Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Zelensky στην Ελληνική Βουλή: Τετάρτη (30/3) ή Πέμπτη (31/3) η ομιλία - Αντιδράσεις

Ο Ουκρανός πρόεδρος Zelensky στην Ελληνική Βουλή: Τετάρτη (30/3) ή Πέμπτη (31/3) η ομιλία - Αντιδράσεις
Εντός της εβδομάδος η ομιλία του Ουκρανού προέδρου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky θα μιλήσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο την ερχόμενη Τετάρτη 30/3, ή Πέμπτη 31/3, μέσω τηλεδιάσκεψης.
Η ομιλία του αναμένεται να διαρκέσει 20 λεπτά.
Σύμφωνα με ανώτατες κοινοβουλευτικές πηγές, τη Δευτέρα 28/3, ο πρεσβευτής της Ουκρανίας Sergiy Sutenko θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κων. Τασούλα, για να οριστικοποιηθούν οι σχετικές λεπτομέρειες.
Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το μεσημέρι της Παρασκευής 25/3 νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky κατά την οποία ο κ. Zelensky συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη σύνδεση της Οδησσού με την Ιστορία του Ελληνισμού και την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Zelensky να μιλήσει μέσω τηλεδιάσκεψης στη Βουλή των Ελλήνων.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Ουκρανίας στις 14 Μαρτίου.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων στην επικείμενη ομιλία Zelensky

ΣΥΡΙΖΑ
Διά του Γ. Κατρούγκαλου είχε χαρακτηρίσει ως «θετική κίνηση αλληλεγγύης» την πρόσκληση στον πρόεδρο Zelensky να μιλήσει στη Βουλή.
«Η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστήσει στη διπλωματική προσπάθεια για άμεσο τερματισμό του πολέμου, ως χώρα ειρήνης και ήπιας ισχύος», ανέφερε ο Γιώργος Κατρούγκαλος με ανάρτησή του στο Twitter.

ΚΙΝΑΛ
Θετική είναι και η διάθεση της Χ. Τρικούπη, όπου υπενθυμίζουν ότι από την πρώτη στιγμή είχαν στηρίξει την ανθρωπιστική βοήθεια που στάλθηκε στην πληττόμενη από τον πόλεμο χώρα, αλλά και την παροχή στρατιωτικού υλικού - κάτι με το οποίο είχε διαφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΚΕ
Ανακοίνωσε ανοικτά την διαφωνία του: «Ο Zelensky εκπροσωπεί μια αντιδραστική κυβέρνηση, που στηρίζεται από το στρατόπεδο των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ε.Ε. και ευθύνεται, όπως και η Ρωσία, για το δράμα του ουκρανικού λαού.
Αυτή η κυβέρνηση εδώ και χρόνια έχει στηρίξει και ενσωματώσει ναζιστικές οργανώσεις, διώκει και φυλακίζει κομμουνιστές, έχει θέσει εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας.
Είναι προφανής η στάση μας και το ίδιο θα κάναμε αν ερχόταν ο Putin, ο Biden κ.λπ.».

Ελληνική Λύση
Σε ανακοίνωσή της τόνισε: «Ο πρωθυπουργός, χωρίς να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, όπως άλλωστε συνηθίζει, κάλεσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας να μιλήσει μέσω τηλεδιάσκεψης στη Βουλή των Ελλήνων.
Τη Βουλή που τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι υπουργοί του, όπως και κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί, σπανίως “επισκέπτονται”.
Η Ελληνική Λύση λοιπόν αναμένει με ενδιαφέρον τις εξηγήσεις του κ. Zelensky για την ισχυρή αμυντική συμφωνία που είχε υπογράψει με την Τουρκία πολύ πριν από τον πόλεμο, η οποία στρέφεται κατά των ελληνικών συμφερόντων και της εθνικής μας ασφάλειας, όπως και τις θέσεις του για τη συμπεριφορά του ουκρανικού κράτους έναντι της ελληνικής εθνικής μειονότητας».

Που έχει μιλήσει ο Ουκρανός πρόεδρος

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει μιλήσει στο σουηδικό κοινοβούλιο, στην ιταλική Βουλή, στην κάτω Βουλή της Ιαπωνίας, στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, στη Βουλή του Καναδά, στη Γερμανική Budestag, στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, στη Βουλή των Κοινοτήτων στο Λονδίνο και στο Ευρωκοινοβούλιο καθώς και στη σύνοδο ΕΕ-ΝΑΤΟ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης