Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το σχέδιο Μητσοτάκη… εκλογές τον Ιούνιο 2023 με επενδυτική βαθμίδα και 1300 μον. στο χρηματιστήριο… θα αποτύχει

Το σχέδιο Μητσοτάκη… εκλογές τον Ιούνιο 2023 με επενδυτική βαθμίδα και 1300 μον. στο χρηματιστήριο… θα αποτύχει
Το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη να χρησιμοποιήσει την οικονομία και τις αγορές για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των δυσαρεστημένων προσκρούει σε εμπόδια και ο κίνδυνος αποτυχίας δεν είναι αμελητέος
Σχετικά Άρθρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο έλληνας πρωθυπουργός αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι ο στόχος του 38% που διασφαλίζει την αυτοδυναμία είναι ανέφικτος.
Τα λάθη στην πανδημία με τους πάνω από 25.000 νεκρούς, οι συνεχιζόμενες αστοχίες του επιτελικού κράτους έχουν προκαλέσει πολύ αρνητική εικόνα για την κυβέρνηση και από τα δημοσκοπικά ευρήματα του 42% έχει υποχωρήσει στο 30% με 32%.
Η ακρίβεια και ο πληθωρισμός έχουν επίσης δημιουργήσει αρνητική εικόνα καθώς η μεσαία αστική τάξη ενώ υποστηρίχθηκε αρχικά με τις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών… οι αυξήσεις σε ενέργεια και άλλα προϊόντα εξάλειψαν τα οφέλη και η οικονομική πίεση που ασκείται είναι πλέον εμφανής.
Λόγω αυτής της πολύπλευρης εξέλιξης ο Μητσοτάκης αναζητάει τρόπους πολιτικής διαφυγής και εναλλακτικά στοχεύει στην οικονομία το οποίο και θεωρεί ζωτικό πολιτικό χώρο.
Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι οι παρενέργειες του πληθωρισμού θα μετριαστούν γιατί έως το Φθινόπωρο του 2022 θα έχει ξεκινήσει η αποκλιμάκωση του, οπότε από το 2023 οι οικονομικές συνθήκες θα είναι ευνοϊκότερες.
Ο στόχος είναι οι εθνικές εκλογές να διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2023.

Το νέο σχέδιο

Με τον πληθωρισμό να μειώνεται, επανερχόμενος σε πιο φυσιολογικά επίπεδα σε συνδυασμό με την προσπάθεια που καταβάλλει η Ελλάδα να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα – investment grade – από τους οίκους αξιολόγησης και τα ελληνικά ομόλογα να μην θεωρούνται πλέον junk bond δηλαδή ομόλογα σκουπίδια – αλλά και την εκτίμηση ότι το ελληνικό χρηματιστήριο θα είναι στις 1.300 μονάδες…η κυβέρνηση ποντάρει να ανακτήσει ξανά αναποφάσιστους και κεντρώους ή πολίτες που ανήκουν στην μεσαία τάξη και δηλώνουν δυσαρεστημένοι.

Που προσκρούει το σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας;

Η οικονομία δεν είναι μόνο στατιστική αλλά αξιολογείται σε πραγματικούς όρους από τους ανθρώπους που δρουν μέσα στην οικονομία.
Το 2021 η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι 9,2% με 9,3% και για το 2022 η αύξηση του ΑΕΠ θα κινηθεί στο 4,8% ενώ υπάρχουν και εκτιμήσεις και για 5,5% με βάση την πορεία του τουρισμού που ανακάμπτει.
Σε διάστημα 2 ετών η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι σχεδόν 14% όταν στο παρελθόν ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης ήταν κοντά στο 2% ετησίως.
Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης όμως προσκρούει στην ακρίβεια και στον πληθωρισμό και δεν επιτρέπει να διαχυθεί σε όλη την κοινωνία η αύξηση του εθνικού προϊόντος.
Συν τοις άλλοις από το 2023 θα επανέλθουν τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και τα πρωτογενή πλεονάσματα 2,2% για το χρέος οπότε το διαθέσιμο από το ΑΕΠ εισόδημα για κοινωνική πολιτική θα μετριαστεί…

Η Ελλάδα αρέσκεται σε μηχανισμούς χειραγώγησης αντί για μεταρρυθμίσεις

Η επενδυτική βαθμίδα δηλαδή η αναβάθμιση των ελληνικών ομολόγων στην ζώνη της κανονικότητας και όχι των ομολόγων σκουπιδιών έχει χαρακτηριστεί εθνικός στόχος αλλά δεν είναι τίποτε άλλο από μια λανθασμένη εθνική στρατηγική.
Η Ελλάδα δεν θα αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα πριν τις εκλογές αλλά μετά και υπό τον όρο ότι θα προκύψει μια κυβέρνηση που θα διασφαλίζει την πολιτική και οικονομική σταθερότητα.
Η Ελλάδα ποντάρει στην επενδυτική βαθμίδα για να συντηρείται στους κόλπους του προγράμματος της ποσοτικής χαλάρωσης ενός μηχανισμού χειραγώγησης των τιμών.
Αντί η Ελλάδα να ποντάρει στις μεταρρυθμίσεις και πως θα αλλάξει το οικονομική της προφίλ ποντάρει σε μηχανισμούς χειραγώγησης που κουκουλώνουν τα προβλήματα και παρουσιάζουν τις οικονομίες ως ισχυρές χωρίς να είναι.
Η Ελλάδα επειδή είναι ενταγμένη στο Πρόγραμμα Πανδημίας της ΕΚΤ η οποία έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα 35 δισεκ. είδε τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων π.χ. το 10ετές να υποχωρεί στο 0,55% επίπεδα που σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούνται από τις δυνατότητες της.
Η χειραγώγηση των τιμών και αποδόσεων στα ομόλογα δημιούργησε την εσφαλμένη εντύπωση ότι η Ελλάδα μπορεί να δανείζεται καλύτερα από τις ΗΠΑ.
Η σχεδιαζόμενη αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες θα παρασύρουν ανοδικά τις αποδόσεις και ήδη το ελληνικό 10ετές ομόλογο από 0,55% έχει εκτιναχθεί στο 2,55% πριν καν ξεκινήσουν οι αυξήσεις.

Χρηματιστήριο στις 1300 μονάδες;

Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι το ελληνικό χρηματιστήριο το 2023 θα ανακάμψει με προοπτική τις 1200 με 1300 μονάδες, νέα κεφάλαια θα εισρεύσουν, οι μικροεπενδυτές θα αφυπνιστούν, νέοι ξένοι επενδυτές θα ποντάρουν στην προοπτική της χώρας.
Το χρηματιστήριο, όπως έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν ενίοτε είναι πολιτικό εργαλείο δηλαδή χρησιμοποιείται για να καταδείξει… την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ασκούμενη οικονομική πολιτική.

Έτσι λοιπόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ποντάρει σε επενδυτική βαθμίδα, χρηματιστήριο που θα ενισχύεται, πληθωρισμό που θα μειώνεται, ΑΕΠ που θα συνεχίσει να ανακάμπτει και κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης να ρέουν στην οικονομία… για να διεξάγει εκλογές τον Ιούνιο του 2023.
Με βάση τον σχεδιασμό θέλουν στην κυβέρνηση να δημιουργήσουν ένα κλίμα οικονομικής ευφορίας… ώστε να πείσουν τους αναποφάσιστους ή αυτούς που είναι δυσαρεστημένοι αλλά δεν επιδιώκουν ακυβερνησία ή πολιτικούς πειραματισμούς με άλλα κόμματα.

Το σχέδιο αυτό θα αποτύχει

Το σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ προσκρούει σε πολλά εμπόδια, το 2023 θα είναι χρονιά δημοσιονομικής προσαρμογής εκ νέου ενώ η επιστροφή του πρωτογενούς πλεονάσματος θα μας υπενθυμίσει ότι η Ελλάδα χρωστάει 250 δισεκ. στους ευρωπαίους.
Η αποπληρωμή των 2,5 δισεκ. στο ΔΝΤ είναι μόνο κίνηση εντυπώσεων και όχι ουσίας.
Το ΔΝΤ δεν έχει ενεργό θεσμικό ρόλο στην αξιολόγηση της Ελλάδος ήδη από το 2019 ενώ τα επιτόκια που δανείζει την Ελλάδα λίγο πάνω από 3% σε σχέση με το 2,5% που είναι το 10ετές ομόλογο στην δευτερογενή αγορά δεν αποτελεί ουσιώδη διαφορά.
Το επιχείρημα ότι αντικαθίστανται τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ με εκδόσεις ομολόγων δεν έχουν ουσιώδη βάση.
Επίσης η Ελλάδα δεν θα αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα πριν τις εκλογές, οι οίκοι αξιολόγησης θα σταθμίσουν το πολιτικό ρίσκο και μετά τις εκλογές θα λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις.
Συν τοις άλλοις όπως έχει αναλυθεί η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα δεν είναι τίποτε άλλο από το να διατηρηθούν τα ελληνικά ομόλογα στο περιβάλλον χειραγώγησης της τοξικής ποσοτικής χαλάρωσης.
Οι αποδόσεις των ομολόγων να συντηρηθούν χαμηλά ώστε να δανείζεται το ελληνικό δημόσιο και μια φαύλη κατάσταση να συντηρείται από υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα.
Ως προς το χρηματιστήριο, προφανώς και δεν είναι σαφές που μπορεί να βρίσκεται αλλά ενώ όντως ευνοεί την επενδυτική ψυχολογία μια ανοδική αγορά μετοχών, πόσοι μικρομέτοχοι έχουν απομείνουν που μπορεί να επηρεάσουν τις πολιτικές εξελίξεις;
Το χρηματιστήριο όταν εμπλέκεται στα πολιτικά παιχνίδια… μάλλον βγαίνει χαμένο όπως μας διδάσκει η τελευταία 15ετία στην Ελλάδα (βλέπε Σημίτη).

Το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη να χρησιμοποιήσει την οικονομία και τις αγορές για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των δυσαρεστημένων προσκρούει σε εμπόδια και ο κίνδυνος αποτυχίας δεν είναι αμελητέος.
Το πολιτικό ρίσκο αλλά και το οικονομικό ρίσκο θα παραμείνει στα ύψη για καιρό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης