Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σύγκρουση για τα όπλα στην Ουκρανία - Μητσοτάκης: Δεν υπάρχουν διλήμματα - Τσίπρας: Επιπόλαιη απόφαση, χωρίς εισήγηση ΚΥΣΕΑ

Σύγκρουση για τα όπλα στην Ουκρανία - Μητσοτάκης: Δεν υπάρχουν διλήμματα - Τσίπρας: Επιπόλαιη απόφαση, χωρίς εισήγηση ΚΥΣΕΑ
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφή τη θέση της Ελλάδας στο πλευρό της Ουκρανίας και της Δύσης
Σχετικά Άρθρα

Τα βέλη τους για την ουκρανική κρίση και τη ρωσική εισβολή διασταυρώνουν στη Βουλή οι πολιτικοί αρχηγοί, με αιχμή τη στρατιωτική βοήθεια από τη χώρας μας στην Ουκρανία, αλλά και για την στρατηγική έναντι της Τουρκίας.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφή τη θέση της Ελλάδας στο πλευρό της Ουκρανίας και της Δύσης κατά της ρωσικής εισβολής, υπεραμυνόμενος της απόφασης για στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο.
Ο Αλέξης Τσίπρας καταδίκασε χωρίς αστερίσκους τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εξέφρασε ωστόσο τον προβληματισμό του για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να στείλει όπλα στην Ουκρανία, χωρίς απόφαση του ΚΥΣΕΑ, γεγονός που τη μετατρέπει σε συμμετέχοντα του πολέμου.

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα στη σωστή πλευρά της ιστορίας - Αιχμές κατά ΣΥΡΙΖΑ

Παράλογη και ανιστόρητη χαρακτήρισε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Ολομέλειας στη Βουλή.
Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφή της θέση της Ελλάδας για τη στήριξη της Ουκρανίας, τονίζοντας ότι δεν χωρούν ίσες αποστάσεις.
Παράλληλα έστειλε σαφές μήνυμα στον πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, ενώ άφησε αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για τη στάση του όσον αφορά τον αμυντικό εξοπλισμό της Ελλάδας.
«Δεν υπάρχουν διλήμματα.
Είμαστε με το πλευρό της Ουκρανίας, είμαστε με την ειρήνη.
Η Ελλάδα συμπαρατάσσεται με όλες τις δυτικές πρωτεύουσες κατά της Ρωσίας.
Μάχεται όπως μπορεί για την προστασία της ελληνικής ομογένειας.
Ναι ενισχύουμε στρατιωτικά την Ουκρανία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κ. Μητσοτάκης.

To μήνυμα στον Erdogan

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν μιμητή του αναθεωρητισμού να δράσει στην περιοχή μας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας σαφές μήνυμα στο πρόεδρο της Τουρκίας.

Η Ελλάδα στη σωστή πλευρά της ιστορίας

«Η Ελλάδα ήταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας και το ίδιο κάνει και τώρα.
Ζούμε ακόμα με την ανοιχτή πληγή της Κύπρου .
Ή είσαι με το Διεθνές Δίκαιο και την ειρήνη ή είσαι απέναντι τους
Είναι μια σύγκρουση που γίνεται στοίχημα υπαρξιακό για την επόμενη ημέρα κάθε κοινότητας
Στο δράμα της Ουκρανίας δοκιμάζονται δυνάμεις του αυταρχισμού και της ηγεμονίας με αυτές της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας», σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Δεν χωρούν ίσες αποστάσεις

«Στην Ουκρανία συντελείται μία τομή στον χρόνο. Η απόφαση Putin αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και των κανόνων επίλυσης των διακρατικών διαφορών με ειρηνικά μέσα» τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε πως με αυτόν τον τρόπο, ο Ρώσος πρόεδρος «αμφισβητεί με τη χρήση βίας την εδαφική ακεραιότητας μίας χώρας με την οποία η Ρωσία έχει στενούς δεσμούς, προκαλεί νεκρούς μεταξύ των οποίων και Έλληνες στη Μαριούπολη και οδηγεί στην προσφυγιά εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες».
«Πρόκειται για μία βίαιη επιστροφή στην εποχή των ηγεμονιών. Σε έναν τόπο που το ολοκαύτωμα πήρε πολύ σκληρές διαστάσεις και σε έναν τόπο που ενωμένοι Ουκρανοί και Ρώσοι πολέμησαν τους ναζί» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως το ρωσικό πρόσχημα περί αποναζιστοποίησης της Ουκρανίας είναι σαθρό.
«Πρόκειται για μία εισβολή παράλογη και ανιστόρητη. Η ρωσική εισβολή έχει ως στόχο να αλλάξει με τη βία την αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη» τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως «οι ρωσικές απειλές κατά Σουηδίας και Φινλανδίας μιλούν από μόνες τους.
Η Δύση καλείται να αναβαπτιστεί.
Όταν η ρωσική πρόκληση χτύπησε τον πυρήνα της παγκόσμιας γεωπολιτικής ισορροπίας οι καθυστερήσεις στη Δύση ξεπεράστηκαν μέσα σε ημέρες.
Κάτι άλλαξε στη Δύση όταν ακούσαμε τον εκλεγμένο ηγέτη μίας ευρωπαϊκής χώρας πως ίσως ήταν η τελευταία φορά που μας μιλά.
Τα αποτελέσματα των δυτικών κυρώσεων είναι ήδη ορατά. Η ρωσική Οικονομία συνθλίβεται».
«Η στάση της πατρίδας είναι προϊόν δικών μας ιστορικών βιωμάτων και παγκόσμιων ισορροπιών» συνέχισε ο πρωθυπουργός για να τονίσει: «Ήμασταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας και αυτό κάνουμε και τώρα. Είμαστε και εμείς Δύση και προωθούμε την διεθνή νομιμότητα. Ζούμε με την πληγή της Κύπρου και δεχόμαστε απειλές για τα νησιά μας. Δεν μπορούμε να στεκόμαστε αδιάφορα απέναντι σε αυταρχικούς ηγέτες που θέλουν να ξαναζωγραφίσουν τα σύνορα. Εδώ δεν χωρούν ίσες αποστάσεις».
«Εδώ δεν χωρούν ίσες αποστάσεις. Ή είσαι με την ειρήνη και το Διεθνές Δίκαιο, ή είσαι απέναντί τους», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της για την Ελλάδα.
«Δεν γίνεται μέσω απλοϊκών εικονογραφήσεων να εξισώνουμε τον θύτη με το θύμα. Δεν μπορώ να ακούω αφελή επιχειρήματα για το πώς σκοτώθηκαν ομογενείς μας στην Μαριούπολη. Εγώ ξέρω πως πριν από τη ρωσική εισβολή ζούσαν και τώρα δεν ζουν. Και εάν αυτό το καταλαβαίνει ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν που έκανε tweet στα ελληνικά, δεν μπορεί κάποιοι εδώ να μην το αντιλαμβάνονται. Στο κάτω-κάτω στα ελληνικά έγραψε το tweet. Υπάρχει και στην Ελλάδα μία σύγκλιση των άκρων με στόχο την καθήλωση και την καταπίεση» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως πρέπει να αναγνωρίσουμε πως σε αυτήν την κρίση η Ευρώπη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.

Η Ελλάδα ενισχύει την Ουκρανία ανθρωπιστικά και στρατιωτικά

«Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν διλήμματα. "Το Έθνος μου είναι πολύ μικρό για να διαπράξει μία τόσο μεγάλη ατιμία", είπε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, όταν ο Γερμανός πρέσβης ζήτησε το 1915 από την χώρα μας να εγκαταλείψει τη συμμαχία της. Αυτό ισχύει και τώρα. Είμαστε με το πλευρό της Ουκρανίας, στο πλευρό της ειρήνης και της δημοκρατίας» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα συμπαρατάσσεται με τις κυρώσεις, που επιβάλλονται στην Ρωσία, το υπουργείο Εξωτερικών και ο υπουργός κάνουν εξαιρετική δουλειά για την προστασία της ομογένειας στη Μαριούπολη. Ναι η Ελλάδα ενισχύει την Ουκρανία και ανθρωπιστικά και στρατιωτικά. Το κάνουν οι Γερμανοί και οι Πορτογάλοι δεν θα το κάνουμε εμείς που ομογενείς σκοτώθηκαν από ρωσικές βόμβες; Και κάτι ακόμα: εάν δεν δείξουμε εμείς αλληλεγγύη με ποιο ηθικό ανάστημα θα ζητήσουμε εμείς συμπαράσταση εάν ο μη γένοιτο προκληθούμε;».

Αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ

«Είμαστε και έτοιμοι να υποδεχθούμε Ουκρανούς πρόσφυγες και καλώ τις δεκάδες μη κυβερνητικές οργανώσεις που στο παρελθόν έχουν δραστηριοποιηθεί σε άλλα μέτωπα να το κάνουν και τώρα» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας πως είμαστε ακόμα έτοιμοι και σε εγρήγορση να αντιμετωπίσουμε υβριδικές ή κυβερνοεπιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές. «Ναι, η άμυνα της χώρας είναι αυτοσκοπός. Η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Δικαιώνονται έτσι πολύ γρήγορα όσοι από εμάς μιλούσαν για την ανάγκη προώθησης της στρατηγικής διάστασης της Ευρώπης μέσω συμφωνιών ανάμεσα στα μέλη της. Η Ελληνογαλλική συμφωνία μπορεί να είναι μία τέτοια συμφωνία. Όταν κάποιοι χτυπούν τα τύμπανα πολέμου στην Ευρώπη κάποιοι θα πρέπει να ξανασκεφτούν εάν τα Rafale και οι φρεγάτες Belharra έχουν θέση στις Ένοπλες Δυνάμεις. Κάποιοι θα πρέπει να ξαναζυγίσουν στις εκτιμήσεις τους το ξεπερασμένο δίλημμα περί βουτύρου και κανονιών με το οποίο έμαθαν να σκέφτονται».

Η δευτερολογία Μητσοτάκη

«Υπάρχει ευρωπαϊκή απόφαση για την αποστολή όπλων που δεσμεύει τα κράτη μέλη με εξαίρεση αυτά που έχουν κατοχυρωμένη ουδετερότητα» είπε στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός.
«Έχουμε παραπάνω λόγους παραδείγματος χάριν από την Πορτογαλία να στηρίξουμε με αποστολή αμυντικού υλικού την Ουκρανία.
Θα μπορέσουμε να ζητήσουμε στήριξη αν χρειαστούμε κάτι ανάλογο» συμπλήρωσε και εξήγησε πως «ένας συνεπής σύμμαχος που πιστεύει στην αξία των συμμαχιών, οφείλει να μπορεί να βλέπει και να διαβάζει το γεωπολιτικό πεδίο και τα συμφέροντα της χώρας. Είχαμε έναν λόγο παραπάνω να στηρίξουμε την Ουκρανία.
Αν εσείς ισχυρίζεστε ότι είχαμε έναν λόγο λιγότερο θα ήθελα να εξηγήσετε την επιχειρηματολογία σας. Κύριε Τσίπρα ποτέ δεν έκλεισα την πόρτα στο διάλογο με την Τουρκία» τόνισε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στις αναφορές του προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
«Έχω συναντηθεί 3 φορές με Πρόεδρο Erdogan.
Είμαι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να συναντηθώ και πράγματι η συγκυρία αυτή ενδεχομένως να ευνοούσαν μια συνάντηση. Δεν είμαι αντίθετος σε τέτοια προοπτική.
Προσερχόμαστε με πίστη στη δύναμη των επιχειρημάτων μας και με το πρόσθετο προηγούμενο του πόσο σημαντικές είναι οι συμμαχίες.
Όλοι έχουν αντιληφθεί ότι ο αναθεωρητισμός στην πράξη μπορεί να έχει τεράστιο κόστος».

Αρμονικές οι σχέσεις με τον Νίκο Δένδια

«Το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε την περασμένη Πέμπτη και είχε εξουσιοδοτήσει όλα τα μέλη του. Αν ψάχνετε διαφωνίες με τον υπουργό Άμυνας ψάξτε αλλού. Δεν είναι απλά αρμονικές οι δικές μας σχέσεις αλλά υπάρχει απόλυτη σύνταξη» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζοντας την δευτερολογία του στη Βουλή, ενώ απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για την στάση της κυβέρνησης στην ενεργειακή κρίση, σημείωσε: «Η απόφαση της κυβέρνηση να αρπάξουμε την ευκαιρία της ενεργειακής μετάβασης δεν ελήφθη τώρα. Την πήραμε εδώ και 2,5 χρόνια. Αποκτά και σημαντικά γεωπολιτικά χαρακτηριστικά. Θέλουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερη διείσδυση των ΑΠΕ, να μειώσουμε το ρωσικό φυσικό αέριο. Γι' αυτό και γίνονται συζητήσεις όχι μόνο με Κύπρο και Ισραήλ αλλά και την Αίγυπτο. Επιμένουμε ότι ο γρηγορότερος τρόπος να μπορέσουμε να φέρουμε φυσικό αέριο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη είναι με υγροποιημένο από την Αίγυπτο».
«Πιστεύω ότι στους κεντρικούς άξονες μπορούμε σε αυτή την αίθουσα να συμφωνήσουμε ώστε να κάνουμε πράξη την πράσινη μετάβαση, να περιορίσουμε στην έκθεση μας σε ρωσικό φυσικό αέριο και να ενισχύσουμε τη γεωπολιτική θέση της χώρας» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως «καταλαβαίνετε πόσο σημαντική σε αυτή τη διάσταση είναι η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών. Θέλω να επισημάνω ότι το Ταμείο Ανάκαμψης αποφάσισε την εκταμίευση 3,6 δις ευρώ επιπλέον και ένα σημαντικό ποσό αυτών των πόρων θα κατευθυνθεί και προς πράσινες δράσεις. Πολιτικές όπως το «εξοικονομώ» ωφελούν κάθε ελληνικό νοικοκυριό και επιχείρηση».

Τσίπρας: Ξεκάθαρη καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία - Επιπόλαιη απόφαση η αποστολή στρατιωτικής βοήθειας

«Οφείλουμε όλοι χωρίς αστερίσκους να καταδικάσουμε την εισβολή της Ρωσίας και την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας όπως και την απαράδεκτη αναθεωρητική λογική των ρωσικών επιχειρήσεων .
Είναι αμέριστη η συμπαράσταση μας στον ουκρανικό λαό», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.
Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τον προβληματισμό του για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να στείλει όπλα στην Ουκρανία, χωρίς εισήγηση ή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, γεγονός που τη μετατρέπει σε συμμετέχοντα του πολέμου.
«Σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές δεν επιτρέπονται επιπολαιότητες, ούτε να αποφασίζεται μόνοι σας.
Ενός ανδρός αρχή δεν υπάρχει στην Ελλάδα και είδαμε που οδήγησε σε άλλες χώρες», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων»

Η ρωσική εισβολή βυθίζει μια ευρωπαϊκή χώρα στο ζόφο του πολέμου και επαναφέρει την Ευρώπη σε σκοτεινές εποχές.
Αυτές τις κρίσιμες στιγμές απαιτείται από όλους να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, απαιτείται εθνική σύνεση και πολιτική ειλικρίνεια.
Σε πολλά σημεία της τοποθέτησης του ο κ.Μητσοτάκης είχε το μυαλό του στους πολιτικούς του αντιπάλους.
Πρέπει να ακουστούν κοινοί στόχοι για όλους μας, για αυτό που ονομάζουμε εθνικό και πατριωτικό συμφέρον.
«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία βυθίζει μια ευρωπαϊκή χώρα στο ζόφο του πολέμου, στο αίμα και στην καταστροφή, και επαναφέρει την Ευρώπη -αλλά και ολόκληρη την ανθρωπότητα- σε σκοτεινές και επικίνδυνες εποχές», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή και σημείωσε ότι «απαιτείται εθνική σύνεση, ανθρωπιστική ευαισθησία, πολιτική ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι απαιτείται εθνική σύνεση, ανθρωπιστική ευαισθησία, πολιτική ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα, απαιτείται το εθνικό να ταυτίζεται με την αλήθεια, με την αυτοσυγκράτηση, με την αποφυγή της παγίδας να μετατρέψουμε μια διεθνή κρίση σε κομματική και μικροκομματική ακρισία. «Φοβάμαι ότι σε πολλά σημεία της τοποθέτησης του πρωθυπουργού το μυαλό του ήταν στους πολιτικούς αντιπάλους του και όχι στον Πούτιν και στον Ερντογάν», σχολίασε. Σημείωσε ότι ωστόσο παρά τις διαφορές πρέπει να υπάρξουν κοινοί στόχοι για όλους στην αίθουσα:
Αποκατάσταση της ειρήνης, προστασία των εθνικών μας συμφερόντων σε μια τόσο ρευστή και επικίνδυνη κατάσταση και αλληλεγγύη σε όσους υποφέρουν από τη λαίλαπα του πολέμου σε κάθε πόλη και χωριό της Ουκρανίας.
Υπογράμμισε ότι όλοι οφείλουν να καταδικάσουν απερίφραστα την εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, την παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας της Ουκρανίας, την «απαράδεκτη αναθεωρητική λογική» στην οποία βασίζεται, να εκφραστεί η αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράσταση στον Ουκρανικό λαό και τα θερμά συλληπητήρια στις οικογένειες των ομογενών μας που σκοτώθηκαν κατά τη ρωσική εισβολή.
«Οφείλουμε να είμαστε απόλυτα ξεκάθαροι ότι οι ενέργειες του Προέδρου Putin αποβαίνουν και θα αποβούν εις βάρος όχι μόνο της ανθρωπότητας, αλλά και εις βάρος του ρωσικού λαού και των συμφερόντων του», τόνισε. Σημείωσε ότι «η διεθνής κοινότητα και ειδικά η ΕΕ οφείλουν να στηρίξουν τον λαό της Ουκρανίας και να αξιοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα διπλωματικά μέσα προκειμένου να τερματιστεί άμεσα η επίθεση, οι ρωσικές δυνάμεις να αποχωρήσουν και να ανοίξει ένας αξιόπιστος δρόμος διπλωματίας και ειρήνης».
Τόνισε ότι «οι κυρώσεις πρέπει να είναι εργαλείο για την ειρήνη, και όχι εργαλείο για τη συνέχιση του πολέμου με άλλα μέσα».

Η δευτερολογία Τσίπρα

«Το οποιοδήποτε σήμα ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι μέρος της εμπλοκής και όχι της λύσης είναι λάθος και μας αποδυναμώνει», σημείωσε κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης «συντάχθηκε με ορισμένες χώρες της ΕΕ που προέτρεξαν σε διμερές πλαίσιο, αλλά όχι στα πλαίσια συλλογικών αποφάσεων, να προχωρήσουν στην αποστολή στρατιωτικού υλικού».
Σημείωσε ότι αν ο κ. Μητσοτάκης είχε σηκώσει το τηλέφωνο και είχε επικοινωνήσει με τους αρχηγούς ενδεχομένως να του έλεγαν τότε - «όχι τώρα κατόπιν εορτής» - πως «θα ήταν προτιμότερο να στείλει η χώρα μας ανθρωπιστική βοήθεια, θα ήταν προτιμότερο να στείλουμε, όπως έκανε η Ισπανία και η Ιταλία, μη θανατηφόρο εξοπλισμό».
«Δεν πιστεύω κανείς στην αίθουσα ότι θεωρεί πως είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την έκβαση του πολέμου κάποιες κούτες κατασχεμένων καλάσνικοφ που στείλαμε εκεί.
Έχει μια συμβολική αξία αυτή η πράξη και άρα στο συμβολικό επίπεδο θα ακολουθούσε πιστά τη θέση και το ρόλο της χώρας διαχρονικά να σταθεί δίπλα με κάθε τρόπο στον ουκρανικό λαού, να σταθεί διπλωματικά δίπλα στις κυρώσεις, να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια και μη θανατηφόρο εξοπλισμό», υπογράμμισε.
Ο κ. Τσίπρας σχολίασε πως δεν υπαινίχθηκε εκείνος στην ομιλία του ότι έχει διάσταση απόψεων ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Δένδια.
«Μην έρχεστε μόνος σας να αναδείξετε θέματα», είπε στον κ. Μητσοτάκη, «γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι όταν ένας ΥΠΕΞ διαφωνεί με τον πρωθυπουργό της χώρας δεν έχει θέση στην κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός οφείλει να τον αποπέμψει.
Ο κ. Μητσοτάκης υπαινίχθηκε -εγώ δεν υπαινίχθηκα τίποτα- και απάντησε όχι σε μένα, δεν ξέρω σε ποιον απάντησε ας μας πει ο ίδιος».
Διαφώνησε και με την αναφορά του κ. Μητσοτάκης περί εξαιρετικών αντανακλαστικών που έχει δείξει η ΕΕ τα τελευταία χρόνια.
Σημείωσε ότι υπήρξαν κάκιστες στιγμές, όπως στην οικονομική κρίση και τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα «αλλά και πολύ πρόσφατα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής».
«Είχε εξαιρετικά αντανακλαστικά η ΕΕ όταν ζητάγαμε κυρώσεις στην Τουρκία για την Κύπρο, όταν το Όρουτς Ρέις παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, όταν το Μπαρμπαρός ήταν εκεί παλιότερα επί των ημερών μας, όταν άνοιξαν τα Βαρώσια;».
«Δεν θα συμφωνήσω μαζί σας.
Δεν έδειξε καθόλου εξαιρετικά αντανακλαστικά η ΕΕ», τόνισε.

Κύριε Τσίπρα γνωρίζετε ότι εδώ και μια 10ετία η χώρα περιορίζει σταδιακά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη

«Δεν έχω καμία πρόθεση να ασχοληθώ άλλο μαζί σας κ. Βαρουφάκη, ο ελληνικός λαός σας ξέρει πάρα πολύ καλά πια.
Να δώσω ορισμένες απαντήσεις στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα ζητήματα ενέργειας.
Κύριε Τσίπρα φαντάζομαι γνωρίζετε ότι εδώ και μια 10ετία η χώρα περιορίζει σταδιακά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την τριτολογία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις για την Ελλάδα.
Και αναφερόμενος στη συνέχεια στις μονάδες παραγωγής, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «έκλεισαν γιατί είχαν φτάσει στη λήξη της ζωής τους.
Ο λιγνίτης πια είναι εξαιρετικά ακριβό καύσιμο.
Και σήμερα με τις τιμές του φυσικού αερίου εκεί που βρίσκονται, ο λιγνίτης δεν είναι ανταγωνιστικό καύσιμο.

Σταματήστε να αναπαράγετε αυτή την πιπίλα» είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα και συμπλήρωσε πως «η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι εξαιρετικά σύνθετο αντικείμενο.
Οι σύμβουλοι σας να σας ενημερώσουν πώς δουλεύει.
Είναι άλλο πράγμα οι στρατηγικές εφεδρείες της χώρας, η δυνατότητα να παράγει ενέργεια όταν το χρειάζεται και άλλο να συνεισφέρει ο λιγνίτης σταθερά».

Μας παραδώσατε μια επιχείρηση στα όρια της χρεοκοπίας

«Καταθέτω δύο άρθρα. Ο μύθος του φτηνού λιγνίτη στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Πιστοποιεί ότι οι συνεισφορά των ΑΠΕ το Δεκέμβριο μείωσαν τη μέση τιμή ανά μεγαβατόρα. Ας πούμε την αλήθεια.
Οι ΑΠΕ θα μας βοηθήσουν να μειώσουμε τις τιμές» συνέχισε ο πρωθυπουργός στην τριτολογία του στη Βουλή, και απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τόνισε:
«Μας παραδώσατε μια επιχείρηση στα όρια της χρεοκοπίας.
Δεν είχατε κάνει τίποτα για να τη στηρίξετε.
Η κυβέρνησή μας στήριξε τη ΔΕΗ.
Επέτρεψαν στη ΔΕΗ να μπορέσει σήμερα να στηρίξει τους καταναλωτές.
Η ΔΕΗ φέτος δεν θα βγάλει καθόλου ή θα βγάλει οριακά κέρδη.
Όλη της η κερδοφορία αξιοποιήθηκε για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Θα μπορούσε να το κάνει η χρεοκοπημένη ΔΕΗ; Όχι».
Και συμπλήρωσε: «Λέτε για πλαφόν.
Ποιος θα τα πληρώσει αυτά; Λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν.
Αν αγοράζουμε το φυσικό αέριο τόσο πιο ακριβά από την Βουλγαρία γιατί σήμερα η ΔΕΠΑ πουλάει φυσικό αέριο στη Βουλγαρία;».

Μερικές φορές κ. Τσίπρα το να ξέρεις που ανήκεις έχει πολύ μεγάλη σημασία στην πολιτική

Κλείνοντας την τριτολογία του, αλλά και την συζήτηση στη Βουλή σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις για την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε: «Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα και λίγο ποιητική την αναφορά σας ότι ανήκουμε και στην Ανατολή, και στη Δύση, και στο Βορά και στο Νότο.
Είστε πραγματικά Τσίπρας 360 μοιρών.
Το πρώτο που μου ήρθε στο μυαλό, περά από το ότι μια χώρα δεν μπορεί να ανήκει παντού, μου ήρθε η εικόνα του δικού σας υπουργικού συμβουλίου. Ίσως αυτό εννοούσατε με το να ανήκουμε παντού»...
Και συμπλήρωσε: «Αυτή την εικόνα έχει ο ελληνικός λαός όταν αναρωτιέται αν δεν ήταν αυτοί ποιοι θα διαχειριζόντουσαν την κρίση;
Ο κ. Καμμένος που κάνει like στην ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας και τον είχατε υπουργό άμυνας;
Μερικές φορές το να ξέρεις που ανήκεις έχει πολύ μεγάλη σημασία στην πολιτική».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης