Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αποτίμηση και σοβαροί προβληματισμοί για το ταξίδι Μητσοτάκη στην Τουρκία – Επιστροφή στο μέτωπο της ακρίβειας με νέο πακέτο

Αποτίμηση και σοβαροί προβληματισμοί για το ταξίδι Μητσοτάκη στην Τουρκία – Επιστροφή στο μέτωπο της ακρίβειας με νέο πακέτο
Τα κρίσιμα ζητήματα των ελληνοτουρκικών μετατίθενται για αργότερα

Διάχυτη είναι η αίσθηση στο κυβερνητικό επιτελείο ότι η συνάντηση Μητσοτάκη-Erdogan είχε ένα θετικό αντίκτυπο και για τους ευρωπαίους αλλά και τις ηγέτιδες χώρες του ΝΑΤΟ.
Παρά τις διαφορετικές ατζέντες και τα ζητήματα που έθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος στην συνάντηση, τόσο τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που θα συζητηθούν σε στρατιωτικό επίπεδο μέσα στον Απρίλιο, όσο και το Ανώτατο Στρατηγικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει μετά από πολύ καιρό το ερχόμενο φθινόπωρο.


Τα κρίσιμα ζητήματα των ελληνοτουρκικών μετατίθενται για αργότερα

Είναι μία θετική εξέλιξη και για την ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως ένα μεγάλο μέτωπο, τα ελληνοτουρκικά, μετατίθενται για αργότερα ή μπαίνουν σε φάση ύφεσης λόγω του ρωσοουκρανικού πολέμου και για χάρη της ενότητας του ΝΑΤΟ.
Η συνάντηση, σύμφωνα με το διπλωματικό παρασκήνιο, είχε στο μενού και τα ενεργειακά.
Η Ελλάδα λαμβάνει φυσικό αέριο από 2 αγωγούς που περνάνε μέσα από την Τουρκία ενώ σύμφωνα με άλλες πηγές, η Τουρκία θέτει ο Eastmed να περνάει επίσης από την Τουρκία, μία πρόταση που ενδεχομένως να έχει προκύψει μετά τις στενές σχέσεις που έχει αναπτύξει η γείτονα χώρα με το Ισραήλ.

Προβληματισμός για το κεντρικό ρόλο της Τουρκίας στην διπλωματική λύση του πολέμου


Ωστόσο, ανώτερα κλιμάκια της ελληνικής διπλωματίας διατηρούν ανησυχίες για την αναβάθμιση της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
Αυτή τη στιγμή, ο Πρόεδρος Erdogan διατηρεί συνεχή δίαυλο με τους προέδρους Zelenskyi και Putin, ενώ μαζί με τον Bennet αποτελούν την ομάδα διαπραγμάτευσης η οποία επιχειρεί προσπάθειας παύσης του πολέμου και εκεχειρίας μέσω διπλωματικής λύσης.

Και η Γερμανία αναγνωρίζει το ρόλο της Τουρκίας


Στην Τουρκία, πέρα από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, θα βρεθεί και ο Γερμανός καγκελάριος Scholz ο οποίος διατηρεί επιφυλάξεις για τον Erdogan και βάσει αρθρογραφίας της έγκυρης Deutsche Welle φαίνεται ότι αναγκάζεται να το κάνει, παρά την επικριτική διάθεση για την κυβέρνηση Erdogan, διότι συνειδητοποιεί τον κομβικό ρόλο της Τουρκίας στις προσπάθειες λήξης του πολέμου που έχει σαφείς επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία, άρα και στην οικονομία της Γερμανίας.

Το forum της Αττάλειας και η γεωπολιτική σκακιέρα


Μην ξεχνάμε στο forum της Αττάλειας, όπου είχαμε και τη συνάντηση Kuleba-Lavrov, παραβρέθηκαν στελέχη και αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ, ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας Yens Stoltenberg, στελέχη της Κομισιόν για την εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις, κυβερνητικοί αξιωματούχοι από όλες σχεδόν τις χώρες των Βαλκανίων ενώ, όπως μάθαμε, δεν υπήρξε εκπροσώπηση από την ελληνική πλευρά. Η προσπάθεια της Τουρκίας, σε μία ευαίσθητη γεωπολιτική σκακιέρα είναι προφανής.
Γι’ αυτό και στο ελληνικό στρατόπεδο, θεώρησαν ότι μία συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Erdogan θα ήταν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να τονωθεί το γεωπολιτικό προφίλ της Ελλάδας ενισχύοντας τις θεωρίες ότι η συνάντηση αυτή έγινε και υπό τις παραινέσεις του ΝΑΤΟ, ώστε να δείξει η Συμμαχία ότι είναι μία και αδιαίρετη.

Μετά την Τουρκία, το βλέμμα της κυβέρνησης στο μέτωπο της ακρίβειας


Όμως, πλέον η κυβέρνηση κοιτάζει ξεκάθαρα, μετά την διπλωματική σελίδα στην Τουρκία, τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει στο πεδίο της ελληνικής οικονομίας και συγκεκριμένα τα μέτρα που πρέπει να ανακοινώσει στο τέλος της εβδομάδας για τη ανακούφιση των νοικοκυριών, των αγροτών και των επιχειρήσεων από τις υψηλές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου αλλά και αρκετών βασικών προϊόντων.
Το επιτελείο, προσανατολίζεται σε ένα συνδυαστικό πακέτο που θα περιέχει επιδοτήσεις του ρεύματος, έκτακτο επίδομα κατά της ακρίβειας για χαμηλά οικονομικά στρώματα που θα κυμαίνεται στα 200-300 ευρώ ενώ στα σκαριά υπάρχει έκτακτος μηχανισμός στήριξης που θα μειώνει τους φόρους σε πολίτες με βάσει εισοδηματικά κριτήρια.
Οριζόντια μείωση ειδικών φόρων κατανάλωσης και ΦΠΑ, όπως ξεκαθάρισαν πρόσφατα αρκετά κυβερνητικά στελέχη δεν είναι στο τραπέζι.

Σωτήρης Πίκουλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης