτιστική κρίση, έχω συγκαλέσει μια τέτοια σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την προσεχή Δευτέρα για να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια των τροφίμων στην πατρίδα μας» , είχε αναφέρει προ ημερών ο κ. Μητσοτάκης, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν αφορά τη χώρα μας, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μια τέτοια κρίση».
Στην αυριανή σύσκεψη θα εξετάσουν τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης για την αποτροπή κάθε επισιτιστικού κινδύνου που όμως «δεν υφίσταται για τη χώρα μας», όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ακόμη, θα εξετάσουν την αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών, με την κυβέρνηση να προχωρά στη διάθεση 40 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων και μάλιστα, ο τρόπος ενίσχυσης θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες από τον αρμόδιο υπουργό, αλλά και η τιμή των λιπασμάτων.
Σε ό,τι αφορά το ηλιέλαιο, οι λίγες ελλείψεις που παρουσιάστηκαν δεν επηρεάζουν τα νοικοκυριά, ενώ η χώρα μας από Ουκρανία εισάγει περίπου 30.000 τόνους από τους συνολικά 120.000 τόνους εισαγωγών ηλιέλαιου. Όπως εκτιμούν στελέχη της Επιτροπής Επισιτιστικής Κρίσης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εύκολα μπορούν να αναπληρωθούν από εισαγωγές από την Αργεντινή ή από άλλες τρίτες χώρες, κάτι που ισχύει και για το καλαμπόκι, καθώς οι εισαγωγές από Ρωσία και Ουκρανία ανέρχονται περίπου σε 500.000 τόνους με κύρια κατεύθυνση την παραγωγή ζωοτροφών. Το κενό, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα μπορούσαν να καλύψουν εισαγωγές από τη Ρουμανία, Βουλγαρία, άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και τη Νότιο Αμερική.
Σχετικά με το μαλακό σιτάρι, τους 250.000 τόνους έφταναν οι εισροές από Ουκρανία και Ρωσία. Ήδη, οι εισαγωγείς έχουν απευθυνθεί στις αγορές της Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Ουγγαρίας, Γερμανίας και Γαλλίας, ενώ έχουν ξεκινήσει εισαγωγές από Καναδά (μέσω Ιταλίας).


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης