Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οικονόμου: Οριζόντια στήριξη των νοικοκυριών για όσο διαρκούν οι πρωτόγνωρες τιμές και οι ανατιμήσεις στην ενέργεια

Οικονόμου: Οριζόντια στήριξη των νοικοκυριών για όσο διαρκούν οι πρωτόγνωρες τιμές και οι ανατιμήσεις στην ενέργεια
Οποιαδήποτε μείωση της τιμής στο φυσικό αέριο σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα φροντίσουμε με τους μηχανισμούς και τα εργαλεία που έχουμε να έχει την αντίστοιχη αποτύπωση και στην Ελλάδα, ανέφερε ο Γ. Οικονόμου
Σχετικά Άρθρα

Όσο διαρκούν αυτές οι πρωτόγνωρες τιμές και ανατιμήσεις, θα υπάρχει η οριζόντια στήριξη και τα πιο εξειδικευμένα μέτρα στήριξης για ευάλωτες ομάδες, διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
Μάλιστα, ο κ. Οικονόμου μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι δρομολογούνται όλες οι διαδικασίες, έτσι ώστε τις επόμενες ημέρες τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα να αποτυπωθούν στις τσέπες των νοικοκυριών για να μετριαστούν οι συνέπειες της κρίσης.
Όπως ανέφερε, «βαδίζουμε παράλληλα σε δύο δρόμους: Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για σημαντικές απαντήσεις στην προμήθεια και στις τιμές και εθνικό σχέδιο. Δεν καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια. Ο κόσμος αντιμετωπίζει δυσκολίες, οι οποίες είναι τεράστιες, είναι πάρα πολύ μεγάλες. Και ό,τι μπορεί να κάνει αυτή η Κυβέρνηση, το κάνει, για να έχει το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Ό,τι γίνεται στην Ευρώπη, είναι για να έχουμε ακόμη μεγαλύτερα περιθώρια πανευρωπαϊκής απάντησης, σε μία κρίση, η οποία είναι διεθνής και είναι εισαγόμενη στη χώρα. Ταυτόχρονα - και παράλληλα με αυτό- συνεχίζεται η υλοποίηση του εθνικού σχεδίου στήριξης της κοινωνίας, το οποίο ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο, πέρασε από διάφορες φάσεις, ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο».
Υπενθύμισε ότι «πρόσφατα κάναμε τις ανακοινώσεις και για την περαιτέρω ενίσχυση  νοικοκυριών και επιχειρήσεων για το ηλεκτρικό ρεύμα. Για την επιδότηση βενζίνης για όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ. Την επιδότηση για να φτηνύνει το πετρέλαιο κίνησης, με τις θετικές επιπτώσεις που θα έχει αυτό σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα.
Την ενίσχυση των συμπολιτών μας, που είναι πιο ευάλωτοι. Τη χορήγηση οικογενειακού επιδόματος που είναι μια απόφαση του Πρωθυπουργού, η οποία πραγματικά προσφέρει μια ουσιαστική ανακούφιση. Γνωρίζουμε όλοι ότι οι υποχρεώσεις των νοικοκυριών που έχουν παιδιά, είναι πάρα πολύ μεγάλες και εν πολλοίς είναι και υποχρεώσεις ανελαστικές. Επιπλέον, για πρώτη φορά φέτος και τα παιδιά που σπουδάζουν στα δημόσια ΙΕΚ, εκτός από τον τόπο καταγωγής τους, δικαιούνται και αυτά το στεγαστικό επίδομα».
Σημείωσε ότι γίνονται όλες οι διαδικασίες για να αρχίσουν τις επόμενες ημέρες τα μέτρα, όχι μόνο να αποτυπώνονται αριθμητικά, αλλά να αποτυπώνονται και στην τσέπη του καθενός, καθώς στόχος είναι να μετριάσουν τις πρωτόγνωρες ανατιμήσεις, αλλά και πως είναι κλιμακούμενη η οριζόντια στήριξη που έχει δοθεί στο ρεύμα από το Σεπτέμβριο μέχρι τώρα, πάντοτε ανάλογα με την συγκυρία και τις αντοχές της οικονομίας και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουν.
Υπογράμμισε δε, ότι υπήρχαν επιχειρήσεις που βρέθηκαν αντιμέτωπες με ένα φαινόμενο το οποίο πέταγε έξω κάθε προϋπολογισμό και σχεδιασμό τους, με υπερβολικούς τους λογαριασμούς του ρεύματος και πλέον, έρχεται στήριξη και σε αυτές και μάλιστα να καλύψει για ορισμένες επιχειρήσεις μέρος των αυξήσεων αναδρομικά από τον Ιανουάριο.

Για αισχροκέρδεια

Το δεύτερο μέτωπο που ασχολείται με πάρα πολύ υπευθυνότητα η κυβέρνηση είναι η αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας.
«Όχι στα λόγια, όχι αφοριστικά, όχι για συνθήματα και κορώνες, αλλά αξιοποιώντας ό,τι διαθέσιμο έχουμε στα χέρια μας. Η Κυβέρνηση πρώτα απ’ όλα, έβαλε κόφτη στα κέρδη. Κανείς δεν μπορεί να κερδίζει πάνω από αυτό που κέρδιζε τον περασμένο Σεπτέμβρη», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σύνοδος Κορυφής – Τι πέτυχε η ελληνική πλευρά

«Έγινε ένα ακόμα σημαντικό βήμα για το πλαφόν στο φυσικό αέριο. Ήταν ένα δύσκολο βήμα και οι διαπραγματεύσεις», τόνισε ο κ. Οικονόμου κάνοντας αναφορά στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής για την ενέργεια στις Βρυξέλλες στις 25/3.
Όπως εξήγησε «έγινε ένα ακόμα σημαντικό βήμα. Δύσκολο βήμα. Ήταν πολύωρες οι διαπραγματεύσεις. Όταν ξεκίνησε το Συμβούλιο, δεν ήταν προγραμματισμένο να μπει η Οδηγία προς την Κομισιόν για
το πλαφόν στο φυσικό αέριο στο Κείμενο Συμπερασμάτων. Υπήρχε πολύ σκληρή επιμονή και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και από τους ηγέτες του Νότου προς την Ευρώπη, να παρέμβει ουσιαστικά, για έναν πολύ απλό λόγο: Εάν δεν βρούμε πανευρωπαϊκή λύση στο θέμα του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, καμιά Κυβέρνηση από μόνη της, ό,τι και να κάνει, όσα και να δώσει, δεν θα μπορέσει να απαντήσει με επάρκεια στο μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλα τα νοικοκυριά παντού στην ήπειρό μας. Δηλαδή, στις αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος. Επέμενε τεκμηριωμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες. Είχε γίνει προετοιμασία όλο το προηγούμενο διάστημα, από τότε που είχε στείλει την πρόταση των έξι σημείων στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στη συνέχεια, στην τηλεδιάσκεψη που συμμετείχε με τους ηγέτες του Νότου, Πορτογαλίας-Ισπανίας-Ιταλίας. Και άλλοι ηγέτες της Ευρώπης αντιλαμβάνονται το πόσο κομβικό είναι αυτό».
Αναφέρθηκε στα δύο πολύ σημαντικά πράγματα που πέτυχε στη χθεσινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η ελληνική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, πέτυχε «πρώτον, να συμπεριληφθεί στο κείμενο συμπερασμάτων σαφής οδηγία προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κοιτάξει την πρόταση για πλαφόν στις χρηματιστηριακές τιμές του φυσικού αερίου διεθνώς και δεύτερον, να επανακαθοριστεί ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώνεται η οριακή τιμή, κάτι εξαιρετικά πολύπλοκο, ώστε το ρεύμα να είναι φθηνότερο στην Ευρώπη, για όλους».
Όπως είπε, «ό,τι γίνεται στην Ευρώπη είναι για να έχουμε ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια πανευρωπαϊκής απάντησης σε μια κρίση διεθνή και εισαγόμενη στη χώρα. Ταυτόχρονα και παράλληλα συνεχίζεται η υλοποίηση του εθνικού σχεδίου στήριξης της κοινωνίας. Οποιαδήποτε μείωση της τιμής στο φυσικό αέριο σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα φροντίσουμε με τους μηχανισμούς και τα εργαλεία που έχουμε να έχει την αντίστοιχη αποτύπωση και στην Ελλάδα. Ήδη, από την ώρα που ξεκίνησε αυτή η κουβέντα για πλαφόν, ξεκίνησε μια αποκλιμάκωση στις διεθνείς τιμές».
Ακόμη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη συμφωνία της Ε.Ε με τις ΗΠΑ για προμήθεια και αποθήκευση φυσικού αερίου, σημειώνοντας πως η απόφαση αυτή εξασφαλίζει την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας και ενισχύει την απεξάρτησή μας από τη ρωσική αγορά, ενώ θα έχει θετικές επιδράσει και στο κόστος.

Για ΣΥΡΙΖΑ

«Νομοθετήσαμε την περασμένη εβδομάδα την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ. Ο Αρχηγός τη Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ενώ είπε ότι θα ψηφίσει, τελικά δεν ψήφισε τη μείωση αυτή. Ένα τέταρτο, είκοσι λεπτά, μετά την ομιλία του η κα Αχτσιόγλου, εκπροσωπώντας τον κ. Τσίπρα, είπε ότι δεν θα το ψηφίσουν. Ψήφισαν «όχι» επί της αρχής, «παρών» σε κάποια άρθρα και ούτω κάθε εξής. Αυτά τα πράγματα δεν είναι σοβαρά, κυρίως όταν άπτονται ζητημάτων που, ανεξαρτήτως διαφωνιών που έχουμε σε άλλα θέματα, είναι πολιτικές που ανακουφίζουν το οικογενειακό εισόδημα μόνιμα, αλλά πολύ περισσότερο σε μια περίοδο που οποιαδήποτε
εξοικονόμηση είναι εξαιρετικά χρήσιμη για κάθε νοικοκυριό.
Εκτός από λόγια, εκτός από προσεγγίσεις απλοϊκές, εκτός από αφοριστικές πολιτικές, είναι πολύ χρήσιμο να απαντάμε με πράξεις, με συγκεκριμένα μέτρα, που να παράγουν αποτελέσματα απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Η Κυβέρνησή μας αυτό κάνει, χωρίς κοντόφθαλμες πολιτικές, χωρίς να λέει κάτι που δεν μπορεί να εφαρμόσει. Με μέτρα που έχει μετρήσει σωστά, που αντέχει η οικονομία και που έχουν αποτύπωμα, όχι για να μηδενίσουν, αλλά για να μειώσουν τις επιπτώσεις των ενεργειακών ανατιμήσεων. Δεν μπορεί να λέμε ψέματα στον κόσμο», τόνισε ο κ. Οικονόμου.
Πρόσθεσε πως «η ανευθυνότητα δεν είναι καλή συνταγή σε δύσκολες περιόδους», λέγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πετά νούμερα στον αέρα, προσπαθούν να πατήσουν πάνω στην αγωνία, πάνω στην αγανάκτηση της κοινωνίας για τους λογαριασμούς που πληρώνει. Λέγοντας δεξιά και αριστερά, νούμερα στον αέρα που δεν τεκμηριώνονται πουθενά, προσπαθούν να στήσουν ένα αντιπολιτευτικό αφήγημα. Αυτή είναι
η μία τακτική».
«Η άλλη τακτική είναι αυτό που έχει επιλέξει η Κυβέρνηση με ρεαλισμό, με υπευθυνότητα, με ειλικρίνεια και κυρίως με πράξεις να στέκεται στο πλευρό των πολιτών», σημείωσε, τονίζοντας πως είναι δύο διαφορετικοί κόσμοι.
«Αν υπάρξουν υπερκέρδη, όπως θα μας υποδείξουν αυτοί που μπορεί να τα υπολογίσουν, η Κυβέρνηση θα έρθει και με την απόφαση του Πρωθυπουργού κατά 90% θα τα επιστρέψει στον Κρατικό Προϋπολογισμό».

Για ομιλία Zelensky στην Ελληνική Βουλή

«Ήταν μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού που φαντάζομαι θα τύχει της αποδοχής του συνόλου του πολιτικού κόσμου. Ο Ουκρανός Πρόεδρος Volodymyr Zelensky έχει απευθυνθεί σε πάρα πολλά ευρωπαϊκά Κοινοβούλια. Έχει μιλήσει στην Βουλή και την Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Θα είναι μια ιστορική στιγμή και για τη χώρα μας να δούμε τον ηγέτη ενός λαού που στέκεται με ηρωισμό απέναντι σε μια απρόκλητη εισβολή. Εδώ δεν χωρούν μισόλογα, δεν χωρούν μισές αποστάσεις, δεν χωρούν επιφυλάξεις», ανέφεγε ο Γ. Οικονόμου.
Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, όπως είπε, «πρέπει να είναι ομόθυμη καταδίκη όλων μας απέναντι σε αυτό τον αναθεωρητισμό και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης