Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η τελευταία ευκαιρία Τσίπρα για ανάκαμψη, πριν τον κατήφορο - Η απουσία Ανδρουλάκη από την Βουλή δίνει αβαντάζ στον ΣΥΡΙΖΑ

Η τελευταία ευκαιρία Τσίπρα για ανάκαμψη, πριν τον κατήφορο - Η απουσία Ανδρουλάκη από την Βουλή δίνει αβαντάζ στον ΣΥΡΙΖΑ
Απών ο Ανδρουλάκης από τη μάχη, «ευάλωτος» ο Μητσοτάκης
Σχετικά Άρθρα

Παρόλο που φαινομενικά η συζήτηση για την πρόταση μομφής του Αλέξη Τσίπρα αφορά τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, στην ουσία των πραγμάτων ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει δυναμικά για να ανακόψει την πορεία του ΚΙΝΑΛ.
Οι δημοσκοπήσεις και προσφάτως αυτή της εταιρείας Abacus δείχνουν ότι τις μεγαλύτερες διαρροές ψηφοφόρων αυτή τη στιγμή δεν τις έχει η κυβέρνηση σε μεγάλη κλίμακα αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ οι οποίες κατά 20%, δηλαδή ένας στους 5, κατευθύνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ στο ΚΙΝΑΛ.

Χαμηλή συσπείρωση ΣΥΡΙΖΑ λόγω και εσωκομματικών προβλημάτων

Γι’ αυτό και βλέπουμε το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ χαμηλωμένο αλλά και αντίστοιχα του ΚΙΝΑΛ αυξημένο και μία ανάσα από την σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση.
Με μία υποσημείωση:
Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί μία χαμηλή συσπείρωση η οποία έχει να κάνει και με τα εσωκομματικά προβλήματα που έχει ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Αν παρατηρήσατε, την ώρα που τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν βγει μπροστά, τις μέρες της κακοκαιρίας και επικρίνουν σκληρά την κυβέρνηση, ο Πάνος Σκουρλέτης, βασικός εσωκομματικός αντίπαλος του Τσίπρα - επικρίνει τον Τσίπρα για την απόφαση να γίνει εκλογή προέδρου και μελών της Κεντρικής Επιτροπής από την βάση του κόμματος.
Γι’ αυτό τώρα τα προεδρικά στελέχη σπάνε το κεφάλι τους που δεν έκαναν το Συνέδριο αμέσως μετά τις εκλογές του 2019…

Απών ο Ανδρουλάκης από τη μάχη, «ευάλωτος» ο Μητσοτάκης


Ο Αλέξης Τσίπρας έχει μία ευκαιρία τώρα να συνέλθει πολιτικά δίνοντας μία σκληρή μάχη στην Βουλή απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος δεν είναι βουλευτής άρα θα είναι απών από την τριήμερη μάχη, δεν έχει να κερδίσει κάτι.
Το ρεζουμέ της όλης διαδικασίας θα είναι η Κυριακή που θα μιλήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί, κανείς δεν θα καθίσει να ακούσει τους απλούς βουλευτές του ΚΙΝΑΛ.
Υπό αυτή την έννοια είναι μία καλή κίνηση για τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για να επιστρέψει δυναμικά στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η μάχη αυτή αποτελεί την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, ασχέτως πότε θα γίνουν οι εκλογές.

Στάση εκ τους ασφαλούς από τον Ανδρουλάκη στην πρόταση μομφής

Από την άλλη, κατά τη γνώμη μου, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχασε πόντους με την στάση του.
Δεν γίνεται να συμφωνείς στην πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης αλλά να διαφωνείς στην διενέργεια εκλογών, διότι η πρόταση μομφής, εφόσον συμφωνείς, σημαίνει τυπικά και νομικά η κυβέρνηση να χάσει την δεδηλωμένη, άρα εκλογές.
Η στάση του Νίκου Ανδρουλάκη είναι κίνηση εκ του ασφαλούς, διότι γνωρίζει φυσικά ότι η κυβέρνηση έχει συμπαγή την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 157 και ίσως άλλη μία ψήφο του Κ. Μπογδάνου.
Αλλά, σε αυτή τη φάση κερδίζει πόντους επειδή Μητσοτάκης -Τσίπρας έχουν κουράσει το φυσικό τους ακροατήριο.

Υπάρχει περίπτωση να συνεργαστούν ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ;

Το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα, κάποια στιγμή, κατά την διάρκεια των εκλογών θα φέρει μοιραία το ερώτημα αν θα μπορέσει να συνεργαστεί το ΚΙΝΑΛ με τον Τσίπρα.
Οι προοδευτικοί ψηφοφόροι που έχουν ψηφίσει και τα δύο κόμματα αναρωτιούνται εάν οι συνθήκες ωριμάσουν σε τέτοιο βαθμό ώστε να φθάσουμε σε ένα επίπεδο συνεννόησης μεταξύ του Νίκου Ανδρουλάκη και του Αλέξη Τσίπρα.
Η γνώμη μου είναι πολύ δύσκολα.
Το σημιτικό παρελθόν και οι πολιτικές φιλίες του Νίκου Ανδρουλάκη δύσκολα θα τον άφηναν να κάνει μία τέτοια συνεργασία, είτε στις πρώτες εκλογές με απλή αναλογική είτε στις δεύτερες με την αυξημένη αναλογική.
Εάν, όμως, υπήρχε μία τέτοια πιθανότητα στην οποία πρέπει να συμφωνήσουν και άλλα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, το ΚΙΝΑΛ θα συμφωνούσε ως δεύτερο κόμμα, δηλαδή ως κόμμα που θα ορίσει αυτό τους όρους, το χαρακτήρα και τα πρόσωπα αυτής της συνεργασίας.
Σε αυτή τη περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ από κόμμα εξουσίας, θα γινόταν συμπλήρωμα και σιγά σιγά θα υφίστατο αφαίμαξη στελεχών.
Δηλαδή, αυτό που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ πριν 10 χρόνια.


Σωτήρης Πίκουλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης