Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μήνας απότομης κάμψης για κυβέρνηση ο Μάρτιος - Προβληματίζουν τα αρνητικά μηνύματα από οικονομία - ακρίβεια

Μήνας απότομης κάμψης για κυβέρνηση ο Μάρτιος - Προβληματίζουν τα αρνητικά μηνύματα από οικονομία - ακρίβεια
«Ταβάνιασε» το ΚΙΝΑΛ, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κερδίζει από την φθορά
Σχετικά Άρθρα

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis ήρθε ως επιστέγασμα των αρνητικών μηνυμάτων που δίνει η κοινωνία στην κυβέρνηση μετά την εκτόξευση του πληθωρισμού και των ενέργειας μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Όπως και στην δημοσκόπηση της Marc και δείχνει φθορά στο ποσοστό της ΝΔ γύρω στο 2%, έτσι και σε αυτή την μέτρηση η μείωση των ποσοστών που προκύπτει είναι στο 1,5%.

Σκεπτικοί οι αναλυτές από την απότομη φθορά σε ένα μήνα

«Δεν χάνεις πάνω από μία μονάδα στα ποσοστά σου μέσα σε ένα μήνα, αν δεν υπάρχει δυσαρέσκεια» τόνιζε πολιτικός αναλυτής θεωρώντας ότι εάν δεν ανακοπεί αυτή η τάση, τότε είναι πολύ δύσκολο να μην έχουμε πολιτικές εξελίξεις, παρόλο που ο Πρωθυπουργός έκλεισε κάθε συζήτηση για εκλογές και για αλλαγή του εκλογικού νόμου.

«Ταβάνιασε» το ΚΙΝΑΛ, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κερδίζει από την φθορά

Η δημοσκόπηση δείχνει και άλλα ενδιαφέροντα ποιοτικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα την εκτίμηση ψήφου που κυμαίνεται στο 34,1% μακριά από το ποσοστό αυτοδυναμίας που χρειάζεται το πρώτο κόμμα για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Αλλά και πλέον αποκρυσταλλώνει μία κατάσταση στην αντιπολίτευση:
Το ΚΙΝΑΛ «ταβάνιασε» και πλέον αρχίζει και ξεφουσκώνει ενώ σταθεροποιείται ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να κερδίζει από την φθορά της ΝΔ.

Τρωτά σημεία η οικονομία και η ακρίβεια

Η οικονομία και η ακρίβεια αποτελούν τα τρωτά σημεία της κυβέρνησης σε αυτό το χρονικό σημείο και οι προβλέψεις δεν είναι με το μέρος της.
Το βασικό σενάριο μιλάει, όπως αναλύει η Εθνική Τράπεζα, για ανάπτυξη 2%-3% και πληθωρισμό στην περιοχή 5%-6% ενώ το δυσμενές σενάριο όπου ο πόλεμος συνεχιστεί μιλάει για αναιμική ανάπτυξη στην περιοχή του 0%-1% και πληθωρισμό στο 8%.
Και με τιμές πετρελαίου πάνω από 100 δολάρια.
Την εικόνα συμπληρώνει άλλη μία κάρτα που δείχνει ότι το ελληνικό ΑΕΠ ανά κάτοικο που ουσιαστικά αποτυπώνει την αγοραστική δύναμη βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις, 35% λιγότερο από το ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Γι’ αυτό και πρέπει, όπως έχει επισημάνει και ο Πρωθυπουργός, να αυξηθεί γενναία ο κατώτατος μισθός και οι αποφάσεις θα παρθούν μέσα στον Απρίλιο.

Κινήσεις για να αλλάξει η ψυχολογία του κόσμου

Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αλλάξει το «παιχνίδι» της ψυχολογίας του κόσμου με 2-3 κινήσεις:
Η πρώτη ήταν το πακέτο μέτρων στήριξης των καταναλωτών ύψους 1,2 δις ευρώ.
Η δεύτερη είναι η έκτακτη εισφορά που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, η οποία ωστόσο θα εισπραχθεί αργότερα.
Η κυβέρνηση περιμένει φυσικά την κοινοτική στήριξη γι’ αυτό και στη Σύνοδο οι προσδοκίες είναι μεγάλες για θετικές εξελίξεις.

Περιμένει ευρωπαϊκές αποφάσεις έμπρακτης στήριξης

Η ελληνική πλευρά περιμένει την ευελιξία σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες αλλά και ένα μηχανισμό στήριξης των καταναλωτών ενέργειας, που δεν μπορεί να αποφασιστεί τώρα λόγω διαφωνιών μεταξύ των χωρών του Νότου – Γερμανίας και Ολλανδίας.
Επίσης, οι αποφάσεις για αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων αερίου που θα ανακοινώσει σε λίγες μέρες η κυβέρνηση και ενδεχομένως η ενεργοποίηση του μέχρι πρότινος ξεχασμένου «Εastmed», έχουν μελλοντική προβολή.
Στην ουσία, η κυβέρνηση περιμένει το ξεκίνημα της τουριστικής χρονιάς από τον Απρίλιο προκειμένου να καλυτερεύσει το οικονομικό κλίμα.
Kαι φυσικά το Πάσχα προκειμένου να εκτονωθεί η συσσωρευμένη δυσαρέσκεια 2 ετών για την πανδημία.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης