Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πρόβα σφοδρής πολιτικής σύγκρουσης Μητσοτάκη και Τσίπρα - Έντονη αντιπαράθεση και αιχμές για την Αττική Οδό

Πρόβα σφοδρής πολιτικής σύγκρουσης  Μητσοτάκη  και Τσίπρα - Έντονη αντιπαράθεση και αιχμές για την Αττική Οδό
Ανεβηκε το πολιτικό θερμόμετρο μεταξύ του πρωθυποργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αντεγλήσεις
Σχετικά Άρθρα

Πρόβα εφ΄ όλης της ύλης της σφοδρής πολιτικής σύγκρουσης μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα στην Ολομέλεια της Βουλής δόθηκε το Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022 το βράδυ λίγο πριν από τις 9 μ.μ.
Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε ήδη στην Ολομέλεια, ενώ πριν από λίγα λεπτά αφίχθη και πρωθυπουργός, προκειμένου να παρακολουθήσει την ομιλία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη.

Μητσοτάκης: «Γιατί τέτοια αγάπη για την Αττική Οδό;»

Απάντηση σε όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας της συζήτησης για την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφορικά με τη διαχείριση της κακοκαιρίας «Ελπίδα».
Αφορμή για την κόντρα Μητσοτάκη – Τσίπρα στάθηκε η ομιλία του υπουργού Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, Χρήστου Στυλιανίδη.
«Γνωρίζετε καλύτερα από μένα πόσο τραυματικές μπορεί να είναι οι εμπειρίες των φυσικών καταστροφών.
Η Αττική Οδός θα έπρεπε να έχει κλείσει νωρίτερα.
Αλλά το μεγαλύτερο μέρος ευθύνης το έχει η Αττική Οδός που ισχυριζόταν ότι μπορούσε να κρατήσει το δρόμο ανοιχτό. Κανείς μετεωρολόγος δεν προέβλεψε τον όγκο του χιονιού που έπεσε στο κέντρο της Αθήνας και στα Βόρεια Προάστια που έφτασε τους 50 πόντους» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός σε παρέμβασή του.
«Αναφερθήκατε ότι δεν πρέπει να κάνω τον μεσάζοντα.
Εγώ εξασφάλισα τα 2.000 ευρώ αποζημίωση.
Εσείς κ. Τσίπρα γιατί τέτοια αγάπη ξαφνικά για την Αττική Οδό» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης σε άλλο σημείο.
Ακόμα, απαντώντας στον κ. Τσίπρα που τον κατηγόρησε για «προσχηματική συγγνώμη» είπε πως ακόμα πως προτιμώ την «ειλικρινή συγγνώμη» της κυβέρνησης, από την «καμία συγγνώμη του ΣΥΡΙΖΑ για τους 120 νεκρούς στο Μάτι».

Τσίπρας: «Κάνετε το μεσίτη και τη διαμοεσολαβητή»

Στην παρέμβαση στη Βουλή που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε τα πρακτικά τα πρακτικά συνεδριάσεων για την κακοκαιρία και τόνισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει τον μεσίτη και τον διαμεσολαβητή της Αττικής Οδού.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑΣ πήρε τον λόγο και κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το φιάσκο του χιονιά.
«Η ΕΜΥ λέει ότι η κακοκαιρία δεν ήταν από τις χειρότερες στην Αττική. Το 2008 είχαμε μία πολύ μεγαλύτερη κακοκαιρία σε ύψος χιονόπτωσης. Δεν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά αντιμετωπίστηκε. Δεν έκλεισε μόνο η Αττική αλλά η Κατεχάκη και η Μεσογείων που έχουμε τόσα νοσοκομεία. Τι έφταιξε και σήμερα δεν μπορέσατε;
Θα μας πείτε πού κάνατε το λάθος ή θα πετάμε το λάθος στην εξέδρα;
Ή μήπως θα μας πείτε ότι Κατεχάκη και Μαραθώνος δεν ανήκουν στη σφαίρα επιρροής του κράτους;» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Θα αναλάβατε ποτέ έστω μία ευθύνη;
Να μας πείτε τι κάνατε λάθος; Θέλω να σας ρωτήσω κύριε πρωθυπουργέ και κύριε υπουργέ της Κλιματικής Κρίσης.
Ζητήσατε από τον παραχωρησιούχο τη διακοπή κυκλοφορίας στα βαρέα οχήματα; Η εταιρεία - που έχει βαρύτατες ευθύνες άλλα λέει. Λέει ότι εσείς αρνηθήκατε» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε:
Λέτε ότι δεν είχατε γράψει τα πρακτικά. Σας ζητάμε να δώσετε τα πρακτικά, ο πρωθυπουργός έκανε τον μεσάζοντα με την εταιρεία, λες και δεν υπάρχουν νόμοι και συμβάσεις, αξιολόγησε μόνος του το κόστος ώστε να δώσει ενδεχομένως την ευκαιρία στην εταιρεία ότι δε θα έχουν άλλες απαιτήσεις οι πολίτες. Δεν είναι ρόλος μεσίτη ή διαμεσολαβητή του πρωθυπουργού.
Είναι δυνατόν να μας λέτε ότι το πρόβλημά μας δεν έχουμε κρίσιμα ραντάρ όταν στις συσκέψεις που κάνατε με zoom δεν κάνατε record; Ή μας λέτε ψέματα για να αποφύγετε την ευθύνη;», επισήμανε.

Οι εξηγήσεις που δόθηκαν από τον Χρ. Στυλιανίδη: Ήταν εθνικό καθήκον

Εξηγήσεις για τα όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Ελπίδας» και την ταλαιπωρία που υπέστησαν χιλιάδες πολίτες έδωσε από το βήμα της υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, Χρήστος Στυλιανίδης στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης μομφής.
Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Χρήστος Στυλιανίδης παραδέχθηκε για μια ακόμη φορά τα λάθη και της αστοχίες της κρατικής μηχανής, εξηγώντας παράλληλα όπως είπε τη σημασία του έργου και της αποστολής του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής.

Για τις προβλέψεις των μετερεολόγων

Ο ίδιος υπερασπίστηκε τον εαυτό του λέγοντας ότι ανέλαβε το υπουργείο από εθνικό καθήκον, άφησε αιχμές για μια ακόμη αφορά στους μετεωρολόγους ενώ αναφέρθηκε στην αδυναμία κυρίως της Αττικής οδού να διαχειριστεί τις συνθήκες που επικράτησαν.Θα μιλήσω με ειλικρίνεια και δεν θα εξωραΐσω όσα έγιναν και δεν θα ισχυριστώ ότι δεν υπήρξαν αστοχίες και σφάλματα, είπε. Από την πρώτη στιγμή απευθύναμε μια ειλικρινή και διόλου προσχηματική συγγνώμη. Πρέπει όμως για να πάμε μπροστά να αποτιμήσουμε ακριβοδίκαια την κατάσταση. Μόνο έτσι θα κατανοήσουμε τι έγινε τι δεν έγινε και γιατί.

«Δεν είμαι αφελής»

Δεν είμαι ενώπιόν σας για να υπερασπιστώ των εαυτό μου αλλά για να τονίσω την σημασία του έργου και την αποστολή αυτού του υπουργείου.
ο έργο που ανέλαβα είναι δύσκολο.
Δεν είμαι αφελής.
Ξέρω ότι λειτουργώ ανα πάσα στιγμή σε ναρκοπέδιο», είπε.«Ξέρω τι σημαίνει κρίσεις, διαχείριση φυσικών καταστροφών.
Ανέλαβα αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή μου εμπειρία για να δημιουργηθεί ένας σύγχρονος μηχανισμός πολιτικής προστασίας αλλά και για να συμβάλλω στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και για να μπορέσουμε να υπερβούμε χρόνια προβλήματα.Τα άκουγα και τώρα που τα βιώνω αντιλαμβάνομαι πόσο μεγάλα είναι.

Τι χρειζόμαστε

Πρόληψη, προετοιμασία και ανθεκτικότητα είναι το τρίπτυχο. Χρειαζόμαστε σύγχρονα εργαλεία και τεχνολογική αναβάθμιση.
Χρειαζόμαστε σύγχρονα ραντάρ και συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης. Αν τα είχαμε και τα είχαν οι μετεωρολόγοι μας θα μπορούσαμε να ξέρουμε τον όγκο του χιονιού. Τα χρειαζόμαστε. Δεν το λέω για υπεκφυγή και δικαιολογία.Όλα αυτά λείπουν κύριοι βουλευτές και λείπουν σε πολλές χώρες γιατί η κλιματική κρίση μας βρήκε απροετοίμαστους. Την Δευτέρα αυτές τις ελλείψεις τις ζήσαμε. Προσωπικά το βίωσα και σε άλλες κακοκαιρίες. Όταν πήραμε την απόφαση να κλείσουμε τον Κηφισό οι ειρωνείες ήταν πολλές.
Επιμένω ότι την ώρα της μάχης χρειάζεται το συντονιστικό κέντρο διαχείρισης κρίσεων που δεν υπάρχει στη χώρα.
Υπάρχει ένας ανταγωνισμός που δεν δίνει ο ένας στον άλλον. δεν είναι δυνατόν η πολιτική προστασία να μην έχει την δυνατότητα να παρακολουθεί όλα τα αυτοκίνητα σε όλους τους αυτοκινητόδρομους όλης της χώρας.
Πρέπει να υπάρχει μια αίθουσα πολέμου με ξεκάθαρες αρμοδιότητες.
Δεν είμαστε ακόμα εκεί.

Αυτό είναι έργο χρόνων.
Σε ότι αφορά την πολιτική βούληση του πρωθυπουργού δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης