Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σε τροχιά ύφεσης η κυβέρνηση: Δοκιμάζεται το αφήγημα Μητσοτάκη και το 2023 – Στην οικονομία δεν πάμε καλά

Σε τροχιά ύφεσης η κυβέρνηση: Δοκιμάζεται το αφήγημα Μητσοτάκη και το 2023 – Στην οικονομία δεν πάμε καλά
Σκληρό μέτρο η επιβολή προστίμων σε 325.000 πολίτες άνω των 60 ετών με επιπτώσεις συνολικά στην κοινωνία

Στο Μέγαρο Μαξίμου βλέπουν ότι η πανδημία βρίσκεται σε καμπύλη ύφεσης παρόλο που απολογισμός είναι τραγικός.
Σήμερα 17 Ιανουαρίου 2022 θα ξεπεράσουμε τους 22.000 νεκρούς, τα κρούσματα θα παραμείνουν σε αριθμούς πάνω 10.000 για πολύ καιρό ακόμα ενώ από σήμερα ξεκινάει ένα μπαράζ καταλογισμών προστίμων σε όλους τους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών, περίπου 325.000 τον αριθμό.

Σκληρό μέτρο η επιβολή προστίμων σε 325.000 60άρηδες με επιπτώσεις συνολικά στην κοινωνία

Η κυβέρνηση καταφεύγει σε ένα πολύ σκληρό μέτρο παρόλο που γνωρίζει ότι δεν είναι αυτό που χρειάζεται η κοινωνία αυτή τη στιγμή, όντας σε κατάσταση πανικού και μη κανονικότητας για 2 χρόνια.
Πόσο μάλλον, όταν η μετάλλαξη Omicron μολύνει και επαναμολύνει ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους το ίδιο με μεγαλύτερες πιθανότητες στους εμβολιασμένους διότι μέσω των πιστοποιητικών εμβολιασμών κυκλοφορούν ελεύθερα χωρίς υποχρέωση για τεστ σε εστίαση, στους εργασιακούς χώρους και άλλες δραστηριότητες ψυχαγωγίας.
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αυτή την περίοδο, με τους περιορισμούς οι ανεμβολίαστοι υπόκεινται σε πολύ μεγαλύτερο έλεγχο γι’ αυτό και έχουν μειωθεί οι μολύνσεις σε αυτές τις ομάδες.

Ο πληθωρισμός ήρθε να μείνει – Διαρροή της κυβέρνησης για νέα μεγάλη αύξηση το 2023

Πέρα όμως, από το ακανθώδες ζήτημα της πανδημίας, εξακολουθεί να είναι φλέγον το ζήτημα της ακρίβειας.
Ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε μεγαλύτερη αύξηση από το αρχικό 2%, αλλά ακόμα και το πιο αισιόδοξο σενάριο να πάρουμε ο κατώτατος μισθός δεν θα πάει πάνω από 730.
Ασφαλώς, με δεδομένο τον παρατεταμένο πληθωρισμό που παρατηρείται διεθνώς, στην Ευρωπαϊκή ζώνη αλλά και στη χώρα μας και με τεταμένες τις γεωπολιτικές ισορροπίες λόγω της επερχόμενης ρωσο-ουκρανικής σύρραξης, αυτές οι αυξήσεις είναι δυσανάλογα μικρές.
Γι’ αυτό και στην κυβέρνηση, υπάρχει μία διαρροή που επισημαίνει ότι και το 2023 θα υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού σε ένα ποσό γύρω στα 800 ευρώ.
Για να συμβεί αυτό όμως, πρέπει να ευοδώσει το αφήγημα της κυβέρνηση για ανάπτυξη το 2022 άνω των 4.5%.
Το σενάριο περιγράφεται στον προϋπολογισμό αλλά δεν είναι τόσο εύκολο.
Υπάρχουν αρνητικές εξελίξεις:

  1. Η ίδια η Γερμανία προπομπός εξελίξεων στην ευρωπαϊκή οικονομία, το τελευταίο τρίμηνο κατέγραψε ύφεση γύρω στο -1%. Η συρρίκνωση οφείλεται στα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, στα συνεχή περιοριστικά μέτρα στους πολίτες και την οικονομία.
  2. Η Lagarde για πρώτη φορά υπονόησε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο περιοριστικής νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η αύξηση των επιτοκίων θα μεγαλώσει το χρέος αλλά και τα επιτόκια δανεισμού των ομολόγων. Μια ματιά στα ελληνικά spreads δείχνει πόσο ευάλωτη είναι η χώρα μας. Οι αποδόσεις (τα επιτόκια) των 10ετών ομολόγων σκαρφάλωσαν την Παρασκευή το 1,51%, ενώ ήταν 0,82% στις αρχές Οκτωβρίου.
  3. Οι τιμές του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά εκτινάχθηκαν την Παρασκευή 25%, στα 90 ευρώ/MWh, μετά τις κατηγορίες της Ουάσιγκτον ότι το Κρεμλίνο σχεδιάζει εισβολή στην Ουκρανία.
  4. Τόσο ο οίκος Fitch όσο και πριν καιρό η Moodys αποφάσισαν να μην αναβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, λόγω χρέους σημάδι ότι επικρατούν δεύτερες σκέψεις για τη χώρα μας προς στιγμή από όλους σχεδόν τους οίκους πιστοληπτικής διαβάθμισης.
  5. Σήμερα Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022 ξεκινάει το Eurogroup, με νέα προεδρία και με νέους υπουργούς Οικονομικών από Γερμανία και Ολλανδία. Αυτές οι δύο χώρες θα δώσουν σήμερα το κύριο στίγμα για τις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα ισχύσει από το 2023 και θα ορίσουν το δημοσιονομικό πλαίσιο που θα διέπει τις ευρωπαϊκές οικονομίες… Εάν κρατήσουν αυστηρή γραμμή, τότε θα πληγεί η προοπτική της ελληνικής οικονομίας.

Συμπερασματικά, το αφήγημα «ότι η οικονομία πάει καλά» που χρησιμοποιείται ως αντιστάθμισμα για τις κακές επιδόσεις της κυβέρνησης στην πανδημία, δεν μπορεί να υποστηριχθεί.

Ιδιαίτερα κρίσιμο το μέτωπο της ασφάλειας και των πανεπιστημίων
Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση μένει χωρίς επιχειρήματα και στα θέματα ασφάλειας τα οποία προβληματίζουν ιδιαίτερα τελευταία το Μαξίμου.
Η κυβέρνηση διατηρεί μία ρητορική ότι θα φέρει την τάξη στα πανεπιστήμια αλλά από την Παρασκευή η ΑΣΟΕΕ παραμένει σε κατάληψη από το συλλογικό όργανο των φοιτητών.
Τα ίδια είδαμε και την ημέρα της Πρωτοχρονιάς που χιλιάδες Πακιστανοί διασκέδαζαν αδιαφορώντας για την δημόσια υγεία και τους νόμους για την χρήση μάσκας και αποστάσεων.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά στην επιβολή του νόμου


Την ίδια ώρα, η Αστυνομία εξαντλεί την αυστηρότητά της σε έναν μεροκαματιάρη εργαζόμενο σε ταβέρνα που κατέβασε προς στιγμή την μάσκα του για να φάει.
Δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Το κυριότερο, όμως, είναι ότι παρατηρείται πλέον μία αναντιστοιχία λόγων και έργων μεταξύ του Πρωθυπουργού και του αρμόδιου Υπουργού.
Δεν γίνεται ο Πρωθυπουργός να λέει ότι η Αστυνομία θα μπαίνει συνέχεια στα πανεπιστήμια για όσο χρειαστεί και η ηγεσία του Υπ. Προστασίας του Πολίτη να κάνει πίσω.
Το κλίμα τις επόμενες μέρες θα είναι εκρηκτικό με συλλαλητήρια και προσπάθεια να γίνουν καταλήψεις σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Θα δοκιμαστεί αρκετά η κυβερνητική συνοχή.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης