Τελευταία Νέα
Πολιτική

Νέος κύκλος δυσαρέσκειας κατά της κυβέρνησης για τις χαμένες Αποκριές - Αναζητείται κίνηση έκπληξη για την ακρίβεια

Νέος κύκλος δυσαρέσκειας κατά της κυβέρνησης για τις χαμένες Αποκριές - Αναζητείται κίνηση έκπληξη για την ακρίβεια
Τέλος τα καρναβάλια και φέτος για 3η συνεχόμενη χρονιά
Σχετικά Άρθρα

Παρόλο που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί την προώθηση θετικής και αναπτυξιακής ατζέντας για να αλλάξει την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, η κυβέρνηση θα μπει σε νέο κύκλο δυσαρέσκειας αφού μπροστά της έχει να διαχειριστεί δύο σημαντικά ζητήματα:

  1. Τι θα κάνει για το καρναβάλι και τους εορτασμούς των Αποκριών και
  2. Τι θα κάνει με το ζήτημα της ακρίβειας

Τέλος τα καρναβάλια και φέτος για 3η συνεχόμενη χρονιά – Δυσαρέσκεια στη νεολαία

Συνομιλητές του Πρωθυπουργού και ειδικοί λοιμωξιολόγοι λένε ξεκάθαρα ότι δεν θα πρέπει να έχουμε εορτασμούς στις Αποκριές. Δηλαδή να μην γίνουν τα μεγάλα καρναβάλια των Πατρών, της Ξάνθης και σε άλλες μεγάλες πόλεις διότι θα έχουμε νέα διασπορά του Covid 19. Μάλιστα, τον συμβουλεύουν να θυσιάσει τις Αποκριές ώστε να μπορέσει αργότερα να προσφέρει ένα ανοικτό Πάσχα στους πολίτες. Το στοίχημα για ανοικτό Πάσχα είναι γνωστό εδώ και καιρό στο επιτελείο αλλά το θέμα είναι ότι οι Απόκριες είναι μία γιορτή που αφορά την κοινωνία και ιδιαίτερα τη νεολαία και το κυριότερο εδώ και 3 χρόνια έχουν απαγορευτεί όλα τα καρναβάλια. Μία πιθανή απαγόρευση θα φέρει αντιδράσεις στη νεολαία και στις τοπικές κοινωνίες που ουσιαστικά ζουν από τα Καρναβάλια.

Πολύ αργή η χαλάρωση των μέτρων – Στα κάγκελα κοινωνία και αγορά

Συν τοις άλλοις, η άρση των τωρινών περιοριστικών μέτρων γίνεται πολύ αργά. Η χαλάρωση που περίμενε η κοινωνία και η αγορά δεν ήρθε εν τέλει. Το μόνο που αποφασίστηκε ήταν η αύξηση των επιτρεπόμενων καθήμενων σε ένα τραπέζι. Τα υπόλοιπα μέτρα όπως το να επιτρέπονται οι όρθιοι στα μαγαζιά, τα περισσότερα άτομα σε χώρους όπως τα γήπεδα και άλλους χώρους διασκέδασης και ψυχαγωγίας θα εξεταστούν αργότερα.

Κλείνουν για τα καλά το θέμα μείωσης ΦΠΑ και ΕΦΚ

To δεύτερο θέμα που βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα του Πρωθυπουργού είναι η ακρίβεια. Ενώ από το οικονομικό επιτελείο άφηναν χαραμάδα να υπάρξει μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα προϊόντα – θα το αξιολογούσαν μετά το πρώτο δίμηνο εφαρμογής του προϋπολογισμού- τελικά αυτό το απέκλεισαν. Μάλιστα, τόνισαν ότι ακόμα και να μειώσουν τον ΦΠΑ σε κάποια βασικά είδη και προϊόντα δεν είναι σίγουρο ότι θα μειωθούν οι τιμές καθώς αυτό εξαρτάται και από την επιχείρηση ή από τον παραγωγό. Το ίδιο εάν μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για τα καύσιμα.

Δεν περίμεναν στο οικονομικό επιτελείο τέτοια άνοδο των επιτοκίων στα ομόλογα

Ωστόσο, πηγές από το οικονομικό επιτελείο, τόνιζαν ότι δεν πρέπει να ξεφύγουμε από τον δημοσιονομικό προγραμματισμό μας. Δεν περίμεναν, όμως, τη χειροτέρευση των διεθνών οικονομικών και τη ραγδαία αύξηση των επιτοκίων δανεισμού και ο ίδιος ο κ. Σταικούρας θεωρούσε ότι όσο το επιτόκιο είναι μικρότερο του 3,5% που δανειζόταν ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει ζήτημα. Το ΒΝ είχε ερωτήσει στη ενημέρωση των συντακτών τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Οικονόμου για το θέμα – είχαμε δανειστεί τον Γενάρη με 1,83% ενώ η προηγούμενη έκδοση το καλοκαίρι του 2021 ήταν με 0.81%- και πήραμε την απάντηση ότι τηρουμένων των διεθνών συνθηκών το επιτόκιο ήταν καλό. Ο Πρωθυπουργός εχθές έδειξε να μην ανησυχεί για το θέμα και τόνισε στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο ότι η αυξήσεις των επιτοκίων είναι συγκυριακές και η επενδυτική βαθμίδα θα μείωνε το κόστος δανεισμού του δημοσίου.

Aναζητείται θεαματική κίνηση για την ακρίβεια

Πλέον αναζητείται ο τρόπος για να υπάρξει μία έμπρακτη κίνηση από μεριάς της κυβέρνησης απέναντι στην ακρίβεια βασικών προϊόντων. Εξετάζεται ακόμα και να είναι μεγαλύτερη η αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου. Το αρχικό πλάνο ήταν το ύψος του νέου κατώτατου μισθού να είναι στα 703 ευρώ, ενώ τώρα από πολλούς εξετάζεται να δοθεί ακόμα μεγαλύτερη αύξηση και να φτάσει ο μισθός στα επίπεδα των 724-730 ευρώ. Άλλωστε, ο κατώτατος μισθός έχει πολύ μικρότερο δημοσιονομικό αντίκτυπο για τα κρατικά ταμεία από μία μείωση του ΦΠΑ.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης