Τελευταία Νέα
Πολιτική

Όλοι μιλούν για εκλογές αλλά το Μαξίμου δεν βλέπει την πραγματικότητα – Τα δύο σενάρια για Μάιο και Σεπτέμβριο 2022

Όλοι μιλούν για εκλογές αλλά το Μαξίμου δεν βλέπει την πραγματικότητα – Τα δύο σενάρια για Μάιο και Σεπτέμβριο 2022
Η ίδια η κυβέρνηση έχει σταματήσει να το αναφέρει αφού το πολιτικό διακύβευμα δεν είναι η ανάκαμψη, πλέον. Αλλά η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής απέναντι στην ακρίβεια.
Σχετικά Άρθρα

Παρά τις διαψεύσεις από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για τα σενάρια των εκλογών και του εκλογικού νόμου, παρά τις δηλώσεις για εξάντληση της τετραετίας από την κυβέρνηση, υπάρχει ένας ισχυρός πυρήνας υπουργών και βουλευτών που πιστεύουν ότι σε αυτές τις ακραίες συνθήκες ακρίβειας και ενεργειακής κρίσης που έχει εισέλθει το πολιτικό σύστημα είναι εξαιρετικά δύσκολο η κυβέρνηση να βγει αλώβητη.
Κορυφαίος υπουργός που έχει καθημερινή επαφή με το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι μέχρι το καλοκαίρι, ο Πρωθυπουργός θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε εκλογική αναμέτρηση.
Ειδικά εάν ισχύσει το σενάριο της παρατεταμένης πολεμικής κρίσης στην Ουκρανία.
Είναι τέτοια η βεβαιότητά του που έστειλε στο Μαξίμου τον απολογισμό του με τελευταίο νομοσχέδιο να κατατίθεται το τελευταίο δεκαήμερο στην Βουλή.

Υπουργοί βλέπουν δημάρχους και βουλευτές ζητούν επιστροφή του μπόνους των 50 εδρών


Δεν είναι ο μοναδικός.
Άλλοι υπουργοί αρχίζουν και βλέπουν δημάρχους, περιφερειάρχες, αρχίζουν και δέχονται στα υπουργικά γραφεία ψηφοφόρους τους.
Ακόμα και η ανακοίνωση προ ημερών της υποψηφιότητας του Μιχάλη Χρυσοχοίδη στο Δυτικό Τομέα μεταφράστηκε από την πλειοψηφία των βουλευτών ως προάγγελος εκλογών.
Βουλευτής που εκλέγεται σε αμφιλεγόμενη περιφέρεια έλεγε προχθές σε συνάδελφό του στην Βουλή ότι πρέπει να γίνουν εκλογές, διότι όσο μικρότερο ποσοστό πιάσει η ΝΔ (εάν καθυστερήσει τις εκλογές) τόσο θα κινδυνέψει να μείνει εκτός.
Μάλιστα, είναι και από αυτούς που θέλουν πάσει θυσία να αλλάξει ο εκλογικός νόμος και να επανέλθει το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα, ώστε να μη χάσει την έδρα.
Σαν αυτόν, υπάρχουν πολλοί.
Ο νέος εκλογικός νόμος εκτός από το άπιαστο της αυτοδυναμίας, θα αφήσει τουλάχιστον 10 εκτός βουλής.

Η Ευρώπη αργεί άλλη μία φορά μπροστά στο κίνδυνο


Επίσης, θα πρέπει να τονίσουμε ότι όσο η Ευρώπη καθυστερεί να πάρει σαφή θέση για τον μηχανισμό στήριξης για τα θέματα ενέργειας, όσο υπάρχει διχογνωμία για τους ακριβείς δημοσιονομικούς κανόνες του 2023, στο Μέγαρο Μαξίμου κυριαρχεί η ανασφάλεια για το τι πρέπει να αποφασιστεί.
Διότι, τα μέτρα που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022 για το έκτακτο επίδομα (250 ευρώ) και ο μηχανισμός μείωσης φόρου για τα καύσιμα βάσει εισοδηματικών κριτηρίων είναι φληναφήματα μπροστά στο πραγματικό πρόβλημα.

Η νέα πραγματικότητα – Πρόβλημα διαβίωσης για όλους


Το αυξημένο κόστος διαβίωσης, οι απλησίαστες τιμές στα καύσιμα και στο φυσικό αέριο καθώς και οι τσουχτεροί λογαριασμοί ρεύματος που θα έρθουν το επόμενο διάστημα είναι η πραγματικότητα.
Όλα τα παραπάνω, αγγίζουν πλέον και ένα μέσο νοικοκυριό, μικραίνουν το εισόδημά του και τις λιγοστές αποταμιεύσεις του.
Δεν είναι μόνο οι χαμηλόμισθοι που γυρνάνε ξανά σε μνημονιακές εποχές, είναι η μεσαία τάξη, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που πλήττονται πλέον.

Μέσο λύτρωσης και νέο restart οι εκλογές


Υπό αυτές τις παραδοχές, καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί ακόμα και αν δεν υπήρχε προηγουμένως η πανδημική κρίση και το lockdown.
Όλα αυτά, λοιπόν, βρίσκονται στην επιχειρηματολογία όσων εισηγούνται στον Πρωθυπουργό εκλογές ως μέσο λύτρωσης με τελικό αποτέλεσμα ένα νέο πολιτικό restart.
Το σενάριο για εκλογές τέλη Μαΐου, μπορεί να φαίνεται ακραίο αλλά έχει και μία σοβαρό αβαντάζ:
Το κυβερνόν κόμμα θα έχει μικρή σχετική φθορά σε σχέση με αυτή τη φθορά που θα έχει, εάν συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, εάν συνεχίσει να υφίσταται η ενεργειακή κρίση και ο ανατροφοδοτούμενος πληθωρισμός.
Με άλλα λόγια, είναι μία ρεαλιστική προσέγγιση, είναι η μόνη περίπτωση που μπορεί να πραγματωθεί η αυτοδυναμία που επιζητεί το Μέγαρο Μαξίμου.

Το σενάριο για εκλογές το φθινόπωρο – Ο τουρισμός θα ανακουφίσει την αγορά


Επίσης, θα πρέπει να πούμε ότι υπάρχει και μεγάλη μερίδα υπουργών και βουλευτών που πιστεύουν ότι το αργότερο που μπορεί να πάει για εκλογές ο Πρωθυπουργός είναι το φθινόπωρο του 2022.
Ποιο είναι το βασικό του πλεονέκτημα που παραθέτουν;
Ότι ακόμα και με την πληθωριστική και ενεργειακή κρίση, η τουριστική χρονιά θα ανακουφίσει την αγορά αλλά και τους πολίτες που έχουν περάσει γιορτές και καλοκαίρια με περιοριστικά μέτρα.
Ποιο είναι το μειονέκτημα;
Μα φυσικά ο κίνδυνος να χαθεί το όποιο πλεονέκτημα από αστάθμητους παράγοντες όπως μία πυρκαγιά μέσα στο καλοκαίρι και την κρατική μηχανή να πιαστεί ακόμα μία φορά στον ύπνο.
Και μην ξεχνάμε ότι αυτό το καλοκαίρι, δεν θα έχουμε ένα πολύ σημαντικό σύμμαχο στην Πολιτική Προστασία.
Τα ρωσικά μεγάλα κατασβεστικά αεροπλάνα που έκαναν την διαφορά…
Και βεβαίως, θα πρέπει να πούμε ότι όσο περνάει ο καιρός με τον πληθωρισμό να αυξάνεται ποσοτικά κάθε μήνα, η οικονομία θα εκπέμπει αρνητικά σήματα και στις αγορές.

Ελάχιστοι πλέον προκρίνουν την εξάντληση τετραετίας


Εν πάση περιπτωσει, στο μυαλό λίγων κυβερνητικών αξιωματούχων υπάρχει η εξάντληση της τετραετίας.
Δυστυχώς, το πολιτικό αφήγημα είτε από τις κρίσεις είτε από την υπερεκτίμηση της αποτελεσματικότητας του υπουργικού συμβουλίου έχει στερέψει για την κυβέρνηση.
Έχουμε φτάσει, λίγο πριν την εκταμίευση κονδυλίων και κανείς πλέον δεν μιλάει για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η ίδια η κυβέρνηση έχει σταματήσει να το αναφέρει αφού το πολιτικό διακύβευμα δεν είναι η ανάκαμψη, πλέον. Αλλά η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής απέναντι στην ακρίβεια.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης