Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο Μητσοτάκης πάει σε εκλογές το 2023 διότι έχει λάβει το πράσινο φως για παράταση δημοσιονομικής χαλάρωσης

Ο Μητσοτάκης πάει σε εκλογές το 2023 διότι έχει λάβει το πράσινο φως για παράταση δημοσιονομικής χαλάρωσης
Κανένας στόχος του προϋπολογισμού δεν θα πιαστεί λόγω επιπτώσεων από Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα

Ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στην συνέντευξη του στις 3-3-2022 στον AlphaTV χρησιμοποίησε για άλλη μία φορά, σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο εκλογών, το δίλημμα «σταθερότητα ή περιπέτειες».
Πολλοί αναρωτιούνται πως είναι δυνατόν να μην αλλάζουν οι σχεδιασμοί του σχετικά με το χρόνο των εκλογών όταν βλέπει ότι στην Ελλάδα διαμορφώνεται μία κατάσταση σχεδόν αποπνικτική.

Δυσαρέσκεια και πριν την ρωσική εισβολή


Οι πρώτες επιπτώσεις και για τη χώρα μας είναι εμφανείς σε όλα τα επίπεδα, τόσο στον γεωπολιτικό τομέα, όσο και στην οικονομία.
Η κυβέρνηση και πριν τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία, βρισκόταν αντιμέτωπη με ένα εκρηκτικό μείγμα δυσαρέσκειας που διαμόρφωνε η πανδημία, η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια σε βασικά προϊόντα.
Ήδη ο πληθωρισμός βρισκόταν σε επίπεδα ρεκόρ του 1997, χωρίς να έχει αποτυπωθεί ακόμα η επίπτωση του πολέμου.

Κανένας στόχος του προϋπολογισμού δεν θα πιαστεί λόγω επιπτώσεων από Ουκρανία

Η κυβέρνηση για να στηρίξει τους λογαριασμούς ρεύματος και αερίου έχει διαθέσει μέχρι τώρα πάνω από 2 δις ευρώ, σχεδόν κάθε μήνα διαθέτει από τον προϋπολογισμό περίπου 500 εκατ. ευρώ αλλά το ποσό αυτό θα ανέβει καθώς οι τιμές αγοράς ρεύματος και φυσικού αερίου έχουν ανέβει και άλλο.
Είναι κοινή διαπίστωση πλέον ότι ο προϋπολογισμός θα ξεφύγει σε λίγους μήνες.
Και προφανώς ο Πρωθυπουργός έχει διαβλέψει τις διαθέσεις των Ευρωπαίων ότι θα υπάρξει νέα δημιονομική χαλάρωση και για το 2023.
Κανένας, δεν πίστευε ότι ο στόχος του -1,4% ελλείμματος θα πιανόταν φέτος.
Όπως, επίσης, κανένας πλέον δεν πιστεύει ότι ο στόχος του 4,5% ανάπτυξης θα πιαστεί φέτος.
Και όχι μόνο στην Ελλάδα, για την ακρίβεια όλοι οι ευρωπαϊκοί προϋπολογισμοί θα είναι ελλειμματικοί.

Ακριβός ο τουρισμός φέτος


Ήδη ο Πρωθυπουργός, παρά τη γενική αισιοδοξία του για τον τουρισμό, βλέπει ότι θα έχει απώλειες στην φετινή τουριστική χρονιά.
Ενδεχόμενη απουσία των ρώσων τουριστών μπορεί να κοστίσει πάνω από μισό δις ευρώ ενώ τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά θα μειώσουν το μπάτζετ των διακοπών τους αφού πλέον έχουν αυξημένα κόστη για τη αγορά ενέργειας.
Την Ελλάδα την προτιμούσαν συν τοις άλλοις, διότι θεωρούνταν πιο φθηνή από άλλες τουριστικές χώρες στην Ευρώπη.
Ωστόσο, θα βρουν και εδώ μία ακρίβεια σε όλα.

Είναι πρώτη φορά που κυβερνητικοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι θα είναι δύσκολα τα πράγματα για τους χαμηλόμισθους καταναλωτές, για τους νέους ανθρώπους που ήδη δεν βρίσκουν ούτε σπίτι να νοικιάσουν- θα υπάρξει πρόγραμμα στέγασης νέων σε κτήρια που ανήκουν στο δημόσιο.
Η τροπολογία που κατατέθηκε για το πλαφόν στην τιμή προϊόντων απλά θα μειώνει το μικτό κέρδος για τους πωλητές.
Οι πρώτες ύλες θα αυξάνονται άρα και οι τιμές στα τελικά προϊόντα στο ράφι θα αυξάνονται.
Το επίδομα Πάσχα, επιταγή ακρίβειας την λένε, θα είναι μία ασήμαντη βοήθεια, δεν θα έχει ισχύ.

Νέες παροχολογίες από Μητσοτάκη μέσα στο 2022 ελέω νέας χαλάρωσης


Τελικά μέσα σε αυτή την εκρηκτική κατάσταση τι δίνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη την άνεση να προκηρύξει εκλογές το 2023, δηλαδή θα έχει περάσει μία χρονιά γεμάτη ακρίβεια και ακριβό ρεύμα;
Μα φυσικά η μη τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων για το 2023, η οποία θα πρέπει να πούμε ότι μεταθέτει τα βάρη για αργότερα.
Άρα εάν το 2023 δεν ισχύσουν οι δημοσιονομικοί κανόνες, τότε θα μπορεί ο Πρωθυπουργός πέρα από τα πακέτα επιδοτήσεων των λογαριασμών, να προβεί σε στοχευμένες παροχές που θα μετριάσουν την γενικότερη δυσαρέσκεια.
Να δημιουργήσει δηλαδή μία επίπλαστη εικόνα σταθερότητας και κανονικότητας, την οποία θα πληρώσει μετά τις εκλογές του 2023.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης