Τελευταία Νέα
Πολιτική

Λανθασμένοι οι πολιτικοί σχεδιασμοί του Μαξίμου για εκλογικό νόμο και ΚΙΝΑΛ - Ραγδαία φθορά για την κυβέρνηση

Λανθασμένοι οι πολιτικοί σχεδιασμοί του Μαξίμου για εκλογικό νόμο και ΚΙΝΑΛ - Ραγδαία φθορά για την κυβέρνηση
Η κυβέρνηση δεν πρόβλεψε ότι στο ΚΙΝΑΛ θα υπήρχε ένα νέο παίκτη που θα ανέβαζε τόσο τα ποσοστά του κόμματος
Σχετικά Άρθρα

Τελικά ο εκλογικός νόμος που εισηγήθηκε στις αρχές της κυβερνητικής θητείας, το νομικό επιτελείο του Πρωθυπουργού με προεξάρχοντα τον Γιώργο Γεραπετρίτη ήταν εντελώς λάθος κίνηση.

Δεν πρόβλεψε το επιτελείο Μητσοτάκη την μεγάλη ανάκαμψη του ΚΙΝΑΛ

Η κυβέρνηση δεν πρόβλεψε ότι στο ΚΙΝΑΛ θα έχουμε ένα νέο παίκτη που θα ανέβαζε τόσο τα ποσοστά του κόμματος. Πίστευε ότι θα παρέμενε καθηλωμένο γύρω στο 8% και έτσι το ποσοστό που προέβλεπε ο νέος εκλογικός νόμος για να σχηματιστεί η ελάχιστη πλειοψηφία 37,5-38%, θα ήταν στόχος επιτεύξιμος.
Αλλά προφανώς δεν είναι μόνο ότι το ΚΙΝΑΛ άλλαξε ηγεσία που μοιάζει υπερβολικά με τα πρώιμα χρόνια του Αλέξη Τσίπρα. Οι πολιτικοί σχεδιασμοί της ομάδας γύρω από τον Πρωθυπουργό δεν είχαν προβλέψει αστάθμητους παράγοντες όπως η πανδημία, η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση.

Χαλαρότητα υπουργών λόγω μεγάλης διαφοράς με ΣΥΡΙΖΑ

Κυρίως, όμως, υπήρξε μία χαλαρότητα που έδινε το εκλογικό ποσοστό (γύρω στο 40%) αλλά και η συρρίκνωση- αναμενόμενη ως ένα βαθμό- του ΣΥΡΙΖΑ αφού επιμένει να υπερασπίζεται τον Π. Πολάκη. Όλα αυτά δημιούργησαν μία αίσθηση διαχείρισης και damage control των δύσκολων μετώπων. Κοινώς, το σκεπτικό «ότι και να γίνει, ρίχνουμε στο ΣΥΡΙΖΑ 10 μονάδες». Και επίσης, ότι «δεν υπάρχει άλλος πόλος, οι αναποφάσιστοι ή δυσαρεστημένοι θα γυρίσουν σε μας».
Επίσης, είναι αλήθεια ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερτίμησε κάποιους βασικούς υπουργούς του και παρά τα συνεχή λάθη τους, αυτοί διεύρυναν την κυβερνητική φθορά. Οι «μεταγραφές» δεν έπιασαν τόπο και οι ανασχηματισμοί δεν έδωσαν καμία νέα προοπτική.

Ραγδαία φθορά για την κυβέρνηση το διάστημα Δεκέμβριο-Ιανουάριο 2022

Συνέπεια όλων αυτών είναι η μείωση του ποσοστού αποδοχής της κυβέρνησης στις δημοσκοπήσεις. Τελευταία στην Pulse, η κυβέρνηση Μητσοτάκη χάνει σε 2 μήνες 2 ποσοστιαίες μονάδες. Η προοπτική να γίνουν εκλογές το 2023 μετά από τέτοια φθορά, καθιστούν σχεδόν αδύνατο το 2023 η ΝΔ να πιάσει αυτό ποσοστό αυτοδυναμίας.
Τώρα, το επιτελείο στο Μέγαρο Μαξίμου υπολογίζουν ότι την άνοιξη η πανδημία θα έχει εκλείψει, θα έρχονται τουριστικές ροές και θα αρχίσουν να στήνονται τα πρώτα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Ωστόσο, η σκληρή αντιπολίτευση που έχει αποφασίσει ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργούν συνθήκες επικίνδυνης πόλωσης και συσπείρωσης.
Ποια θα είναι η αντίδραση του χώρου του Κέντρου; Κάποιοι λένε ότι από την κοκορομαχία Μητσοτάκη-Τσίπρα, θα επωφεληθεί ο Ανδρουλάκης. Άλλοι, πιστεύουν ότι η ΝΔ θα κόψει τις ροές προς το ΚΙΝΑΛ. Σε κάθε περίπτωση, το Μαξίμου πρέπει τώρα να πάρει πρωτοβουλίες αν θέλει να προσμένει σε κάτι.

Μαξιμιλιανός

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης